Теснолинейката "Бургазъ Тренъ" тръгва към Солниците

След повече от 90 години бургазлии отново ще имат възможност да се "повозят" на теснолинейката "Бургазъ Тренъ". На празника на града - 6-ти декември, Никулден, влакчето ще "потегли" от градинката до сградата на Общината, за да върне времето назад и покаже как е изглеждал градът в миналото.

Възстановка на вагон от известния преди близо век влак, който е пътувал по линията Бургас - Анхиало, ще пренесе своите пътници с помощта на вълнуващи кадри от десетминутен черно-бял филм. В него са включени автентични снимки, предоставени от Държавен архив-Бургас, които показват знакови за морския град места, разположени по маршрута на влака.

Tренът ще мине по маршрута на историческата железница, която е потегляла от жп гарата в Бургас, а първото й пътуване е на 14-и декември 1925 година. Маршрутът на влака е минавал покрай пристанището и вълнолома, през Булеварда, бургаската митница, Морската градина, по алеята на Централния плаж, стария мост и градските бани, Казиното, Женския и Офицерския плаж и старите казарми до първата спирка на теснолинейката - Солниците. Следващите спирки на историческия влак са били мина "Ходжа мар" /"Черно море"/ и гарата в Анхиало /дн. Поморие/.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони