ТИР погуби баща и две деца на улица убиец (обзор)

ТИР-ът се преобърнал до детска площадка, на която само допреди 20 минути играели множество малчугани.

Айтос потъна в траур

9-годишният Джелил утре трябваше да започне трети клас, а сестричката му Айфер - предуичилщна

Пешеходец бере душа в болница

Община Айтос обяви днешния 14 септември за ден на траур в памет на двете дечица и баща им, които загинаха при зверска катастрофа на главната улица в града.

Както съобщи “Труд”, около 21,30 ч в понеделник огромен ТИР, натоварен със зърно, блъсна автомобила, в който пътувало семейството. Оцеляла само майката Фатме. Тежко ранен е 17-годишен пешеходец, който спокойно крачел по тротоара. Той е откаран в бургаската болница с опасност за живота.

Зад волана на товарния автомобил е бил 33-годишният бургазлия Валентин Вълчанов. Той също е в реанимация с множество фрактури. и опасност за живота. Разследва се дали е заспал и това е причината за жестокия сблъсък. Другите версии са спукана гума, отказали спирачки или претоварване на ТИР-а със зърно, което го е направило неуправляем. Собственик на товара е едноличен търговец от Равда. Взетите проби за алкохол и наркотици от Вълчанов се обработват.

При преобръщането и ударите в мантинелата и дърво джипът “Волво” на семейството бил разцепен на две.

Фаталният сблъсък е станал на улицата на Айтос, през която минава тежкотоварният трафик през Ришкия проход. Там е мястото на десетки кървави катастрофи, тъй като камионите се спускат по наклон, често спирачките им са прегрели и блокирали. Има “легнали полицаи”, но често те не са никакво препятствие за 20-тонните ТИР-ове.

Огромната машина блъснала странично джипа “Волво”, след което камионът и автомобилът разкъсали мантинелите и се преобърнали в градския парк, където помели няколко дървета. ТИР-ът се приземил до детска площадка, където само допреди 20 минути играели 10-15 малчугани. Волвото било разцепено от ударите.

33-годишният баща Нури, 9-годишният му син Джелил и 6-годишната му дъщеричка Айфер загинали на място. Утре Джелил трябвало да започне трети клас в училище “Христо Ботев”, а малката Айфер да отиде в предучилищната паралелка на детска градина “Славейче”.

Почернената фамилия

Строили къща с пари от гурбет

Нури, жена му Фатме и двете им деца, чиито лица са закрити.

Нури е от айтоското село Речица, а Фатме - от Чукарка. Двамата се оженили през 2012 г. и решили да се преместят в града. Нури заминал за Нидерландия, където работил 8 години. Фатме останал у нас да гледа двете деца. Мъжът изкарал пари от гурбета и построили нова къща близо до горското стопанство в Айтос, само на метри от мястото на катастрофата.

В Айтос бащата на Фатме - Сюлейман, миналата година отворил цех за преработка на животински отпадъци, младите се включили в семейния бизнес. Фирмата била на печалба, изнасяла част от продукцията си за Западна Европа.

Кметът на Айтос Васил Едрев: Искаме обходен маршрут

„Нашият Ришки проход е единственият, които свързва Южна и Северна България и той е отворен почти винаги, дори и през зимата. През града преминават много товарни автомобили”, каза кметът на Айтос Васил Едрев. Той многократно е поставял въпроса на АПИ за изграждане на обходен маршрут. “Отговорите, които получавам на това искане са положителни, говори се за проектиране и от къде могат да дойдат парите, но нещата от страна на държавата спират дотук. И се случи поредна огромна трагедия”, добави той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България