Гледайте НА ЖИВО закриването на Зимната олимпиада в ПьонгЧанг

Бойко Борисов в Сандански: Приписват ни безобразия

Над 600 снегорина чистят пътищата в страната

Родители искат увеличаване броя на учителите и възпитателите в детските градини в Бургас

Бойко Борисов в Сандански: Напълно готови сме за Шенген (обзор)

WWF или световната зелена мафия

Корнелия Нинова: Промяната в България е наложителна

Протест пред Народния Театър срещу Инстанбулската конвенция (СНИМКИ)

Етнографи показват изложба посветена на коня и каруцата Експозицията в музей „Етър” пренася във времето, когато каруцата е смятана за трабант, а файтонът за мерцедес

Студ и сняг усложняват обстановката на Балканите

Ирмена Чичикова: „Не ме докосвай” беше пътешествие и приключение

Бойко Борисов: Защо само ЧЕЗ да купим? Защо не купим и „Енерго Про” и ЕВН?

ККП иска премахване на конституционното ограничение от 2 мандата за президент Така Си Цзинпин ще може да се задържи на власт по-дълго

Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Теодора Точкова: Съдебните инспектори не са наказателен отряд

Инспекторатът не е „наказателен отряд”, нито „маша в чужди ръце”. Това заяви главният съдебен инспектор Теодора Точкова в позиция до медиите. Поводът: столични съдии се оплакаха, че им правят проверка след проверка, а и ревизия по информация на главния прокурор за забавени дела.

Според Точкова проверките на Инспектората на ВСС не са „средство за натиск и репресия срещу неудобните магистрати“, нито накърняват независимостта на съдиите и съда като цяло. Тя не приема и квалификациите за „бърз и услужлив Инспекторат и главен инспектор.

“На Инспектората това му е работата- да проверява- независимо, законосъобразно и обективно”, пише тя. И обяснява, че има обективни причини за проверките на Инспектората СГС и СРС. 80% от основателните сигнали до ИВСС са за драстични забави на дела в столицата – по 8- 10 месеца неадминистрирани , насрочвани само 2 пъти годишно, ненаписани съдебни актове над две години.

„Има проблеми, трупани, задълбочавани и нерешени с години, както от страна на административните ръководства на съдилищата, така и от страна на кадровия орган – ВСС. Дори дължащи се на липсата на адекватни законодателни промени, които да регулират прекомерната натовареност на съдиите от софийските съдилища. Тези факти се отчитат при проверките на Инспектората, но не могат да извинят априори неспазването от отделни съдии на разумните срокове за разглеждане и приключване на делата, защото има и други съдии от софийските съдилища, които се стараят да спазват разумните срокове с много добро качество на постановяваните от тях съдебни актове“, обяснява шефката на ИВСС. Тя недоумява „защо ръководителите на СГС и СРС ангажират  общественото внимание с неудовлетворението, че съдиите в тях са подложени на непрекъснати проверки от ИВСС”, пише Точкава. Тя добавя:

„Ако няма проблеми, няма да има и сигнали, няма да има и негативни констатации от проверките. Да не забравяме, че административните ръководители са избрани с цел да предприемат необходимите мерки за осигуряването на достъпно, качествено и в разумен срок правораздаване. От правосъдие с такива качества, не се предполага да има недоволни, които да предизвикват проверки”.

В заключение Точкова кани на среща председателите и заместниците на СРС, СГП, Съдийската колегия, Националния институт на правосъдието и министъра на правосъдието.

„Смятам, че само със съвместни и координирани усилия и мерки, могат да бъдат осигурени необходимите предпоставки, така че административните ръководители на съдилищата с най-сложна структура, с най- многоброен персонал и с най- голямо социално значение, да имат въобще възможността да постигнат поставените пред тях цели за достъпно, качествено и срочно правосъдие”, заявява Точкова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.