Тестват машините за вота в 12 без 5

Кратките срокове налагали компромиси

Плащат по 3000 лева на устройство, скъпо е, каза Петър Славов

До 15 май е срокът, в който трябва да имаме налице всички машини. Нивото на сигурност ще е ясно след като софтуерът бъде сертифициран, а след това извършен и одит. Това съобщи пред „Труд” Димитър Димитров, член на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Говорителят на ЦИК Александър Андреев обяви, че комисията е подписала договор за изпълнението на машинното гласуване. Той обясни, че след като бъде обезпечен софтуе­рът и машините бъдат одитирани, на 25-ти май те ще се разпределят по секциите. Тогава ще бъде извършена проверка на място - дали те функционират, за да може на другия ден да се гласува.

По думите на адвокат Петър Славов наемът за една машина за тези избори е около 3000 лв., което е притеснително скъпо.

„Нашата преценка за машините да бъдат наети под наем е, че закупуването на апаратите би повлякло след себе си разходи и рискове, които ние бихме искали да избегнем”, допълни Димитров. Той обясни, че ако машините бяха закупени ЦИК следваше допълнително да извърши редица логистични дейности и осигуряване на технически сервиз.

„За този изключително кратък срок в такъв мащаб се правят компромиси. В случая нашият компромис е, че може би надплатихме малко. Но сигурността си струва”, каза още Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика