Температурен рекорд в Русе - 43,3 градуса на сянка

С около 30 % повече от нормалните за деня сигнали са регистрирани в Спешна помощ в Русе, като те са свързани с жегата. Това коментираха от Центъра за спешна медицинска помощ в крайдунавския град.

Сигналите са за припаднали и за колабирали от горещините русенци - както възрастни, така и млади. Екипите са реагирали и на хора, получили хипертонични кризи.

От хидрометеорологичната станция в крайдунавския град съобщиха, че малко след 15.00 часа днес е измерена максимална температура от 43,3 градуса на сянка, което е рекорд за тази дата.

Досега най-горещо на 1 юли е било през 1963 г., когато термометрите са отчели 37,2 градуса. До 18.00 часа има вероятност температурата да се повиши още и да мине абсолютния максимум за месеца от 44 градуса, регистриран на 26 юли 2000 година.

41 градуса на сянка измериха днес и в Севлиево.

Рекордните за последните няколко лета 41 градуса на сянка са измерени днес в 14.20 часа в Севлиево. Това съобщи метеорологът Иванка Иванова.

По думите й толкова висока температура не е била измервана от 2012 година, когато на 6 август са били отбелязани 41,7 градуса.

Севлиево се намира в котловина, в която въздушните маси се задържат, обясни Иванова. Това определя температурните рекорди, които се отбелязват тук и през лятото, и през зимата. Най-високата температура, рекордна и за страната, е била измерена в Севлиево на 24 юли 2007 година - 44, 8 градуса, а най-ниската - минус 34 градуса, е била отбелязана през февруари 2005 година.

В Ловеч бе отчетен температурен рекорд от 40,3 градуса на сянка към 15:00 часа. Това е най-високата температура, измерена откакто се правят официални измервания, предава БНТ. Досега рекордът за 1-ви юли е бил през 1963 г., когато били измерени 36 градуса, съобщиха от хидрометеорологичната обсерватория в Ловеч.

Заради жегата само днес над 50 човека с хипертонични кризи са потърсили помощ в Центъра за спешна медицинска помощ в Ловеч и филиалите му в областта, съобщи директорът д-р Силвия Моева. По думите й до 14:30 часа екипите са се отзовали на 22 повиквания, но засега няма случаи на инфаркти или колабирали от горещините хора.

Червен код за опасно високи температури е обявен в почти цялата страна за днес. Медиците от Спешната помощ призовават хората да не излизат навън, освен ако не е крайно необходимо. Съобщава се и за смъртни случаи вследствие на жегата в София.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България