Тийкъп – най-малкото сред най-малките кучета

Отпивайки от чашата си, може да видите в нея вашия домашен любимец

Някои се влюбват в пухкавите топчици, които взимат у дома, но когато те се превърнат в големи четирикраки, отношението сякаш се променя. Тези сладки мъничета обаче остават бебета през целия си живот.

Ако се чудите дали да имате нов миниприятел, то това определено е вашият избор. Вземете си едно от очарователните тийкъп кученца – те ще станат идеалният нов член на семейството.

Около тях се вихрят спорове

Има няколко основни неща, които бъдещите притежатели трябва да знаят за тийкъп кучетата. На първо място, те винаги са по-малки дори и от най-малките породи - това поражда и много противоречия.

Тъй като са най-миниатюрните, по тази причина мнозина твърдят: „Може ли това да се нарече куче?” Основанията им са, че техните размери са далеч по-малки от тези на детска играчка, дори някои ветеринари не намират новите четириноги за добро решение от страна на развъждащите ги. Други пък ревностно ги защитават, защото са наистина адски сладки.

Това, което повечето развъдници смятат за норма е, че куче, което може да се отгледа и да стигне до размер на тийкъп, трябва да тежи по-малко от 1,800 кг и да е високо под 43 см.

Не са само за забавление, изискват постоянни грижи

Дори и възрастни, тиийкъп кученцата са много крехки - лесно могат да се наранят, дори падане от диван може да е фатално за тях, което за други породи изобщо не е проблем. Не бива да бъдат оставяни сами и никога не трябва да са без надзор. Все пак, имайки предвид размерите им, можете да ги вземете буквално навсякъде с вас.

При тях се забелязва и огромно разнообразие от заболявания, имат по-високи нива на счупени кости от всяка друга порода. Не могат да излизат сами, тъй като се превръщат в лесна плячка за сови, ястреби, други кучета и хищници.

Имат малки стомаси и пикочни мехури - по тази причина трябва да се предвидят 4-5 малки хранения на ден, а разходките да са многократни.

Поради всички тези причини е лесно да се види, че тийкъп кучетата, колкото и да са сладки, не са подходящи за всеки собственик. Не трябва да ги приемате като покупка на вещ, освен ако не можете да се грижите за мъничето почти през всяка минута от деня (освен ако не работите от дома или за компания, която е приятелски настроена към кучетата).

 

Само шест породи претендират за „чаени”

Ако теглото на кучетата е по-малко от определените стандарти, можете технически да имате всяка порода, която да се „превърне“ в тийкъп. Има обаче само шест, които могат да се поберат в чаша за чай.

- Чихуахуа. Едни от най-популярните тийкъп кучета. Те са сладки, но също така принадлежат към една от най-нервните породи. Изключително привързани са и мразят да бъдат сами. Тези интелигентни сладури са доста лесни за трениране и са страхотни кучета за апартаменти, но се нуждаят от много грижи и внимание.

- Малтийска булонка. По-рядко срещани, не харесват непознати. Нуждаят се от обучение, за да ограничат прекомерния си лай. Нежни, внимателни и чувствителни кучета, те имат много енергия и обичат да играят. Това е чудесна порода за домакинства с по-големи деца.

- Пудел. Независимо от размера, те са добре известни като едни от най-умните. Много приспособими са и се справят добре с промените. Понякога се нуждаят от кратка тренировка и се превръщат в истински обучени кучета.

- Померан. Порода, която се нуждае от дресиране. Бдителни и любопитни за света, те са едни от най-популярните породи тийкъп кучета. Имат по-малко енергия и игривост от средното куче, така че пасват на по-спокойно домакинство. Както и при всички породи тийкъп, най-добре е да са в дом предимно с възрастни и по-големи деца. Често са смятани за един от най-подходящите „дамски” любимци.

- Йорки. Суперпопулярните кучета са истински личности – смели и уверени. Много са любещи и адаптивни, освен когато става въпрос за деца и други животни. Могат да живеят в почти всяка ситуация - в града, на село, в апартаменти и без двор. Активни са и се нуждаят от много игри и упражнения.

- Шитцу. Кучетата от тази порода са едни от най- предпочитаните. Имат дълга и красива козина, която може да бъде оформена в много модни тенденции. Обикновено имат ниски нива на енергия и слабо желание да лаят, това ги прави чудесни за апартаментите. Обичат децата, приемат други домашни любимци, адаптират се към околния свят, за разлика от повечето породи кучета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл