Тим Кук - В сянката на гиганта

Опитваме се да се борим за правото на неприкосновеност на личния живот, защото живеем в свят, в който технологиите имат огромни възможности, но има неща, които не трябва да се правят. Заради това полагаме огромни усилия (б.р. в „Епъл“) да защитим личния живот и сигурността на хората, и да ги предпазим от вредите, които могат да им бъдат нанесени.

Думите принадлежат на 36-ия най-влиятелен човек в света, според рейтинга на списание “Форбс”, изпълнителния директор на компютърният мастодонт “Епъл” Тим Кук. Човекът наследил добилия вече легендарен статус основател на компанията Стив Джобс. Интервюто за същото издание излезе броени дни преди лансирането на най-новата серия продукти на пионерите в смарттехнологиите в началото на тази седмица. Повод отново светът да види Тим Кук, човекът в сянката на гиганта.

Изпълнителният директор на “Епъл” е роден на 1 ноември 1960 г. в Мобайл, Алабама, в т.нар. “Библейски пояс” на САЩ. Средното си образование завършва в съседния Робъртсдейл, преди да вземе диплома за инженер от университета “Обърн” през 1982 г. Впоследствие защитава и магистърска степен по стопанско управление в престижния “Дюк”. За кариерата му преди “Епъл” може да се каже много малко. След 12 години в “Ай Би Ем”, където достига директорска позиция, и кратко преминаване през “Компак” като вицепрезидент, Кук среща Джобс и всичко си идва на мястото.

“Този ден, в началото на 1998 г., реших да послушам интуицията си, а не лявата половина на мозъка ми…, на първите пет минути от интервюто ми със Стив бях готов да захвърля всякаква предпазливост или логика и да се присъединя към “Епъл”. Така Кук описва години по-късно пред студенти от своята Алма Матер, “Обърн”, съдбовната среща. Джобс също вижда потенциала отсреща и назначава Тим Кук за старши вицепрезидент на “Епъл”, отговарящ за международните операции на компанията. От тази си позиция новият заместник започва мащабно (и успешно) реорганизиране на задграничните активи на компанията, с цел оптимизиране на разходите. Негова е идеята “Епъл” още от 2005 г. да започне да инвестира в технологиите за преносими (”флаш”) памети, което се оказва решаващ компонент при лансирането на водещите продукти на компанията – айпод, айфон и айпад.

Като верен съратник на Джобс, Тим Кук е одобрен от борда на директорите на “Епъл” за заместник на изпълнителния директор през 2009 г., когато първият се оттегля временно по здравословни причини. Две години по-късно Стив Джобс официално обявява, че страда от рак на панкреаса, и прехвърля управлението на компанията на Кук в края на август 2011 г. След кончината на основателя на “Епъл” два месеца по-късно, неговият приемник не губи време да остави своя отпечатък върху компютърния мастодонт. От началото на следващата година Кук е реорганизирал целия директорски борд на компанията, разчиствайки голяма част от “ветераните” на Джобс, и продължавайки надолу по йерархията.

Ръководният му стил е меко казано фанатичен. Тим Кук е известен с това, че започва имейл-комуникацията с подчинените си от 4.30 часа сутринта местно време, където и да се намира. Колегите му в “Епъл” могат само да се радват, че според официални източници е прекратил практиката си да провежда конферентни телефонни разговори с екипа си всяка неделя вечер, за да се подготвят за предстоящата седмица. Сам Тим Кук описва своите лидерски приоритети, като съсредоточени върху три направления – хора, стратегия и изпълнения. “Ако успееш да нагодиш и трите, светът става едно прекрасно място”, твърди изпълнителният директор на “Епъл”.

За последното Тим Кук несъмнено дава своя принос. Под негово ръководство “Епъл” започва да разработва и прилага нови правила за опазване на околната среда при производството на продуктите си. През 2014 г. дори отправя публично предизвикателство към акционерите на компанията да продадат дяловете си, ако не споделят вижданията и политиките на “Епъл” за превенция на климатичните изменения. Както сами се досещате, акционерите са си замълчали. До декември 2016 г. “Епъл” все още е компанията с най-голяма пазарна капитализация в световен мащаб, в размер на 610 млрд. долара. Чистата й печалба само за първото тримесечие на тази година възлиза на 9 милиарда долара. Кой се дърпа от това?!

 

Самотник, фитнес-фанатик

Това са двете думи, с които се описва личния живот на Тим Кук. Обича разходките сред природата и има частен фитнес-салон в комплекса на “Епъл”, който посещава сам. Няма партньор в живота и е открито гей – първият такъв в списъка на директорите на 500-те най-влиятелни компании на “Уолстрийт”. По негови думи всичките му активи, около 780 млн. долара, са завещани след смъртта му за благотворителност.

 

За него

Прегърна наследството на Джобс

За мнозинството наблюдатели, които поставяха под въпрос дали Кук някога ще може да поддържа същото иновативно темпо което имаше Джобс; за любителите на технологиите, които постоянно очакват най-новия пионерски продукт на “Епъл”; за анализаторите, които си задаваха въпроса, кога ще дойде моментът Кук да излезе от сянката на Джобс – за всички тях Тим Кук има един отговор: Той се чувства добре, прегръщайки наследството на Джобс.

Джена Макгрегър, “Вашингтон Пост”

 

Обеща ми три завода

Тим Кук е на моя страна. Обеща ми три големи завода – големи, големи, големи. Казах му, Тим, ако не започнеш да си строиш фабриките в тази страна, няма да смятам икономическата си политика за успешна, ясно ли е? И той ми върна обаждане и ми каза, че ще направят три големи, красиви завода. Обадете се на него. Може и да не ви каже същото, което на мен, но вярвам че ще го направи. Наистина го вярвам.

Доналд Тръмп, президент на САЩ, в интервю за “Уолстрийт джърнал”

 

И се справя с Китай

Позицията на “Епъл” в Китай е уникална. Само те се справят добре там и то след пълно реорганизиране на стратегията си преди няколко години. За да се укрепи в Китай, Тим Кук съсредоточи инвестиции в откриването на повече и повече магазини на “Епъл” и започна да сключва сделки с различните китайски телефонни оператори. Отделно започнаха да разработват и продукти, специално предназначени за потребителите в Китай.

Фархад Манжу, “Ню Йорк Таймс”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети