Теменужка Петкова: Трябва да се възползваме максимално за предоговаряне на условията с „Газпром“

Снимка: Архив

Цената на природния газ за България може да падне, ако страната ни се възползва от казуса с монополното положение на „Газпром“. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Теменужка Петкова по БНТ.

Служебният премиер Огнян Герджиков е отправил покана към Бойко Борисов за обсъждане на българската позиция при разговорите по темата на европейско ниво.

„Страната ни трябва да се възползва максимално за предоговаряне на условията с Газпром. Затова трябва да бъде изготвено мотивирано становище, което да бъде представено на Еврокомисията“, шпспчи Петкова.

„Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и Българският енергиен холдинг /БЕХ/ ще представят днес в Министерството на енергетиката своите становища по предложенията на „Газпром“ за поемане на ангажименти, отправени в рамките на антимонополното дело на Европейската комисия срещу руския газов гигант. Според Комисията с предложенията на „Газпром“ ще се даде възможност за свободен пренос на газ на конкурентни цени в Централна и Източна Европа.

Очакванията са в понеделник кабинетът да бъде готов с предложенията и анализ. Крайният срок за внасяне на искането е 4 май.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.