На 27 април 2018 да почерпят

Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

„Терем“ поема военното издателство Каква ще е съдбата на култовата сграда на ул. „Иван Вазов 12“, която е паметник на културата?

Апетитите към сградата на Военното издателство на ул. „Иван Вазов“ 12 в столицата, която е паметник на културата, са огромни.

Знакови бизнесмени искаха да я купят

Военно-ремонтните заводи “Терем” поемат Военно издателство на МО, научи “Труд”. Причината е, че издателството е в тежко финансово състояние, дълговете на това търговско дружество са близо 1,3 млн. лв. В него работят 35 души и са без заплати от пролетта. Сега основно се издържа от приходи от отдадени под наем помещения за барове, ресторанти, закусвални и търговски обекти. Тези средства обаче не са достатъчни, за да функционира нормално, въпреки че наемите не са ниски, тъй като локацията на сградата е на пъпа на София. Главните приходи би следвало да са от издателска дейност, тя обаче клони към нулата. Една от причините е, че МО при първото правителство на ГЕРБ прехвърли издателската дейност в печатната си база в Троян. За Военното издателство остана възможността да се прехранва с дребни поръчки на частно.

Каква ще е съдбата му, засега не е ясно? Според запознати то ще бъде обявено във фалит. Според други – ще бъде приватизирано. Сега се очаква “Терем” да поеме пасивите му и да изчисти задълженията към служителите, работнвиците и печатарите. Самата марка “Военно издателство” пък отива към Военна академия. Отскоро нов шеф на издателството е Илия Петров – една от популярните фигури на СДС. Той бе депутат в 38-ото Народно събрание и дясна ръка на Христо Бисеров в партията.

Най-голяма загада е обаче какво ще се случи с култовата сграда на издателството на ул. “Иван Вазов” 12. Тя е дарена на МО, навремето е строена за банка. Трезорът й под земята дори разполага със собствен кладенец. Обявена е за паметник на културата. Доскоро апетити да я купят имаха известни знакови бизнесмени и банкери. Даже вървяха сондажи и само честата смяна на правителствата през последните години попречи да стане частна собственост. Досега няколко министри на отбраната твърдо са декларирали, че няма да позволят сградата да се продаде.

 

130 годишна история

Лидер на сериозните изследвания

Военно издателство има славна близо 130 годишна история. Създадено е през 1888 г. с указ на тогавашния военен министър Сава Муткуров. Било е лидер в публикуването на преводни книги по сигурност и геополитиката. Сред тях са безсмъртният бестселър на Пол Кенеди “Възход и падение на великите сили”, мащабното изследване “Войникът и държавата” от Самюел Хънтингтън, “Бъдещето на силата” от Джоузеф Най-младши. То издаде двутомна “Американска военна история”. Тук са публикували свои книги водещи военни историци, като Георги Марков, Тодор Петров, Станчо Станчев, Йордан Баев, и изтъкнати политолози, като Николай Слатински, Татяна Дронзина, Нина Дюлгерова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.