Теменужка Петкова: Търси се бързо, но не прибързано решение за АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова Снимка: Архив

"Правителството, БЕХ и НЕК търсят бързо, но не прибързано решение за АЕЦ "Белене". Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По думите й темата за АЕЦ "Белене" е придобила особена острота в енергийния сектор след решението на арбитражния съд, с което се постанови България да плати над 550 милиона евро на руския производител за неосъществения проект АЕЦ "Белене".

"В края на август ще дойде работна група на държавната корпорация „Росатом“, с която ще се обсъди казуса за АЕЦ „Белене“, каза Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС. Експертите ще търсят най-доброто решение, за да не бъдат нанесени по-големи вреди от причинените до момента с действията от 2006, 2008 година.

На 16 юни 2016 г. Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева взе решение в полза на „Атомстройекспорт” в спора му с НЕК по казуса за Белене. Съдът осъди България да плати 620 милиона евро компенсации за нанесените щети на „Атомстройекспорт“, дъщерната компания на „Росатом“, която се занимава със строителство на ядрени централи по руски модел в чужбина.

„Това, което ние трябва да направим и като правителство, и като Български енергиен холдинг, съответно НЕК, е да търсим бързо решение на въпроса, но в същото време не прибързано. Това решение трябва да бъде добре обмислено и прагматично, което да ни даде възможност да финализираме този процес по най-добрия за България начин“, каза министърката.

По думите на Петкова единият вариант е свързан с това да бъде продадено оборудването на трета страна, но продажба на трета страна не би могла да ни осигури покриването на всички разходи, които би трябвало да извършим във връзка с оборудването. "Дори, ако примерно го продадем за 200 милиона, пак ще останат едни над 300 милиона, които трябва да бъдат погасявани от НЕК", допълни министърът, цитирана от БТВ.

Ще бъде търсен вариант и с частни инвеститори, ако има желаещи да довършат този проект. По думите й има вече индикации за подобен интерес.

В отговор на въпрос за евентуална приватизация с държавно участие, Петкова каза, че участието на НЕК е една възможност, но няма как да се каже на този етап с какъв процент и под каква форма.

На въпрос за критиките на БСП към нея и премиера Бойко Борисов за това, че не бива да водят преговори за АЕЦ „Белене“, докато продължава да има мораториум върху централата, Петкова поздрави опозицията за загрижеността. „Това, което трябва да се знае е, че ние не водим преговори за проекта АЕЦ „Белене, ние водим преговори във връзка с арбитражното решение. Трябва да се прави разлика между тези две неща“, уточни тя.

Коментари

Задължително поле