Пиян шофьор е виновен за катастрофата, в която загина сръбският певец Шабан Шаулич

Карлос Контрера от ВМРО: Гетата са язва – на ход са МВР, Прокуратурата, КПКОНПИ и съдебната власт

Кирил, коафьорът на Мис Свят Салонът на българина е номер 1 в Канада и финалист в наградите на Северна Америка

200 000 души протестираха срещу съдебния процес на 12-те каталунски лидери

Клиентка спечели срещу енерго, няма да плаща 2 681 лв. за ток Изправността на електромера е отговорност на дружеството, не на клиента

БСП напуска парламента Това реши Националният съвет на партията

Издирват 19-годишен младеж от ромския квартал за убийството в Кюстендил

Известният сръбски певец Шабан Шаулич е загинал в катастрофа

Модерен автополигон изграждат в Горна Оряховица Инициативата е получила одобрението на местната власт

Мащабна операция за обезвреждане на бомба от Втората световна война в Париж

Автобус и тролей се удариха на Орлов мост в София

Знакова сграда ще приюти социални институции

Рязко увеличаване на децата, извършили противообществени прояви в Търговище Кражби и повреждане на обществено имущество са основните прояви

Удостоиха с грамота единственото приемно семейство в Ресен Повод бе Международният ден на спонтанните актове на доброта

Георги Дерменджиев: Напълно наясно съм защо „Левски“ няма трофей 10 години

Теменужка Петкова: CESEC е безспорен пример за успешно регионално сътрудничество

Инициативата СESEC е безспорен пример за успешно регионално сътрудничество. Радвам се, че в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС София е домакин на петата годишна среща на Групата на високо равнище за междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която е домакин на последния форум в областта на енергетиката от календара на председателството в София.

В годишната среща в столицата участваха вицепремиерът Томислав Дончев, еврокомисарят по климат и енергетика Мигел Ариас Канете, министри от региона и водещи експерти от Европейската комисия.
Три години след учредяването на инициативата CESEC в София, днес участниците от региона на Централна и Югоизточна Европа направиха преглед на постигнатия напредък по проектите както в газовата, така и в електроенергийната област.

img_5600От особена важност за регионалното енергийно сътрудничество е изграждането на липсващата инфраструктура и подобряването на сигурността на енергийните доставки, подчерта министър Петкова.

Реализацията на проектите за междусистемната връзка Гърция–България, интерконекторът България-Сърбия, вече изграденият интерконектор с Румъния имат ключова роля за гарантиране сигурността на енергийните доставки в региона.

В рамките на форума в София се състояха символични церемонии за начало на строителните дейности по румънската част на проекта България – Румъния – Унгария – Австрия (БРУА), както и за началото на инвестициите и строителството на интерконектора Гърция-България. Илюстрация на напредъка по изграждане на междусистемната връзка Гърция–България бяха подписаните документи за газпоровода: решения на националните регулатори за освобождаване на проекта от правилата за достъп, споразумение за сътрудничество с Трансадриатическия газопровод, меморандум за разбирателство между Българския енергиен холдинг и Европейската инвестиционна банка, предварителни споразумения за междусистемно свързване с ДЕСФА и други.

Участниците направиха преглед и на постигнатия напредък по проектите в електроенергийната област, след като през миналата година на срещата в Букурещ инициативата бе допълнена със съвместен подход към електроенергийния пазар, енергийната ефективност и развитието на възобновяемата енергия. На символична церемония бе отбелязано повишаването с 30% на капацитета между Словакия и Украйна, както и укрепването на вътрешната мрежа на Румъния в участъка Черна вода – Сталпу с финансиране по линия на Механизма за свързване на Европа.

Енергийната ефективност и ВЕИ, като елементи на енергийния преход в региона, също бяха обект на дискусии по време на форума.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.