Защо възрастните китайци нямат ставни болки

Задържаха трима за трафик на човешки органи в Косово

Отравят реформатора Мидхат паша в тъмницата Русенският валия построил железница и болници, създал модерното земеделско стопанство Образцов чифлик

Тръмп прикани японски бизнес лидери да увеличат инвестициите си в САЩ

Кандидатите за мястото на Тереза Мей вече са петима

Откриха обесен изчезналия мъж от Благоевград

Медицински екип е нападнат в Гоце Делчев при обслужване на адрес

Най-малко 50 души са пострадали при взрив на тайландско пристанище

Трима от ранените при вчерашното нападение в Лион са все още в болница

Момчето Ран пожела да тече боза от паметник-чешма на Людмил Кирков (СНИМКИ)

Полицията преследва заподозрян след бомбеното нападение в Лион

Силен трус с магнитуд 5,1 близо до Токио

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в частен имот в село Лелинци

Малтийските военни спасиха повече от 200 мигранти

Емилия Кларк: Нямам време за връзки Актрисата от „Игра на тронове” не се смята за фатална жена

Теодор Седларски – Отличникът

Значително по-приятно и удовлетворяващо е да избереш живот и кариера, които помагат на родната ти страна, отколкото да се опитваш да се налагаш в места, които са ти далечни и чужди и които очевидно ще се справят и без теб. Така новият служебен министър на икономиката Теодор Седларски отговаря на въпроса защо избира България пред успешна кариера в Западна Европа.

Седларски е най-младият министър в кабинета “Герджиков”. Набор 78, от Бургас. Това трябва да говори достатъчно, защото бургазлии по мнението на десетки независими един от друг източници са широко скроени и освен че обичат морето, търсят свободата и предприемаческия дух. И до днес по думите на майка му Пенка Седларска той се връща в родния град при първа възможност. Последно откраднал няколко дни за семейството около Коледа. Майка му е изкуствовед и дългогодишен директор на художествена галерия. Баща му е анестезиолог, упражнявал професията и в България, и навън.

За ученическите години на Седларски в Бургас се говори, че бележникът му бил пълен с шестици, а като кандидат-гимназист бил приет и в английската, и в немската гимназия, но избрал последната. Като студент Седларски е възпитаник на Софийския университет – бакалавър по стопанско управление и магистър по бизнес администрация. Специализира нова институционална икономика в Икономическия университет във Виена, Австрия, а през 2009 г. реализира научна специализация в рамките на докторантската програма “Организация и култура” в Университета за икономически, правни и социални науки в Санкт Гален, Швейцария.

През годините зад граница работи за институции като Deutsche Bank – Франкфурт. След няколко минизавръщания окончателно избира България.

“Не е необходим дълъг опит в чужбина за осъзнаването, че за всеки българин има “много повече бъдеще” в България, отколкото където и да е”, признава той в лексиконно интервю за проекта “Аз избрах! Кариера в България. Защо не?”

Седларски е доктор по икономика в СУ “Св. Климент Охридски”, От 2005 г. работи в катедра “Икономика” на Стопанския факултет, където води лекции по икономически теории, икономика на труда, макроикономика и микроикономика.

През 2015 г. е избран за декан на Стопанския факултет, почти две години по-късно приема предложението да стане служебен министър на икономиката. Попитан какво му е липсвало най-много, докато е бил в чужбина, той отговаря откровено: “Истинските хора и усмивки, чаровните момичета, бургаският плаж”.
По отношение на оценката на работата на министерството през изминалите години Седларски казва, че има няколко казуса, за които има съмнения и които се проверяват в момента, като се използват юридически консултации.

За негов плюс или минус той официално все още се води в графата “ерген”, който със сигурност е станал още по-търсен в последния месец.

Негови колеги контрират, че е женен за образованието.

За краткото време, откакто е министър, към него може да се приложи терминологията на Герджиков – за 5 дни направи повече посещения, отколкото предшественикът му Божидар Лукарски за 5 г.

Във ВМЗ-Сопот обяви, че военнопромишленият комплекс поема по пътя на иновациите и високите технологии. Гарантира подкрепата на държавата за развитието на авиационното дружество “Авионамс” АД.

Миналата седмица откри сесията на Българската фондова борса и обсъди с ръководството є мерките в Стратегията за развитие на капиталовия пазар у нас. След срещата от БФБ коментираха пред “Труд”, че отдавна министър не е идвал на посещение при тях.

“Вниманието на министерството ще бъде специално насочено към стартъп компаниите, предприемаческите инициативи и възможностите за тяхното финансиране”, казва Седларски на среща с представители на предприемаческата общност у нас.

Беше и в официалната делегация на президента Румен Радев, където участва във важни разговори за икономическото сътрудничество между България и Германия с фокус върху по-нататъшното развитие на германските инвестиции в България в секторите автомобилна промишленост, машиностроене и високи технологии.

Курс към дигитализация

Ускоряване на процеса на дигитализация на работата на ведомството и увеличаване броя на услугите на едно гише – за това обяви, че ще работи Седларски. По думите му вече е формирана работна група за намаляване тежестта върху малкия и средния бизнес.

“Търсим всички възможности за намаляване на административната тежест чрез подзаконови нормативни актове, както и въвеждането на мълчаливото съгласие там, където е уместно и законосъобразно”, обясни министърът. Негови колеги споделят, че той е от поколението, което знае силата на социалните мрежи, и ще вкара министерството във фейсбук и туитър.

ЗА НЕГО

Да намали още административната тежест за бизнеса
Гордея се с постигнатото и зa тoвa гoвopят peзyлтaтитe. Надявам се дa бъдe зaвъpшeнo нaмaлявaнeтo нa aдминиcтpaтивнaтa тeжecт зa бизнeca, обяви предшественикът на Седларски при предаването на щафетата на новия министър.
Божидар Лукарски, бивш министър на икономиката

Икономиката върви, дано продължи така
Имаше навремето един виц за нашия космонавт при първия му полет, в който се казваше,че основната му задача е да не пипа нищо, защото всичко върви добре. Същото важи за икономиката. Имаме достижения, имаме ръст, който за тези два месеца по инерция да продължи, но може и да бъде спрян.
Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ

Да премахне пречките пред растежа
Най-важното, което очаквам от служебния министър на икономиката Теодор Седларски, е да изслушва инвеститорите и да се опитва да решава проблемите им. Не е работа на икономическия министър да „управлява” икономиката – неговата работа е да намалява пречките пред икономическия растеж. Той трябва да осигурява обратна връзка между бизнеса и властта
Георги Ангелов, икономист в Институт “Отворено общество”

Важно е усвояването на евросредства
Очаквам да положи усилия за намаляване на административната тежест – свръхрегулациите и таксите за публични услуги, несъобразени с разходите за тяхното администриране. Да не допусне срив в изпълнението на оперативната програма. Евентуалното забавяне или стопиране на процеса на усвояване на европейските средства може да доведе до срив на инвестиционната и иновационната активност, респективно – на икономическия растеж.
Камен Колев,
зам.-председател на БСК

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. Айде стига с четките и лъсканията! НЯМА достатъчно факти, нито дела, по които да го лустросвате толкова много. Особено с лъжливата манипулация „за 5 дни свърши повече, отколкото Лукарски за ПЕТ години!“
  Какви ги свърши, освен разходка до Германия със Спартан?
  Какви ПЕТ години управление на Лукарски?
  И за „несвършеното“ от Лукарски експертите в Комисиите в Брюксел го оцениха като ОТЛИЧНИКА на Бойко!
  Защото е постигнал първата година 3% при зададени от Брюксел 0,8%, а втората година при зададени 2,7%, Лукарски докара ръст на икономиката ни до 3,3%.
  КОГАТО ЦИФРИТЕ ГОВОРЯТ и БОГОВЕТЕ (циганина, дето хвали Севларски) мълчи!

  1. Преди ден имаше името на автора, сега от срам са го отстранили.
   Авторът – манипулатор НЕ КАЗВА и дума за това, че майка му е видна и много яростна активистка на ДСП в Бургас?
   Защото тогава е прозразно и лъжливо твърдението, че Седларски просто си е един научен работник без политически гръб!
   Доган в настъпление за нов мандат!

 2. Много моля не пречете на пиарите да лустросват новите политици – нали за това им се плаща. При всички случаи такава помия го чака, горкия, ако се задържи в политиката, че ще помни с носталгия и Дойче банк, и Франкфурт, но от тинята излизане няма. Е го е цара, хем цар, пък с л–а до ушите. Подобна участ имат и Милен Велчев, и Кунева, и Слатински, и Малкия Мук. Сега ще гледаме Гери Паси ще се пребори ли за еврокомисарското място.

 3. Прави впечатление, че сегашните политици са специализирали кой в Лондон, кой в Харвард, Кой във Франкфурт. Забравихме МГИМО ли или вече не смеем да го пишем в сивито.

 4. еее,аман от такива продажни материалчета. Жестник Труд – абе вие имате ли си редактор, главен редактор ? или ви платиха пари за тази нескопосана и лъжлива информацийка ?! А вие, новоназначен министър – нали уж сте от научните среди, където лъжата е забранена, където информацията трябва да е вярна ? как допуснахте тази глупост и лъжа тука ?! я ни кажете например колко месеца примерно уж сте работили в Дойче банк ? и къде ? а колко време сте били ужким в Швеицария ?… очаквам и съветника на предишниа министръ Лукарски – Владо Каролев – да се намеси тук с тези 5 дни и 5 години !…

 5. Фактът, че никой не е посмял да си сложи името под този материал, говори достатъчно.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.