Терор за Хелоуин в Ню Йорк с 8 убити и 11 тежко ранени (обзор)

Шофьорът викал "Аллах акбар", след като слязъл от пикапа убиец и преди полицията да го простреля и рани в стомаха

Сред жертвите са 5-ма аржентинци, празнуващи 30 г. от завършване на колеж

Тръмп нареди да се засилят проверките на чужденци, нахока лотарията за „зелена карта“

Пак узбек и пак чрез газене - това са натрапчивите повторения от поредния терористичен акт - този път в сърцето на Ню Йорк. Шофьор на пикап уби 8 души и рани най-малко 11 във вторник следобед, карайки с висока скорост по велоалея близо до мемориала на Световния търговски център в Манхатън.

Нападател Сайфуло Саипов (29 г.) бе прострелян в корема от полицията и задържан, след като блъсна возилото си в училищен автобус и слезе от него въоръжен с въздушна пушка и пушка за пейнтбол. Пострадаха две деца и двама възрастни в автобуса. След нападението в болница бяха откарани общо 11 тежко ранени, но животът им не е в опасност. Няма постъпила информация за пострадали български граждани, съобщи МВнР в София. Сред загиналите са 5-има аржентинци и белгийка на 31 г. Убитите аржентинци били в група от 8 приятели, празнуващи 30 години от завършването на политехнически колеж.

Нападателят викал “Аллах акбар”, слизайки от пикапа, заради което властите разглеждат станалото като “терористичен акт”. Според Си Ен Ен той оставил бележка до возилото, че действал от името на “Ислямска държава” (ИД).

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че заподозреният изглежда действал сам. Нападателят Саипов наел пикапа около час преди атаката, която извърши малко след 15 ч местно време, когато в района било пълно с минувачи, много от които в костюми за Хелоуин, за да участват в традиционния парад.

U.S.: New York terror attack kills eightЧасове след атентата президентът Доналд Тръмп написа в туитър, че е наредил на министерството на вътрешната сигурност да засили още повече проверките на чужденците, желаещи да влязат в САЩ. “Да бъдеш политически коректен е добре, но не и за това!”, написа той. “Ние не трябва да позволим на ИД да се върне или да попадне на територията на САЩ, след като я разгромим в Близкия изток и другаде. Достатъчно!”, добави още Тръмп и нахока лотарията за “зелена карта” за имиграция в САЩ.

Най-смъртоносният атентат в Ню Йорк след атаките 11 септември 2001 г. е поредният терористичен акт, извършен с газене. Такива бяха нападенията в Ница на 14 юли 2016 г. с над 80 убити, в Берлин на 19 декември същата година с 12 жертви, в Барселона на 17 август това лято с 13 загинали. Узбек бе мъжът сгазил до смърт с камион 5-има в Стокхолм на 7 април, негов сънародник извърши дни по-рано бомбения атентат в метрото на Санкт Петербург с 14 убити, узбек извърши и атаката срещу клуб в Истанбул, където бяха застреляни 39 души, отишли да посрещнат Новата 2017-а.

 

Очевидецът Деян Хаджийски пред „Труд“:

Слагаха тела на носилки

“Около 15,20 ч колегите ми чуха нещо, което им прозвучало като поредица от изстрели. Един от тях се обърна към мене и каза: “Мисля, че има стрелба”. След няколко минути станах от бюрото си и видях много хора да гледат през прозорците от северната страна на етажа”, заяви пред “Труд” Деян Хаджийски, който работи на висок етаж в сграда на кръстовището на улиците “Уест” и “Чеймбърс”. “Приближих се и видях много полицейски и пожарни коли и линейки по цялото платно на Уест стрийт с тичащи наоколо полицаи. В средата на велоалеята пред училище “Стайвъсънт” имаше тежко катастрофирал пикап. Видях и нещо като човешки тела, които в момента покриваха или слагаха на носилки и в линейки.”

 

Какво се знае за Сайфуло Саипов

Нападателят „харесвал“ САЩ, но изведнъж станал религиозен

Отишъл в Америка със „зелена карта“, работил като шофьор на „Юбер“

Мъжът зад атаката в Ню Йорк е 29-годишният Сайфуло Хабибулаевич Саипов от Узбекистан, когото приятели описват като спокоен, трудолюбив човек, който харесвал САЩ, а US президентът Доналд Тръмп нарече “много болен и ненормален”. Нападателят пристигнал в САЩ през 2010 г. със зелена карта, като първо се заселил в щата Охайо. “Той винаги работеше. Не ходеше по партита или други забавления.

Връщаше се вкъщи да почине и пак да отиде на работа”, заявила Дилноза Абдусаматова, в чието семейство в предградие на Синсинати нападателят отседнал след пристигането си в САЩ. Друг неин роднина разкри, че дошъл от Ташкент, като почти не знаел английски език. В първите дни след пристигането търсил работа и опитвал да подобри английския си. Но и стоял буден до късно през нощта.

В един момент Саипов, който тогава работел като шофьор на камион, отишъл до Форт Майърс, Флорида, където се запознал със сънародника си Кобилжон Маткаров (37 г.). “Той бе много добър човек, когато го се запознах с него. Харесваше САЩ. Изглеждаше много щастлив и през цялото време говореше как всичко е окей. Не изглеждаше като терорист, но отвътре не го познавах”, разказа той. “Децата ми също го харесваха. Той винаги си играеше с тях”, добави Маткаров.

Той “изведнъж стана религиозен”, заявил обаче Миракмат Муминов, узбек и шофьор на камион от Охайо. “Започна да изучава религия в САЩ. Беше дръпнат, нервен, понякога агресивен. Заради това бе самотен, живееше в собствен свят. Не бе популярен”, добавил той.

След като се премества в Ню Джърси Саипов, който в един момент живеел и в Тампа, Флорида, в крайна сметка се установява в Патерсън, на 40 км северозападно от мястото на атаката, и започва да работи за “Юбер”. Компанията за алтернативни таксиметрови услуги заяви, че е бил подложен на проверка за миналото му на шофьор и че работил на нея 6 месеца, като изминал над 2220 км. Тя не открила нарушения свързани с безопасността. Архиви обаче сочат, че имало заповед за ареста му през април 2016 г., тъй като не се явил на изслушване за нарушение - превозното му средство не било оборудвано с необходимите спирачки. Той разрешил случай през ноември 2016 г., като се признал за виновен и платил $200 глоба. Имал и други малки нарушения, за които бил глобяван. Според US медии той попадал в полезрението на федералните власти на САЩ, като за него са правили справки по разследванe на група за финансиране на терористична дейност. Той се явявал роднина или познал на лице, интересуващо разследването.

В брачно свидетелство от окръг Самит, Охайо, пише, че съпругата на Саипов е 6 години по-млада от него, като и двамата посочили, че са от Ташкент, като той бил роден през февруари 1988 г. Двамата живеели с малките си деца в апартамент в Патерсън, който бил близо до джамия, която той редовно посещавал със семейството си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка