Теменужка Петкова - Финансист в енергетиката

Теменужка Петкова Снимка: Архив

Въпреки спекулациите, че енергийното министерство ще бъде поверено на „Обединените патриоти“, Бойко Борисов заложи на стария си министър Теменужка Петкова. И ако преди три години, при съставянето на второто правителство на ГЕРБ, номинацията й беше определена като „изненадата в кабинета“, сега секторът прие връщането й на поста с облекчение. В предишния мандат Петкова доказа, че може да бъде твърда при вземането на решения, а в същото време достатъчно диалогична в един изключително тежък сектор, какъвто е енергетиката.

В предишния мандат Теменужка Петкова имаше нелеката задача да свие дефицита на Националната електрическа компания, да продължи процедурата по преразглеждане на дългосрочните договори с американските централи ТЕЦ “Марица-изток” 1 и 3, както и да започне дългоотлаганата либерализация на енергийния пазар. На нея се падна и задачата да вземе бързи мерки по арбитражното дело, в което “Атомстройекспорт” осъди НЕК да плати 600 млн. евро за поръчаното оборудване за АЕЦ “Белене”. Беше взето решение държавата да предостави помощ за изплащане на задълженията на НЕК.

Така ще бъде развързан един от най-сериозните възли в енергийния сектор в България, каза тогава Теменужка Петкова. Според нея, плащайки задължението на НЕК, ще бъдат минимизирани основните рискове, а именно - трупането на лихви, възможността “Атомстройекспорт” да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност, както и продаването на оборудването на трета страна.

И въпреки че България си плаща дълга, остава въпросът какво ще стане с поръчаното оборудване. Първите компоненти вече са доставени в България, а до август ще дойде и останалата част, като на практика страната ни ще разполага с два реактора.

“Казусът АЕЦ “Белене” трябва да бъде довършен по възможно най-добрия за обществото начин. Длъжни сме, защото е похарчен толкова сериозен финансов ресурс”, обяви Петкова. И лансира идеята проектът за изграждане на втора атомна централа да бъде пуснат за приватизация в срок до 6 месеца. За целта активите и пасивите ще бъдат отделени в самостоятелно дружество, което да бъде предложено за приватизация.

По думите й така най-добре ще се види какъв е реалният интерес на инвеститорите към него. И добави, че към проекта все още има интерес от китайски инвеститори. За кандидати за централата се спрягаха и френската EDF, както и голям американски фонд. През новия мандат обаче срещи с инвеститори не са водени, съобщиха за “Труд” от енергийното министерство.

Освен “Белене” сред приоритетите на Теменужка Петкова са и завършването на процеса на пълна либерализация на електроенергийния пазар и този на природен газ, както и предстоящото решение на Европейската комисия по антимонополното дело срещу БЕХ, “Булгаргаз” и “Булгартрансгаз”.

Стандартно един процес на пълна либерализация на електроенергийния пазар протича между три и пет години, но имайки предвид особеностите на местния пазар, смятам, че петгодишен период е съвсем реалистичен срок, твърди енергийният министър. Тепърва ще се уточни какъв да бъде механизмът, по който ще бъдат компенсирани енергийно бедните българи. Предложението на ресорното министерство беше да се въведе социална тарифа, която ще покрива до 100 киловатчаса на месец електрическа енергия за лицата, които са на парно или на газ, и 150 киловатчаса - за хората, които ползват бойлер за подгряване на водата. Бизнесът реагира остро и се обяви против социалните тарифи.

Връщайки се на поста, Теменужка Петкова завари и нови цени на газ, парно и ток. И въпреки че като кандидат-депутат тя апелира Министерството на енергетиката, като принципал на “Булгаргаз”, да потърси резерви, за да не се стига до ръст на цената на синьото гориво, от 1 април 30-процентното поскъпване е факт. Предстои да видим дали министърът ще успее да изиска от газовото дружество да намери резерви, за да няма ново повишение от 1 юли, каквато заявка вече е дадена.

 

Не допуска своеволия

Да не забравяме, аз съм контролен орган по професия, казва за себе си Теменужка Петкова. Така тя отговори на въпрос дали не се опасява от “своеволия” на своите заместници. Става въпрос за назначаването на Красимир Първанов като неин заместник. Първанов беше уволнен от тогавашния министър на енергетиката Трайчо Трайков, след като въпреки забраната на Трайков беше подписал Допълнение 12 към договора с “Атомстройекспорт” за строителството на АЕЦ “Белене”.

Контролът и отговорността са мои и няма да допусна своеволия на своите заместници, категорична е министър Петкова. Тя има опит в следенето на харчовете на държавните пари, след като оглавяваше Агенцията за държавна финансова инспекция. От 1992 г. до 2000 г. е била финансов ревизор и експерт в Столичното управление “Държавен финансов контрол”, а в служебния кабинет на Георги Близнашки е заместник-министър на финансите.

 

За нея

Работи визионерски

В качеството си на министър на енергетиката госпожа Теменужка Петкова работи визионерски, поставяйки базовите индустрии в основата на успешното развитие на България, районите и местните общности. Позиционирайки важността и значението на добивната индустрия за просперитета на нацията, тя създава висока добавена стойност за икономиката като цяло.

Проф. дтн Николай Вълканов, председател на Българската минно-геоложка камара

 

Личност с висока почтеност

Министър Петкова е личност с висока почтеност, безспорна експертност и целеустременост при реализирането на важните решения в българската енергетика. КЕВР има много добро взаимодействие с нея, при ясно съблюдаване на принципа за независимост на енергийния регулатор.

Доц. Иван Иванов, председател на КЕВР

 

Постигна успехи с реформите в сектора

Тя постигна доста успехи с реформите в сектора и особено в либерализацията на електроенергийния пазар. Пожелавам й в този мандат да бъде по-смела и активна в областта на либерализацията на газовия пазар и по-нататъшните реформи в Българската енергийна борса.

Иван Хиновски, председател на Български енергиен и минен форум

 

Ще продължим дискусиите

Радваме се, че г-жа Теменужка Петкова отново е министър на енергетиката, защото с нея ще продължим дискусиите, започнали през предишния мандат, и ще внедрим всички мерки за либерализацията на пазара.

Робърт Дик, изпълнителен директор на “ЕВН България”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети