Община Шумен свали 11 км незаконни кабели от стълбове

Трима заболяха от туберкулоза във Великотърновско за броени дни, Белодробната болница провежда профилактика

МВнР: 24-часова общонационална стачка е обявена в Гърция за 14 декември

Музикална магия с шедьоври на световната класика в коледния концерт на търновския театър

Спасители измъкнаха автомобил, паднал в река Огоста

Трудово-правна консултация на "Труд" Имам ли право на увеличение на заплатата за работа по време на празници?

47-годишна сви бижутата на съселянка в Полскотръмбешко

СГП внесе обвинителен акт срещу Даниел Митов и Христо Ангеличин за престъпление по служба

Над 60 души са ранени след експлозия в най-големия газов хъб в Австрия

Вижте кои са Сметната палата установи несъответствия в имуществените декларации на 375 лица на висши държавни длъжности (СПИСЪК)

Кола помете неправилно пресичащ пенсионер

Шест години затвор и 100 000 лв. глоба за албанец за контрабанда на 18 кг марихуана

НДК домакинства най-мащабния книжен форум у нас

Санданчанка празнува 100-годишен юбилей

В групата има двама известни дедесари Бандата за реекспорт на лекарства се разследва за укриване на данъци и пране на пари

Темида в Горна Оряховица осъдила над 200 бандити

Снимка: Архив

3769 дела е гледал през миналата година Районният съд в Горна Оряховица,от които 3714 новообразувани и с над 200 повече от предни години. Това съобщи председателката на Темида в железничарския град Павлина Тонева.
Съдът е приключил 2300 граждански и 1089 наказателни дела и така институцията, която обслужва три общини, се нарежда сред отличниците в региона.

„Удовлетворена съм от работата на съда и през изминалата година. При нас усъвършенстваме постоянно работата с гражданите и достъпа до правосъдие и имаме доста добри практики,които се ползват в цялата страна .Затова смело мога да кажа, че за 10 години този стана истински храм на Темида .Само миналата година шестима съдии бяха повишени в най-високия ранг. Нямаме нито един наказан,а резултатите ни радв

Две са практиките на горнооряховските магистрати, които се ползват от почти всички останали съдилища в страната. Едното е създаването на регистър на отводите още преди 7 г. Книгата има за цел да се събират отводите на съдиите,да се анализират и да се следи дали има неоснователни отводи от конкретни казуси.Това е една доста работещ антикорупционна практика ,въведена вече на много други места. Пак от ГОРС и то още от 2009 г. ,тръгва и пращането по електронна поща на призовки и други съдебни съобщения. Електронната кореспондеция вече е факт навсякъде, но заслугата за добрата практика е призната на Районния съд в железничарския град.
Над 200 са осъдените бандити, а оправданите лица са само три. От решените 1089 наказателни дела,с присъда са приключили 35 казуса, 151 случая със споразумения ,а 7 са върнати за доразследване.Има и две оправдателни присъди- едната е отменена от Окръжния съд във Велико Търново и е за неплащане на издръжка,а вместо нея е постановена осъдителна присъда, а другата оправдателна е за причиняване на телесна повреда от две длъжностни лица като съизвършители и не е влязла в законна сила.

Влезли в законна сила са 159 осъдителни присъди и споразумения. Съдени през годината са 208 лица, от които 3 лица са оправдани.Осъдено е 1 непълнолетно лице за извършена квалифицирана кражба при условията на продължавано престъпление,като му е наложено наказание обществено порицание. Пред по – горна инстанция са били обжалвани 281 съдебни акта, от които 174 по граждански дела и 107 по наказателни дела. От тях на районните съдии са върнати 224 дела.

Рекорд е поставила съдия Красимира Николова, която гледа граждански дела. Тя има 100% потвърдени съдебни актове,които са влезли в сила.Със сто процента свършени за три месеца дела пък е съдия Еманоел Вардаров.Чудесни резултати са постигнали и съдиите Христо Попов и Цветелина Цонева.
Държавните съдебни изпълнители са събрали общо 334 727 лв., като най-голям е делът на събраните суми в полза на граждани – 254 639 лв., следван от дела в полза на юридически лица – 71 084 лв. Заличени са 554 ипотеки и възбрани.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.