Тереза Мей: Великобритания излиза от юрисдикцията на Европейския съд след Брекзит

Великобритания ще излезе от юрисдикцията на Европейския съд след излизането си от ЕС. Това заяви британският премиер Тереза Мей в интервю за телевизия „Скай нюз“.

„Когато напуснем ЕС, ще излезем и от юрисдикцията на Европейския съд“, заяви тя и подчерта, че това решение е в съответствие с основната програма за Брекзит, която самата тя представи пред ръководителите на дипломатическите представителства в началото на годината. По думите на Мей след излизането от ЕС британският парламент ще започне да издава собствени закони.

„С тяхното тълкуване ще се занимават британските съдии, а ролята на последна съдебна инстанция ще изпълнява Върховният съд“, посочи тя. Коментарът на премиера идва преди официалното обнародване на основните принципи на британското съдопроизводство при излизането от юрисдикцията на Европейския съд в рамките на Брекзит, което ще стане по-късно днес.

Според министерството по въпросите на Брекзит в документа ще бъде посочено, че е недопустимо осъществяването на директна юрисдикция на Европейския съд по отношение на държави, които не са част от ЕС. Британското правителство продължава да публикува нови документи, очертаващи позицията по редица аспекти на Брекзит. Преди два дни министерството за развода с ЕС обяви, че започва да определя позицията си за бъдещите отношения с Брюксел, „по-специално по отношение на митническите и други въпроси, които сме готови да обсъдим по време на официалните преговори“.

На референдума за членството на Великобритания в ЕС, който се проведе на 23 юни м.г., привържениците на Брекзит спечелиха с 51,9% срещу 48,1%. На 29 март премиерът Тереза Мей официално уведоми Брюксел за започването на двугодишната процедура по излизане от ЕС, която трябва да приключи до края на март 2019 година, предаде БГНЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа