На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Тиквеният фенер на народните будители* Ако се повреди светогледът на нацията, няма да помогнат законите, парите или оръжието

*Текстът се препечатва със съгласието на автора от неговата страница във фейсбук

Тиквеният фенер с присъщата си упоритост се опитва трайно да се намърда в българските национални традиции. Става дума за Хелоуин. На пръв поглед – безобидно веселие, маскарад, карнавал, причина да се шегуваме. В годишния календар винаги има място за още един празник. Децата се радват, на другия ден не се учи, всички са доволни.

Всеки празник е символ и памет за нещо. Денят на братята Кирил и Методий, Гергьовден, Димитровден, Коледа, Великден…

Хелоуин е езически келтски празник от Ирландия. Тези примитивни в културата си и агресивни в битието си племена се страхували от смъртта. Вярвали, че на точно определен ден мъртвите оживяват, идват да си отмъстят и да вземат телата на живите. Ставало вечерта срещу Samhain /Самхаин/ – келтската нова година.

Това било страшна нощ. Вратите на жилищата се залоствали, огнището се загасяло, а хората се обличали в животински кожи за да уплашат бродещите привидения. Няма сравнима с нашия календар дата, но изглежда този страх се е предавал през вековете. Както и ритуалите да се уплашат мъртвите, да се прогони смъртта. В нашата езическа традиция , това са кукерските празници – шум и страшни маски с рога и звънци.

През 853 г. Папа Григорий ІV, за да приобщи езичниците към християнството, обявил първи ноември за ден на всички светии и мъченици за християнската вяра. След разделянето от католицизма, православната църква е съхранила този празник.

В първата неделя след Петдесетница се отдава почит на „Всех святих“ – всички безименни и неизвестни герои, които са живели и страдали заради вярата си в Исус Христос. През 2016г. Денят на всички български светии беше на 26 юни.

Празникът на Вси Светии се празнува в католическия свят на 1 ноември. Тогава хората често пътуват из цялата страна, за да се погрижат за гробовете на роднините си като ги украсяват с фенери и венци.

През 1840 г. ирландски емигранти пренасят в Америка легендата за Джак – пияница и хитрец, който след смъртта си не бил приет нито в рая, нито в ада, а бродел по земята с фенер от издълбана ряпа. По-късно ряпата била заменена от тиква – по-често срещана и по-лесна за дълбаене.

Днес Хелоуин означава забавления, зловещи шеги и вицове, а хората, които участват в тях, са облечени като вещици, върколаци, скелети, чудовища от всякакъв вид. Децата от западните страни почукват на вратите на съседите и питат“Trick or Treat?“ (Дяволия или почерпка?). Този въпрос е поставен като заплаха и ако съответният човек откаже да им даде сладкиши, те ще му направят една дяволия. Всичко това става вечерта на 31 октомври.

Този „празник“ няма нищо общо с духовността, традициите и вярванията на българския народ, той има повече общи неща с езическите практики и ритуали, отколкото с православната вяра.

Най-големият проблем на този псевдопразник е, че чрез него се изопачават основни идеи на християнството. В православието отслужените на Архангелова задушница (5 ноември 2016) служби дават надежда, светлина, възпоменание за починалите, които не са забравени.

В никакъв случай починалите наши близки не се възприемат като духове, които не могат да намерят покой, и затова са принудени да ходят по земята. Към мъртвите изпитваме почит и уважение и не си ги представяме като зли демони и вещици.

Друга криеща се зад този празник опасност е, че вместо да се покаже истинското лице на злото, то се предава в забавна светлина. Предава се посланието, че може да се шегуваме със злото и дяволът да ни забавлява.
Агресивността и насилието са развлекателни форми на празнуване. Такава норма на поведение може да има трайни последици върху психиката. Деца от детската градина, облечени като призраци, върколаци, мъртъвци и скелети с брадви и ножове, от които капе кръв. Хелоуин внушава, че злото е около нас, с него може весело да се съжителства, което е насърчаване идеите на окултното, на сатанинските организации.

През 1978 година историята за безсмъртен маскиран сериен убиец постави началото на 10-серийния филм „Halloween“. Филмът генерира почти 400 милиона долара приходи от продажба на билети.

Какво общо има между традициите и самобитната култура на древната страна България, запазила през вековете неповредена църковна традиция, пренесла азбука и християнство в съвременния свят и ирладското езичество? Пространството е пълно с: „Арт ателие Хелоуин“, „Хелоуин в Лидл“, „20 секси костюма за Хелоуин“, „Сладки за Хелоуин – рецептите на Звездев“, „Креативна хелоуинска тиква“…

Тъжно е, като ги четеш.

Умните ни, красиви и интелигентни деца ще пръснат българските гени по света. Нека знаят за Хелоуин, св. Патрик и св. Валентин. Ами за св. Иван Рилски, св. Георги Победоносец, св. Николай Чудотворец? Какво е Богоявление, Черешова Задушница и Йорданов ден?

Попитах в английската гимназия – „На първи ноември ще ходите ли на училище?“

Отговорът беше – „Не, нали е Хелоуин!“

Всъщност, тогава е Денят на народните будители.

Най-главното в човека е неговата вяра, неговият светоглед. Ако се повреди светогледът на нацията, няма да помогнат нито законите, нито парите, нито оръжието. Ако човекът стане безнравствен, той ще започне умело да заобикаля законите; в политиката той ще избере пътя на двойните стандарти; парите ще постави в услуга на себе си и на своите пороци, а не на благото на обществото; с оръжието ще се възползва непредсказуемо и агресивно.

Всичко започва от тиквения фенер и народните будители.

 

Другото са просто пари

Хелоуин е и бизнес. В САЩ се очакват 7 млд. долара приходи от продажба на тиквени фенери, костюми, фойерверки и празненства. Сурогатен американски ден на всички светии, прекрасно организиран и финансиран. Голям брой реклами и телевизионни предавания, мероприятия в училища, офиси и ресторанти, внимание от страна на пресата и телевизионните канали.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Жив и здрав да си докторе! Блгодаря на Господ, че все още има хора, като теб!!!

 2. Да не се забряват кухилште лейки отнтелевизиите които го направиха масов.

 3. Много хубава и правилна статия! “Ценностите” привнасяни от келтския фолклор се настаняват и тук.Нишо,че са глупави,боклучести и сатанински,но нали са западни ,нали са американски,трябва да ги вземаме. Нищо,че си играем със смъртта.Ония от Козяк-а се подсмихват и доволно потриват ръце.

 4. Bravo Doktore! …..A Vaz shte huliat , presledvat, ubivat …. no tova e zaradi Moeto Ime… prerazkazani dumi na Gospoda Iisus Hristos !

 5. През 1945 /та до 2002/ Честването на Народните будители е забренено! Систематично се изтрива българското – от история, народна памет, разбиват се семейство и земеделие. ТРИ ПОКОЛЕНИЯ растат без усет за НАРОДНОСТ. Сега сърбаме надробеното от Червените Еничари.

  1. Е, дойдоха филипдимитровците и внесоха хелоуин. За къф чeп са ти народни будители или вси светии?!

   1. Руския трол явно е отрасъл на село. През 80-те в София нямаше будители, нито официално нито частно, но хелоуин се празнуваше на купони.

    1. И няма лошо. Лошото е когато разни безродни олихофрени почнат да проповядват; че всичко което имаме е лошо и трябва да правим като големите братя. Ценности.
     Човекът ти пише в статията за 1 ноември.

    2. Това,че някои софийски презадоволени глезльовци са подражавали на англосаксонците,не определя културните предпочитания на българите.От такива тръгна и “обратната” мода.Да си видял обратни на село?Няма и да видиш,там хората работят,за да хранят тия по купоните,които от преяждане се чудят какви простотии да измислят.И нямат време да пробват как е на левия бряг.Което води до извода,че обратните не се раждат такива,а се формират,преди всичко в глезльовска обстановка.На такива е присъщо и да се кланят на чужди ценности,следвайки модата да се отрича всичко родно.Ще попитам къде ще се дявате,когато се сгромоляса либералната ви куличка?А само на кьоравите не е ясно,че това предстои.

     1. Не си прав. Едно е да си осведомен за какво става по света (и да имаш свободата да избираш, както явно, въпреки л.ъ.ж.и.т.е на евроатлантическите тролове, я е имало) друго е да повтаряш, кат комплексиран демократичен олихофрен и безродна подлога,че от там ни казват какво да правим и ние трябва да слушаме.

 6. На г-н Б.Михайлов като не му харесва “прАвАслАвието” да върви на майка си в п…..а! България е била и ще бъде ПРАВОСЛАВНА държава

 7. Много пяна, много злоба и отровна злъч, г-н Михайлов. Добре че такива плюещи кобри като Вас не са много на тая земя. Внимавайте само да не се ухапете сам.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.