Син преби до смърт майка си в Пловдив

Влакът София-Кулата блъсна мъж

Автобус „захапа“ крака на жена и потегли

Министър Каракачанов открива исторически паметник, посветен на Дойранската епопея

Британец загуби 4 апартамента в Банско, не плащал данъци и поддръжка

Премиерът Борисов разпореди работа в пълен синхрон и в съкратени срокове относно ситуацията с язовир „Студена“ (СТЕНОГРАМА)

Внучката на Тодор Колев се снима дибидюс (СНИМКА)

Отложиха дело за избор на съветници в Горна Оряховица за изслушване на експертиза

Купуване на недвижими имоти в Гърция вече и чрез ПОС-терминал

Парламентът прие държавния бюджет за 2020 г.

Задържаха за 72 часа шофьора, причинил смърт на 5-годишно дете Обвинен е в три нарушения на Закона за движение по пътищата и за бягство от местопроизшествието

МВнР: Българите в Италия да избягват наводнените райони и най-вече Венеция

По-слаб финал на сезона отчетоха хотелите във Варненско

Адвокат на Цветан Василев: Той иска да бъде разпитан по делото „КТБ“

„Цеките“ от Efbet собственици на купища имоти за десетки милиони в България и в чужбина

Теменужка Петкова: Следваме целите на ЕС за преход към нисковъглеродна икономика и декарбонизация

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Целите по отношение развитието на енергетиката в рамката на Европейския съюз (ЕС) са преход към нисковъглеродна икономика и декарбонизация. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на откриването на кръгла маса, посветена на механизмите за капацитет и въглищните региони в преход.

„Това, което даде като законодателна рамка ЕС в законодателния пакет „Чиста енергия за всички европейци“ много ясно поставя и посочва какви са целите по отношение развитието на енергетиката в рамката на ЕС. Целите са преход към нисковъглеродна икономика, декарбонизация. Всички тези цели ние, като държава-членка на ЕС, спазваме и следваме, но от друга страна трябва да знаем, че постигането на тези цели преминава през едни много сериозни предизвикателства, които стоят пред държавите-членки, в това число и пред България“, обясни тя.

„С особена сила тези предизвикателства стоят пред държавите, чиито електроенергиен микс, основна и преобладаваща роля и място заемат централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища. По отношение този преход нашата национална позиция винаги е била много ясно изразена. Този преход трябва да бъде плавен, справедлив и трябва да бъде съобразен със спецификите на всяка една държава. Както по отношение на нейния електроенергиен микс, така и по отношение на нейните икономически параметри и на нейните социални параметри и възможности“, подчерта Петкова.

„Тази позиция ще продължим да отстояваме, защото смятаме, че това е наистина правилния подход, когато става дума за този преход. Когато става дума за тези предизвикателства, които стоят пред нас, разбира се, ЕС много ясно посочва и механизмите, които биха могли да застраховат тези рискове“, допълни тя.

„Единият от тези механизми е именно механизмът за капацитет. Този механизъм, който ще гарантира сигурността на доставките на електрическа енергия. От една страна и от друга той ще покаже как този механизъм ще бъде внедрен и как ще преекспониран и как ще се отнася към пазара на електрическа енергия в страните от ЕС“, каза още Петкова.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.