Тилърсън изпусна ЕС в честитка до Сърбия

Новият държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Снимка АФП

От Държавния департамент на САЩ отричат промени в позицията

Поздравителното послание на САЩ към Сърбия, която в сряда и четвъртък отбелязва националния си празник - Деня на държавността, тази година пропусна да спомене усилията на Белград за членство в Евросъюза, по-рано подкрепяни от Вашингтон, предаде АФП.

Новият US държавен секретар Рекс Тилърсън публикува кратко съобщение, пожелавайки на Сърбия процъфтяващо бъдеще и продължаване на усилията за реформи в икономиката, за засилване върховенството на закона и за подобряване на отношенията със съседите. Но в него нямаше нищо за “евроатлантическата интеграция”, термин, визиращ присъединяване към ЕС и НАТО. Миналата година държавният секретар Джон Кери специално приветства “ангажимента на Сърбия в процеса за присъединяване към ЕС и свързаните с това реформи”.

Липсата на подобно насърчаване от САЩ може да се окаже от помощ за Кремъл, който се стреми да задържи исторически силното си влияние над Белград и други балкански страни, посочва АФП. При управлението на Барак Обама Вашингтон изказваше категорична подкрепа за евроинтеграцията на Балканите именно за да ги откъсне от орбитата на Кремъл.

Часове след публикуването на становището на Тилърсън анонимен източник от Държавния департамент настоя, че няма промяна в политиката на САЩ, които “продължават да подкрепят стремежа на Сърбия към ЕС и засилващото се партньорство с НАТО”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка