Терорът над бабите

Забавен е животът в телевизора. Колко жалко, че 99,9% от населението на България не живее в тв студиата, нито на жълтите плочки, а някъде другаде – по мръсните софийски улици, по градчетата със затихващи функции или по селата на Северозапада, който се слави като европейски първенец по бедност и обезлюдяване.

В телевизора е весело: вътре избират майка на нацията, психодесни и псевдолеви се замерят с празни приказки при Хекимян, Аз-ове се борят като пехливани при Виктор и Ани, Майк Тайсън влиза в „Биг брадър“ и тъй нататък… А в селата е тъжно. И страшно. Не само затова, че 571 от 5000 са без население или с едноцифрен брой жители, че пътищата до тях са зиме непроходими, че плъхове се гонят вместо деца в училищата, а самотни старци си чакат края без ток, без вода и без лекарства. А и затова, че двайсетината им колци с домати и бурканите с компоти от джанки са редовно препитание на професионални апаши и маргинали.

В телевизора една министърка се радва: „Няма опасност от терористични актове у нас!“ Снимат я на учение, в което командоси и доброволци обезвреждат бутафорно атентатори на летището в Пловдив. Интервюират главния й секретар, който казва, че следи внимателно бомбардировките в Алепо и бежанската вълна. Възхитително! Прекрасно! Терорът от гледна точка на международното положение няма почва у нас. И да има – уверява Цв. Цветанов, – новият антитерористичен закон ще го попари. Адвокатът му Ханс Петер Улф като депутат от Бундестага обяснява, че тоя закон е световен пример за подражание и не засяга с масово подслушване човешките права. Тв водещата кима с глава. На хер Улф, разбира се, може да му се вярва – той спечели всичките дела за СРС срещу Цветанов, включително това за крайслера подслушвач. А какво ли би казал немският адвокат депутат за терора над нашите баби? Такъв въпрос няма в сценария на предаването.

Извън сценария:

Двама бивши затворници влизат в дома на баба Дона Чернева от Ръжево Конаре, бият я и я душат 2 часа, докато тя на своите 93 г. съобразява да им даде портмонето си с 53 лв. и снимка на дъщерята.

Рецидивист, съден 22 пъти за кражби, напада 64-годишната Тодорка Македонова от Болярово в деня, в който тя получава пенсийката си от 150 лв. и я скрива в раклата.

Негодникът влиза с взлом в приземната й стаичка, просва я на кревата, изнасилва я и я ограбва. В съда обяснява, че бил пиян и без пари, а бабичката била гола като пушка.

Друга жена, 87-годишна, от с. Малорад, има 1000 лв. спестявания и е пребита до смърт заради тях. Инкасатор я намира полуразложена под юргана.

Какво е това? Начин на живот в селата на България? Да. Но ако е вярно това, което твърдят експерти по сигурността – че терорът е деяние, целящо да всява страх, значи всяка от страхотиите, които споменахме, е и терористичен акт!

Петнайсет пъти апаши трошат с тухли прозорците на Мария и Ицо в Доганово. Отмъкват печката им, радиото, вилиците, снимките от сватбата. Нима не е тероризъм това? Не било тероризъм, а „конвенционални или битови кражби“. От телевизора съобщават, че МВР разкрива половината от тях. „Глупости! Ние вече не подаваме жалби. Аз два пъти подавах, полицаите си затраяха, а хайдуците се заканиха да ми отрежат главата – казва баба Вела и добавя: – Не пишете откъде съм, че ще уволнят внука ми от общината.“ Откъде е тя ли? Не е от Би Ти Ви репортажите. Поминува в неизвестност някъде из Подбалкана…

Село Буховец изтръпва след изнасилването на 66-годишната Горанка. Тя е трета жертва на тамошен маниак. Една нощ срязва елекрическите кабели, промъква се в спалнята й, избутва 91-годишната й майка, слага на лицето й възглавница и й чупи в нагона си две ребра. Една от предишните старици, с които се гаври, подава сигнал, но на разпита заявява, че била с него „по взаимно съгласие“. Той отървава затвора, а тя се опитва да се обеси от срам.

Да, по смисъла на Наказателния кодекс и антитерористичния закон това не са атентати. Но в медиите са под рубрика „Терор от апаши“. В тая рубрика най-често се среща думата „безнаказаност“.

„За да се докаже престъпление, трябват и следи, и свидетели, годни за съда“ , казва шеф на сектор „Престъпления против личността“. Така го казва, сякаш доказателствата са нещо по-недостижимо от Светия Граал.

„Само репортерките преследват крадливите цигански кланове“, казва бабата от Подбалкана. Но те нямат много време, сега тичат подир кандидат-президентите.

В село Градец българите са 150 от 5300 жители и са тероризирани от клана Борисови. Майка, баща и 12-те им деца влизат дето щат, млатят когото сварят и крадат. Големият син неотдавна нахлува с цепеница у възрастни инвалиди, рита, псува, взема единствените им 8 лв. и си излиза. Брат му бие минувач 20 минути за две цигари. Но и това според разследващите не е терористичен акт. Щетите са с малка стойност и не си струвало даже да арестуват злодеите само за да ги пуснат пак.

„Ромски терор!“ – казват препатили. То е, защото 70% от битовите кражби са дело на безработни, а в ромския етнос безработицата е 75%, пояснява криминолог. За циганите на социални помощи дребната престъпност е рутинен източник на доходи. Получат ги, похарчат ги за 10 дни, а до края на месеца шетат – по дворове, тавани, мазета, градини.

Прибират всичко – реколта, тръби, жици за скрап, дърва за огрев, дограма…Това е тяхно обичайно право. „Не крадем, берем си“, казва циганка, заварена в царевична нива с фамилията си. Андон Митев от ромската махала в Дълго поле е многодетен и има 9-годишна присъда за обир с убийство. Пускат го предсрочно за примерно поведение и той незабавно насича с нож пенсионерка, за да й вземе козата. Жена му вика в съда: „Ми кво да прави като са гладни децата!“

Г-жа Бъчварова е в телевизора пак. Изглежда добре и казва: „Не може във всяко село да има полицай. Няма човешки ресурс и финансов.“ Че няма, няма.

От 47 000 служители на МВР полицаите на терен са едва 14 000 – 20% от тях са пратени на границата, а 20% от щатовете са празни. В ефира може да е всякак, но на живо има един полицай за 7 села, без кола. Като иде с рейса в едно село сутринта, ще се върне вечерта по разписание. Така за 5-дневна работна седмица не успява да обиколи всички села, които пази.

И старците са насаме с терора там. А той не е само апашки. В с. Тракиец се оплакват на Румен Петков, бившия депутат: „Влизат в къщите ни униформени и питат за кого ще гласуваме. Притесняват ни директно да изберем една кандидатка.“

А терорът на гадините? Едри мравки тероризират с. Ивански. „Пълзят по улиците, в кухнята, под завивките. Падат от тавана в чиниите, не спя, обливам ги с маркуча!“, трепери Стефка Георгиева, на 72 г.

Ами телефонните терористи? Звънят: „Дайте пари, че имате колет, внукът ви е катастрофирал, дайте за лек!“

Ентусиасти поддържат сайт със съвети за безопасност на дядовците и бабите: сключете договор със СОТ, осветете целия си имот, купете си блиндирани врати, хранете куче пазач, дръжте джиесем и газов пистолет подръка!

Баба Вела се смее. Ама че съвети! 160 лв. пенсия – за кое по-напред? Тя решава: Ще си купя ковчег!

Новина от БНТ: „МВР има план за превенция на престъпността със 110 мерки. Основните ще ги вземе социалното министерство. Битовите престъпления ще намалеят посредством образование и трудова заетост в ромското население.“

Баба Вела клати глава: „Ще има да се мъчим кой знай докога.“ Като редовна зрителка информирано добавя: „Добре, че българите сме с най-малка продължителност на живот в ЕС. Така по-скоро ще се отървем.“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Какво може да се добави ? Или нищо , или да се напише присъда за мошениците на върха на държавната власт начело с Боко , Цвиноко , Бъчвата , Цацката и т.н. – цялата “демократична” пасмина заедно с присъдружните им РБ , БДЦ , ПФ , ДБГ …

 2. Мангалите са електората на свинефермата герб и за това крадат, бият и убиват безнаказано. Мангалите живеят с безвъзмездни пари от държавата, не плащат електричество и вода, а за кеф да изтребват другите гласоподаватели на бойко, бабичките. Докато свинефермата герб и психодесните не бъдат изтребени в името на народа, спасение за България и българския народ няма.

 3. Единственият изход е да им се дават помощи като заплати на депутати,за да им стигат за 30 дни,а не само за 10,че то какво е днес,банкови служителки се възмущават и заминават за чужбина да разнасят пици,защото заплатите им били като помощите дето раздавали и парите не им стигали и за десет дни.

 4. През първия мандат на Борисов, след като отказваше да отговори какво ще направи срещу битовата, която е най-вече циганска престъпност, най-накрая Борисов каза: “Аз срещу тези хора (циганите- извършители на престъпления) нищо няма да кажа. И те имат същите права като другите (жертвите)”. И не само, че нищо не казва срещу тези извършители, а и при управлението му нищо не се прави срещу ужасяващата битова престъпност. Обратното- даже изобщо не разследват повечето престъпления, а пишат, че убитите българи при грабежите са починали от естествена смърт, за да не си създават работа и, за да е по-малка регистрираната престъпност. Зная за такива случаи. Това не е от сега, а от началото на т.н. “демокрация”. Още при Филип Димитров (СДС) ограбиха до шушка наша наследствена къща и от полицията казали на баща ми: “Който си има имот, да си го пази”. Във фейсбук прочетох мнение на французин, който е живял в България, но се е върнал във Франция заради циганската престъпност и той твърди, че тя е една от причините за емиграцията и на много българи. Едно е сигурно-селата опустяват, защото живеещите там са подложени на денонощен тормоз, грабежи и опасност да бъдат убити, ако решат да защитят имуществото и реколтата си. Те само се молят развилнелите се престъпни примитиви да вземат каквото си харесат от двора и градината и да си заминат без да ги нападнат и убият за някой лев. А нищо не се прави, защото това е електорат на Герб. Справка – почти 100 % вот в махалите за Герб.

 5. Майка Цачева ще Управи работата в България. И всички групово ще отидем да чакаме на Терминала най-ранния полет за някоя западна уредена държава. Дори на Фарьорски острови ще се заселим. Само по-далече от Гроб.

 6. ”Още при Филип Димитров (СДС) ограбиха до шушка наша наследствена къща и от полицията казали на баща ми: „Който си има имот, да си го пази“.”

  Ужас. Значи полицията си е била такава още тогава. На нас ни казаха нещо подобно, когато собствен апартамент бе окупиран от един от роднините ни, на който ние го дадохме временно да живее (без пари) вместо да си го дадем под наем и помогнем с некой лев. Нещо повече сега тоя ”роднина”решил да използва разни връзки по съдилища и да си вземе чуждия апартамент (т.е. нашия) по хммм ”законен път”. Даже вече дело имаме с невероятно скалъпени лъжи, на което няма да се даде ход в нито една нормална държава, още повече имаме изпуснати срокове (според бъл. закон)… Но ход на делото се даде, а сега съдийка от градския съд го мотае и лъже и разбира се действа срещу нас – истинските собственици с валидните документи. Кривосъдието в България продължава да тъне в невероятна аморална помия..това вече става мн страшно. Разбира се ние ще го спечелим на международен съд..а правите на България съдейства на корупцията, мошениците, убийците

 7. Не мога да проумея що за садизъм от страна на управляващите е това. Да гледаш как една пасмина се гаври и унищожава народа ти цели десетилетия. Че властимащите крадат за милиони и милиарди, няма как, за това са се борили, но поне да отърват нещастния народ от “дребната” битова престъпност. Толкова ли е трудно? Или отново трябва да се мисли за хайдушко движение?

 8. Всичко започна при Младенов и Луканов, виновниците бяха от Държавна сигурност, партизанинът Семерджиев като вътрешен министър я разпарчетоса и обезсили, а седерастите при Желю, филипка и Политикономиста я попиляха кадрово, политически и морално. Защото ДС контролираше изкъсо не само полицията, съдебната власт и администрациите, но и самата политическа власт поне касателно корупцията и шпионажа. За няма Държава и Сигурност в нея. Като няма – става това, което е изложено в статията.

 9. Нещастно племе сме, без държава. Обаче гласуваме за “стабилност” . Самоубийствено.

 10. Добре сте отразили всичко което става в страната ни, добавете към нашите цигани и мигрантите в обезлюдените села.За резила Бокова-Георгиева да не говорим.Сега остава да ви препоръчаме да си пазите не само лицето,че то виж всичко се случва, недай боже.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.