На 8 април 2020 да почерпят

Лъвовете със съдбовно запознанство, Рибите да бъдат отговорни към семейните задължения – Дневният хороскоп на Алена

5G мрежата е невинна

Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

Теменужка Петкова: Ще направим всичко възможно да постигнем добри цени на природния газ

Теменужка Петкова Снимка: Архив

Ще направим всичко възможно да се намесим в най-удачния момент, за да постигнем добри цени за българския пазар на природен газ. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време изслушването си в парламентарната комисия по енергетика в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков във връзка с цената на газа и какво смята да предприеме ръководеното от нея министерство.

„Благодаря за въпроса, който поставяте. Той е много важен като тема. Всички ние знаем, че сигурността на доставките на енергийни ресурси е ключов въпрос в областта на енергетиката, на икономиката и националната ни сигурност“, заяви Петкова.

Във връзка с преговорите между „Булгаргаз“ и „Газпром“, тя поясни, че това, което предстои да се случи и се случва във взаимоотношенията между тях не са традиционните преговори на базата на договори. „Тези преговори или тези нови взаимоотношения са резултат от споразумението, което ЕК постигна с „Газпром“ по така нареченото антимонополно дело“, каза Петкова.

„Съгласно подписаното споразумение между „Газпром“ и ЕК на 6 август е изпратено писмо до „Булгаргаз“, в което се посочва на какво основание се изпраща и на какво основание към него са предложени две допълнения. Едното към договора касае възможностите за смяна на механизма за предоговаряне на цената“, каза Петкова и поясни, че другото е свързано с точката за доставка.

По думите й ЕК е постигнала възможности за съответните държави членки, които имат договори с „Газпром“ да могат да провеждат преговори на всеки две години. Първото задължително условие е свързано с цените на природния газ на границите на Германия, Франция и Италия, заяви Петкова.

„В допълнението ясно е записано какъв е редът за водене на такъв тип преговори и такъв тип инициатива от наша страна“, обясни още министърът на енергетиката. По думите й след изпращане на заявлението от страна на контрагента на „Газпром“ в рамките на 120 дни се водят преговори между двете страни.

Министър Петкова заяви, че ако в рамките на 120 дни бъде постигната договореност, то тогава има възможност тази претенция да бъде представена пред арбитраж, който трябва да бъде задължително държава-членка на ЕС. Тя обясни, че ще направи всичко възможно Министерство на енергетиката да се намеси в най-удачния момент, за да постигне добри цени за българския пазар на природен газ.

През януари 2019 г. предвиждаме конференция, на която да бъдат представени резултатите от предпроектното проучване, свързано с газоразпределителния център, обяви министърът на енергетиката в отговор на въпрос на Таско Ерменков за „Турски поток“, газовия хъб и проучванията в дълбоко Черно море.

По думите на министър Петкова предстои да станат факт добри новини във връзка с възможността за реализация на проекта за газов хъб. Тя изрази надежда на конференцията да присъстват и потенциални инвеститори. „Ние не сме спрели да водим разговори с потенциални участници в този проект. Не сме спрели да водим разговори и с ЕК“, каза още министър Петкова и заяви, че тя твърдо стои зад проекта. „Може би напоследък не сме имали възможност, повод да дадем по-голяма гласност, защото не са готови окончателните резултати от предпроектното проучване“, заяви още министърът.

„Що се отнася до темата, свързана с „Турски поток“. Друг път съм имала възможност да споделя с вас, че за нас, за правителството, най-важният елемент от нашата политика в тази област е свързан с това да гарантираме сигурността на доставките и България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа. През юни миналата година ние подписахме пътна карта с колегите от „Газпром“. На базата на тази пътна карта правим анализи, свързани с възможността за разширяване на нашата газопреносна инфраструктура, така че да можем да бъдем адекватни на това, което се случва около нас. Имам предвид големите проекти. Трябва да бъдем изключително внимателни и прецизни по отношение на спазването на европейското законодателство“, заяви още Петкова.

„По отношение на необходимостта от промяна в законодателството, свързана с проучването в дълбоко Черно море, мога да кажа, че такава възможност за удължаване съществува и към настоящия момент. Ние сме се възползвали и съответно нашите партньори предявяват такива искания и сме удължили този срок“, заяви още министърът на енергетиката.

Във връзка с търсенето и проучването в блок „Терес“, Петкова поясни, че такава съгласувателна процедура не е минала. „В момента се подготвят документите, свързани с процедурата за търсене и проучване. Това е един дълъг процес“, каза тя и уточни, че най-вероятно това ще се случи до края на годината.

„Що се отнася до търсенето и проучването по отношение на блок „Хан Аспарух“ и проучванията в блок „Силистар“ всичко онова, което трябва да бъде направено от наша страна като искания за удължаване на сроковете като възможност за извършване на още един сондаж, е направено. Тези договори са факт. Подписани са и на практика нашите партньори продължават да работят в тази посока. По отношение на „Варна – запад“ процедурата е в ход, движи се и съвсем скоро ще бъде факт“, заяви още Петкова.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.