Тереза Мей ще прави размествания в кабинета си през януари

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей се готви да уволни една четвърт от министрите в кабинета си и иска да предложи нова роля в него на външния министър Борис Джонсън. Това ще се случи през януари 2018 година, когато премиерът ще се опита да докаже на избирателите, че е способна да направи повече от сделката за Брекзит, пише The Times.

Мей е решила да привлече към управлението по-млади депутати от управляващата Консервативна партия.

Патрик МакЛоуглин, председателят на партията, Джъстин Грийнинг, министър на образованието, Грег Кларк, министър на бизнеса, Крис Гейлинг, транспортен мионистър и Андреа Лийдсъм, лидер на партийната група в Камарата на представителите, най-вероятно ще трябва да освободят креслата си. Още един от министрите – Саид Джавид също е сред нарочените, но според изданието, някои съображения на Тереза Мей могат да го спасят за определено време.

Засега основните съперници на Мей вътре в Консервативната партия – Филип Хамънд, Лиъм Фокс, Борис Джонсън и др. – няма да бъдат сменяни и премиерът дори е отказала да премести Джонсън от външното министерство в по-малко значимо ведомство, тъй като съюзниците на бившия лондонски кмет са показали ясно, че той ще възприеме това за понижение и ще се съпротивлява.

Преди няколко месеца, бившият главен съветник на Тереза Мей Гавин Уилямсън я предупреди да не прави промени в кабинета преди местните избори във Великобритания през месец май, но след това тя го замени с Джулиан Смит, който настоява за бързи промени, които да стабилизират положението на премиера в правителството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа