Становищата за преговорите с Газпром ще бъдат депозирани в срок в ЕК

Теменужка Петкова Снимка: Архив

До 4 май становищата на „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще бъдат депозирани в ЕК.

По по-голяма част от становищата имаме пълен консенсус. Важно е да се обединим. Важно е да запазим интересите на България. Това каза Теменужка Петкова в Министерския съвет след среща на премиера Огнян Герджиков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и екипите им във връзка с българската позиция по преговорите на ЕК с „Газпром”.

Всички ние разбираме колко е важно да се обединим, за да защитим позицията на България като транзитен център и да договорим максимално добри цени, заяви още Петкова.

Тя припомни, че съвсем скоро ЕК ще излезе със становище във връзка със сигнала от 2012г. за монополно положение на трите национални компании.

Петкова заяви, че срещата е била много ползотворна, тъй като са обсъдили всички тези важни теми, свързани с решението, което ЕК трябва да вземе по отношение на антимонополното дело с „Газпром“.

Трайчо Трайков от Нова република каза, че решението за изслушване в парламента е важно, защото осигурява публичност.

Държавните дружества са готови със своето становище по делото с „Газпром“. Това каза в свое изявление в Министерския съвет служебният министър на енергетиката Николай Павлов.

„На проведената среща МЕ запозна г-н Борисов, Трайчо Трайков и Теменужка Петкова относно становището на държавните дружества в енергетиката. В детайли запознахме участниците. Държавните дружества са готови със своето становище. Срокът 4 май не краен т.е. може да се надгражда. Има доста неясноти по отношение на така предложените ангажименти.

Самите дружества са подготвили въпроси до ЕК, които ще бъдат изпратени днес. Ако не получим в срок необходимата информация, ще поискаме удължаване на срока, тъй като информацията не е достатъчна. Предложените ангажименти от страна на „Газпром“ са факт“, коментира Павлов.

Той посочи, че приемат предложенията за позитивни, но искат да бъдат разширени, за да се защити интересът на държавата. „Ще инициирам изслушване и дебат в парламента, защото е нужно да има общо становище. До края на седмицата ще бъда изслушан в парламента и ще бъдат подложени на дебат становищата ни. Българската страна няма забрана за износ на природен газ“, подчерта той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България