Тестват за COVID-19 и в университетите 

Бързите антигенни тестове в системата ще помогнат да се направи моментна снимка на реалното разпространение на вирусът сред населението като цяло.

Проверка в образователна система

МОН пусна разяснения за кампанията

Преподавателите и непедагогическият персонал в университетите също ще бъдат тествани за коронавирус, както това вече се случва в училищата. Това уверение получиха представители на Съвета на ректорите от ръководството на Министерството на здравеопазването по време на среща във ведомството. Целта е да се провери степента на разпространението на COVID-19 в цялата образователна система в страната.

Всеки от тях, който пожелае, ще може да се изследва за COVID-19. Тестването на работещите в сферата на образованието, което започна този месец, е доброволно и безплатно.

По този повод просветното министерство пусна до училищата и образователните инспекторати информация за изследването с бърз антигенен тест срещу COVID-19.

Целта на изследването с бързи антигенни тестове е навременно да се открият положителни лица за COVID-19, които може да са без оплаквания (вирусоносители) или с различни по вид клинични симптоми (болни) като повишена температура, кашлица, задух, отпадналост, мускулни болки, хрема, запушен нос, загуба на обоняние или вкус и др, посочват от МОН.

От ведомството уточняват, че бърз тест няма да си правят лицата, които не желаят, преболедувалите от COVID-19, както и лица със симптоми за COVID-19 с давност повече от 5 дни.

Коментари

Задължително поле