МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Световният бронзов медалист Антъни Иванов избра плувния басейн в Благоевград за подготовка за шампионата в Гърция

Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Прокуратурата предаде на съд Кирил Принца

Отнеха 2 кг злато на циганка баячка Държавата води дела за имущество за над 3 млн. лв. на Маринови от Долни Дъбник

Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Дронове могат да заместят пчелите

Теолози и арабисти ще правят нова експертиза по делото срещу Ахмед Муса и имамите

Апелативният съд в Пловдив започна днес ново разглеждане на делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 12 имами, обвинени в престъпление срещу мира, предаде БТВ.

По това дело Ахмед Муса е осъден на 2 години затвор, а имамите имат различни условни присъди и глоби. През юли Върховният касационен съд отмени присъдите и върна делото за ново разглеждане от апелативните пловдивски магистрати.

Защитата предяви искания за нова експертиза, която този път да бъде направена от ислямски теолог. Нужда от подобна експертиза личи и от решението на ВКС, в което антидемократичността на салафизма е поставена под съмнение в мотивите на съда.

Адвокатът Илиян Василев, който представлява половината от обвиняемите, но не и Ахмед Муса, поиска и разпит от компетентни лица или във видеовръзка на поданици на Саудитска Арабия – членове на кралското семейство. Същото искане беше предявено и на първото разглеждане на делото, но то не бе удовлетворено.

Адвокат на Ахмед Муса е Ина Лулчева. Адвокат Илиян Василев заяви, че Муса е “пришит” към делото, в което обвиняеми са официално регистрирани имами, чиято дейност се контролира от Главно Мюфтийство.

Единствено Ахмед Муса няма теологично образование и е проповядвал в частна джамия в ромската махала на Пазарджик.

Днес Ахмед Муса присъства в съдебната зала във видимо добро състояние и разположение на духа.

Апелативният съд в Пловдив прие някои от исканията на защитата, добави и други в предписанието.

Следващата дата, на която ще се гледа делото, е 13 декември. Тогава пред съда трябва да застанат трима свидетели, сред които и секретарят на Главно мюфтийство Ахмет Ахмет. Неговите показания и експертиза на реда за издаване на карти за ваис ще послужат на съда да се ориентира дали Ахмед Муса Ахмед е бил легитимен проповедник, когато е служил в частната джамия в Пазарджик.

Съдът отхвърли искането да бъдат разпитани чрез компетентни лица или видеовръзка лекторите на религиозен семинар в Турция, членове на кралската фамилия на Саудитска Арабия.

Затова пък отношенията на България със Саудитска Арабия са предмет на друга назначена експертиза. Най- сериозното изпитание в хода на новото разглеждане на делото е комплексната експертиза, която трябва да бъде направена от трима арабисти, двама тюрколози и теолог, специалист в исляма, по отношение на материалите, свързани с обвинението.

Става дума за списък от 45 текста, сред които книги, брошури, лична кореспонденция. Те трябва да се преведат от турски и арабски, а експертите трябва да отговорят на въпроса дали в тях има антидемократични послания и заплахи за мира.

Преди това те трябва да изяснят за съда трите религиозни течения в исляма- ханифизъм, салафизъм и уахабизъм и доколко те са свързани с радикалния ислям.

В комплексната експертиза ще участват вещи лица от катедрите по арабистика и тюркология в Софийския университет и Нов български университет.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете