Теодора Точкова: Съдебните инспектори не са наказателен отряд

Инспекторатът не е „наказателен отряд”, нито „маша в чужди ръце”. Това заяви главният съдебен инспектор Теодора Точкова в позиция до медиите. Поводът: столични съдии се оплакаха, че им правят проверка след проверка, а и ревизия по информация на главния прокурор за забавени дела.

Според Точкова проверките на Инспектората на ВСС не са „средство за натиск и репресия срещу неудобните магистрати“, нито накърняват независимостта на съдиите и съда като цяло. Тя не приема и квалификациите за „бърз и услужлив Инспекторат и главен инспектор.

"На Инспектората това му е работата- да проверява- независимо, законосъобразно и обективно”, пише тя. И обяснява, че има обективни причини за проверките на Инспектората СГС и СРС. 80% от основателните сигнали до ИВСС са за драстични забави на дела в столицата - по 8- 10 месеца неадминистрирани , насрочвани само 2 пъти годишно, ненаписани съдебни актове над две години.

„Има проблеми, трупани, задълбочавани и нерешени с години, както от страна на административните ръководства на съдилищата, така и от страна на кадровия орган - ВСС. Дори дължащи се на липсата на адекватни законодателни промени, които да регулират прекомерната натовареност на съдиите от софийските съдилища. Тези факти се отчитат при проверките на Инспектората, но не могат да извинят априори неспазването от отделни съдии на разумните срокове за разглеждане и приключване на делата, защото има и други съдии от софийските съдилища, които се стараят да спазват разумните срокове с много добро качество на постановяваните от тях съдебни актове“, обяснява шефката на ИВСС. Тя недоумява „защо ръководителите на СГС и СРС ангажират  общественото внимание с неудовлетворението, че съдиите в тях са подложени на непрекъснати проверки от ИВСС”, пише Точкава. Тя добавя:

„Ако няма проблеми, няма да има и сигнали, няма да има и негативни констатации от проверките. Да не забравяме, че административните ръководители са избрани с цел да предприемат необходимите мерки за осигуряването на достъпно, качествено и в разумен срок правораздаване. От правосъдие с такива качества, не се предполага да има недоволни, които да предизвикват проверки”.

В заключение Точкова кани на среща председателите и заместниците на СРС, СГП, Съдийската колегия, Националния институт на правосъдието и министъра на правосъдието.

„Смятам, че само със съвместни и координирани усилия и мерки, могат да бъдат осигурени необходимите предпоставки, така че административните ръководители на съдилищата с най-сложна структура, с най- многоброен персонал и с най- голямо социално значение, да имат въобще възможността да постигнат поставените пред тях цели за достъпно, качествено и срочно правосъдие”, заявява Точкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право