Тежки глоби от ЕК заради „зеления“ хаос в Натура 2000 Министерският съвет отлага промените в Закона за биологичното разнообразие, които са единственият изход от ситуацията

Комикът Владимир Зеленски води със 73,2% според първите данни от президентските избори в Украйна

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 април 2019

Банките стават клиент №1 на колекторските фирми Събирачите на дългове се готвят да изкупят банкови вземания за още над 500 млн. лева

Най-много катастрофи стават привечер

Пускат през есента отсечката между Ябланица и Боаза

Всички задържани след спецакцията срещу ало измамници в Горна Оряховица остават в ареста

Над 200 жертви взеха 8 атентата в Шри Ланка (обзор)

Над 3000 дървета засадиха 150 доброволци от „Джи Пи Груп” Дружеството участва в проекта Новата гора

Слаба избирателна активност на президентските избори в Северна Македония

Бракуват агнешко с нечетлив печат Агенцията по храните проверява магазините в цялата страна

Велики пилоти с покана за рали „България”

17 души дариха кръв навръх Цветница в Търново Акцията бе организирана за поредна година в неделното училище на църквата "Св.Никола"

Над 100 рисувани чадъра от децата на ЦЛТРДБ вече са част от вдъхновяващата арт инсталация

Нападнаха лидера на водещата опозиционна партия в Турция (ВИДЕО)

„Терем“ поема военното издателство Каква ще е съдбата на култовата сграда на ул. „Иван Вазов 12“, която е паметник на културата?

Знакови бизнесмени искаха да я купят

Военно-ремонтните заводи “Терем” поемат Военно издателство на МО, научи “Труд”. Причината е, че издателството е в тежко финансово състояние, дълговете на това търговско дружество са близо 1,3 млн. лв. В него работят 35 души и са без заплати от пролетта. Сега основно се издържа от приходи от отдадени под наем помещения за барове, ресторанти, закусвални и търговски обекти. Тези средства обаче не са достатъчни, за да функционира нормално, въпреки че наемите не са ниски, тъй като локацията на сградата е на пъпа на София. Главните приходи би следвало да са от издателска дейност, тя обаче клони към нулата. Една от причините е, че МО при първото правителство на ГЕРБ прехвърли издателската дейност в печатната си база в Троян. За Военното издателство остана възможността да се прехранва с дребни поръчки на частно.

Каква ще е съдбата му, засега не е ясно? Според запознати то ще бъде обявено във фалит. Според други – ще бъде приватизирано. Сега се очаква “Терем” да поеме пасивите му и да изчисти задълженията към служителите, работнвиците и печатарите. Самата марка “Военно издателство” пък отива към Военна академия. Отскоро нов шеф на издателството е Илия Петров – една от популярните фигури на СДС. Той бе депутат в 38-ото Народно събрание и дясна ръка на Христо Бисеров в партията.

Най-голяма загада е обаче какво ще се случи с култовата сграда на издателството на ул. “Иван Вазов” 12. Тя е дарена на МО, навремето е строена за банка. Трезорът й под земята дори разполага със собствен кладенец. Обявена е за паметник на културата. Доскоро апетити да я купят имаха известни знакови бизнесмени и банкери. Даже вървяха сондажи и само честата смяна на правителствата през последните години попречи да стане частна собственост. Досега няколко министри на отбраната твърдо са декларирали, че няма да позволят сградата да се продаде.

 

130 годишна история

Лидер на сериозните изследвания

Военно издателство има славна близо 130 годишна история. Създадено е през 1888 г. с указ на тогавашния военен министър Сава Муткуров. Било е лидер в публикуването на преводни книги по сигурност и геополитиката. Сред тях са безсмъртният бестселър на Пол Кенеди “Възход и падение на великите сили”, мащабното изследване “Войникът и държавата” от Самюел Хънтингтън, “Бъдещето на силата” от Джоузеф Най-младши. То издаде двутомна “Американска военна история”. Тук са публикували свои книги водещи военни историци, като Георги Марков, Тодор Петров, Станчо Станчев, Йордан Баев, и изтъкнати политолози, като Николай Слатински, Татяна Дронзина, Нина Дюлгерова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.