Теменужка Петкова: 2014 г. енергетиката беше на загуба от 264 млн. лв., през 2015 г. се реализира печалба от 29 млн. лева

Теменужка Петкова Снимка: Архив

През 2014 г. държавната енергетика беше на загуба от 264 млн. лв., обърнахме тенденцията и в края на 2015 г. се реализира печалба от 29 млн. лв. Това заяви на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Честит празник. Празник, с който всички българи трябва да се гордеем, да бъдем единни“, заяви Петкова.

„По темата енергетика, която касае всяко българско семейство, всеки един бизнес в България, тъй като всички разходи, които са свързани с енергийните ресурси, пряко рефлектират върху стандарта на живот, върху конкурентоспособността на бизнеса. От ноември 2014 г. в рамките на втория кабинет на премиера Бойко Борисов, когато поехме сектор „Енергетика“ той беше в много незавидно положение, във финансов колапс, който на практика беше довел до това, че самата система беше поставена на изпитание от чисто техническо естество. През тези вече близо 3 години, в рамките на настоящия кабинет на премиера Борисов, положихме изключително много усилия, за да можем са стабилизираме сектора“, обясни министър Теменужка Петкова и благодари на народните представители, които са били неотлъчно зад реформите в сектора.

„Благодарение на общите ни усилия успяхме да стабилизираме сектора и да обърнем тенденцията, а именно от генериране на загуби, които бяха достигнали в БЕХ, държавната енергетика беше на загуба от 264 млн. лв. през 2014 г. Само в рамките на 2 години успяхме да обърнем тази тенденция и държавната енергетика в края на 2015 г. реализира печалба от 29 млн. лв.“, поясни тя.

Мистър Петкова допълни, че за да се постигне това са положени усилия и е извършена сериозна работа, за да се стабилизира сектора. „Само един стабилен енергиен сектор може да гарантира и стабилност по отношение на икономиката, и стабилност и спокойствие по отношение на битовите потребители“, каза още енергийният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България