Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Тереза Мей действала незаконно по отношение на бежанци

С единодушно решение в четвъртък Апелативният съд на Великобритания се произнесе, че премиерът Тереза Мей, в качеството си на вътрешен министър, е действала незаконно по отношение на бежанци, блокирани в една от двете нейни военновъздушни база в Кипър от 1998 г. досега. Решението слага край на продължаващата повече от 18 години драма, съобщава БНР.

Ищци по делото са 6 семейства, които са част от група от 75 бежанци от Ирак, Судан, Етиопия и Сирия, спасени от водите на Средиземно море през октомври 1998 г. Оттогава те живеят в неблагоприятни условия във временни постройки на територията на суверенната британска военно-въздушна база “Декелия” в Кипър, попадайки в “правен вакуум”.

Правителството на Обединеното кралство последователно отрича правна отговорност за тези семейства. С решение от ноември 2014 г. тогавашният вътрешен министър Тереза Мей им отказва достъп до Великобритания, като заявява, че международната конвенция за бежанците не се прилага в случая на британските суверенни бази. Апелативният съд разпореди, че тя се прилага и настоящият вътрешен министър спешно трябва да преразгледа отказа за достъп до страната.

Спорът между Кипър и Великобритания коя от двете страни трябва да поеме отговорност за бежанците, попаднали на територията на британските бази, и къде те трябва да поискат убежище, възникна и през октомври 2015 г. Тогава над 100 сирийци и палестинци бяха спасени край бреговете на Кипър в района на британската военно-въздушна база “Акротири” и настанени в базата “Декелия”. След близо месец много от тях поискаха убежище в Кипър след ултиматум от Великобритания, че в противен случай ще бъдат депортирани обратно в Ливан, откъдето идват.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете