Имам ли право на майчински, ако ме съкратят в срока за изпитване

Откриха тухла с печат с името на римския консул Марулус в древния град Нове Уникалната находка датира от 184 година

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 юли 2019

Румен Петков: Може да се очаква взаимодействие на АБВ с БСП на местните избори

Проф. Герджиков: Единодушната номинация на Гешев ми дава надежда

НАП продава 13 бунгала край морето Къмпингът е в област Варна

Зеленски завладя и парламента на Украйна „Слуга на народа” печели абсолютно мнозинство

Тръмп: Информацията за заловените шпиони на ЦРУ е фалшива

Ремонти на знакови стари сгради в София Къщата на Яворов може да стане общинска, реставрират дома на Фингов

Иван Гешев – кандидат за нов главен прокурор (обзор) Може да остане сам в състезанието

Приключи гласуването за премиер на Великобритания Утре обявяват името му

Иран: Задържането на плаващия танкер „Стена имперо“ не е ответна мярка

ВМРО издига Славчо Атанасов за кмет на Пловдив

Проф. Иво Петров: Високотехнологичната медицина е най-несправедлива за социално слабите

Въоръжаваме пехотата за 1,464 млрд. лева Военните канят 4 компании в търга за нови бойни машини

Теменужка Петкова препоръча на бизнеса да купува ток чрез двустранни договори на борсата

Снимка: Архив

Министърът на енергетиката препоръча на бизнеса да купува ток на базата на двустранни договори. „Това им гарантира една предвидимост по отношение на разходите за електрическа енергия и по-голяма устойчивост във връзка с производството, което те осъществяват“, каза Теменужка Петкова пред журналисти в парламента.

По думите й платформата „Ден напред“ е създадена да удовлетворява потребностите от електрическа енергия само по отношение на определени флуктуации – ако в определен момент някой има необходимост от допълнително количество енергия, да се излезе на тази платформа и да се закупи оттам.

По отношение на голямата разлика в цените на енергийната борса през последните дни Теменужка Петкова отбеляза, че държавата спазва стриктно нормите, които са разписани в Закона за енергетиката. Тя припомни, че след промените в закона от минатата година цялото количество електрическа енергия от всички производители на ток се търгуват само на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/. Освен това предприятията от държавната енергетика осигуряват приблизително 60 процента от търгуваната електрическа енергия на борсата. Останалите 40 процента се осигуряват от други производители и търговци на електрическа енергия. „Това, което се получи като флуктуации в рамките на тези първи няколко дни на месец юли, компетентен орган е Комисията за енергийно и водно регулиране“, добави министър Петкова.

Според енергийния министър БНЕБ работи, както всяка една друга борса в Европа. „Това е пазарът. Знаете, той има две страни – търсене и предлагане“, допълни Теменужка Петкова. Тя смята, че големите разлики в цената на БНЕБ не са изключения и не са драматични. Според нея проблемът е само за тези предприятия, които не са успели да си закупят електрическа енергия на базата на двустранни договори, затова те са купили чрез платформата „Ден напред“.

„Ако има някакво напрежение по отношение на цената, трябва да е ясно, че тя се отнася единствено и само за платформа „Ден напред“, заяви Теменужка Петкова. Тя уточни, че има още две платформи на борсата – за двустранна търговия и в рамките на деня.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.