Теодор Борисов – „Султанът на марионетките“

Снимка: Теодор Борисов

Деца  и възрастни се радват на неповторимия свят на марионетките на видинчанина обиколил световните сцени- артиста Теодор Борисов. Със своите марионетки и уникално актьорско присъствие в спектаклите с куклите на конци Теодор Борисов изнася редица представления в родния Видин, в страната и чужбина. Само преди седмици се завърна от свои участия в Италия и Еквадор. Видинския марионетист Теодор Борисов, познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" (големият български вълк) получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор. Той бе поканен и ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал, който се проведе в столицата на Еквадор - Кито. В рамките на 15 дни Теодор преподава на студентите от Театралната академия своите знания относно микро драматургията за марионетен театър. 

В рамките на авторското си шоу Теодор показва няколко микро драматургии, подходящи както за деца, така и за възрастни.

Пиесите, както и марионетките, с помощта на които ги разказва, са изцяло дело на Теодор. Той всяка година изработва нови персонажи и сменя жанра на представлението, така че спектаклите му винаги са нови, различни и предизвикват любопитство у публиката.

Авторските му спектакли  "Светът на Марионетките“ , "Пиратска история и още“ са отлично приети от публиката. Не по-малко интересна е и постановката „Цирк Мираж“, на която той е автор, режисьор, сценограф  и сам е изработил марионетките.

Не случайно марионетния спектакъл „Цирк Мираж“ бе включен в  селектираната програма на фестивала „Шарено петле“ и заслужи бурните овации на публиката. Художник на постановката е Теодора Обретенова, музика - Оркестър Камиллокромо/ Camillocromo (Италия). В постановката с марионетки участват актьорите- Наделина Камбитова и Красимир Кирчев.

Според авторът в кукления и по-специално в марионетния театър трябва да се изпипват нещата до последната подробност, да има детайл, да има занаятчийство в изработката. По думите му неговите кукли са уникални и новаторски. Сред тях има такива, на които дори клепачите им се повдигат, толкова прецизна е изработката, други пък мърдат пръстите си, устните и дори носа. Има кукла, която държи бастун в ръка и, подпряна на него, се разхожда по сцената, както и такава, която повдига чаша и пие вода. Сред уникалните му кукли е и марионетка, която свири на истинска цигулка. Теодор Борисов е роден, учил и израснал във Видин. Завършил е НАТФИЗ при проф. Боньо Лунгов и проф. Румен Рачев, след което е специализира в Австрия при големия марионетист Уилфред Попек и през 2008 година е вторият българин, след голямата Райна Кабаиванска, който е работил в Ел Гранде Театро Ла Фениче във Венеция - вторият по големина театър в Италия след Миланската Скала, като режисьор, изпълнител и сценограф. Там влиза през „големите“ врати на италианската култура. Поставя на сцена „Невероятните пътешествия на Лемюел Гъливър“ и изработва 32 марионетки, с които играе сам. Спектакълът е с продължителност час и 40 мин. и има рекорден брой -62 представления.

През 2023 година е номиниран за най-добър европейски марионетист от шейха на Саудитска Арабия, разказва за себе си Теодор. Талантливият марионетист е носител и на редица награди - през 2014 г. той печели „Премио Национале Ди Федерико Фелини“ за най-добър артист на Италия в международен фестивал за уличен театър. През 2019 г. той печели и наградата на публиката в италианския театър в Санмеде.

Марионетистът е сред най-уважаваните и обичани артисти в Тунис, Мароко, Либия, в целия Арабския свят, където почитателите на театъра на марионетките са хиляди и неговите спектакли и участия събират многобройна публика. И не случайно в Арабския свят наричат Теодор Борисов – „Султанът на марионетките“.

Теодор Борисов в момента пише и първия учебник за марионетки в Италия, като смята да го издаде и в Португалия. 
От близо 20 години живее и твори в Милано. Той е преподавател и доцент в Болонския университет "Alma Mater Studiorum".

Преподавал е също така и в Етиопия и Тунис. Той е организатор и на първия Циркус Фестивал за Африкански трупи. В творческата си биография от 2003 година до днес има над 4000 спектакъла. От тази година той е част от трупата на Държавен куклен театър- Видин и вече постави на сцена своя постановка, в качеството си на режисьор и участва в друга-като актьор. Убеден е, че повече от всякога много хора имат нужда да се докоснат до вълшебството марионетен театър, който сътворява.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура