Титанът на опиатите в САЩ иска банкрут

Компанията “Пърдю” бе глобена през 2007 г с една от най-големите суми в историята на САЩ за съзнателно подвеждане на потребители.

Създателят на кризата с болкоуспокояващи търси изход от хиляди съдебни дела

$ 264 млрд. плаща тютюневата индустрия през 1998 г.

Американският фармацевтичен гигант “Пърдю”, създател и носител на патента за най-разпространеното в Северна Америка болкоуспокояващо и същевременно лекарството с най-висока степен на пристрастяване “Оксикодон”, планира да подаде документи за банкрут, в опит да избегне последиците от хилядите съдебни дела, които са вече заведени срещу компанията, предаде Ройтерс.

Адвокатите на фамилията Саклър, която стои зад корпорацията, винаги са настоявали, че безупречно са изпълнявали нормите, зададени от американските здравни власти по отношение на предупрежденията, че едно от най-предписваните лекарства в САЩ е с най-висока степен на пристрастяване, посочва агенцията.

Според заведените искове, фармацевтичната компания систематично е оказвала натиск върху лекари да предписват “Оксикодин”, без изрично да предупреждават за рисковете.

До момента срещу “Пърдю” са заведени над 1 000 колективни дела от близки на хора, пострадали от пристрастяване към “Оксикодин”. Според експерти исковете към компанията могат да нахвърлят 246-те милиарда долара, платени вкупом от тютюневата индустрия през 1998 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят