Тихомир, чиято музика звучи в „Междузвездни войни“

Кино по ноти

Няколко негови композиции звучат и в „Заразно зло“

Работи за световни филмови гиганти и стрийминг платформи като Netflix и Amazon

Първият инструмент на родения в Харманли талантлив музикант е гайдата

Твори в студиото си в Пловдив

“Наскоро ми се случи едно прекрасно събуждане - казва Тихомир. - Избраха моята музика The Gun за реклама на филма “Джурасик свят”. Много пъти е имал такива прекрасни събуждания. Милионите луди фенове на Star Wars (“Междузвездни войни”) следят с трепет появата на всеки нов трейлър за филм от поредицата. Но малко българи знаят, че силно въздействащата музика в тези трейлъри и тв реклами е на българина Тихомир Христозов.

Този изключително успешен композитор и звуков дизайнер никога не е ходил в Холивуд. Работи за световни филмови гиганти и стрийминг платформи като Netflix и Amazon, но твори в студиото си в Пловдив. За Тихомир композирането е като детска игра. Просто създава музика и звукови дизайни, които включва в тематични каталози. А после някой в Холивуд си харесва нещо и го включва в трейлъра, рекламата или в самия филм. Като казваме “някой”, разбирайте компании от ранга на “Уорнър”, “Юнивърсъл”, “Дисни”. Затова често е изненадан да разбере, че негова творба е включена в трейлъра или рекламата на поредния кино хит. Както се е случило с “Джурасик свят”, или с “Годзила 2”.

Първият инструмент на родения в Харманли талантлив музикант е гайдата, свири на нея от 5-годишен. В рода му има един голям музикант - вуйчото на майка му, народният певец Груйчо Дочев, един от първите солисти на ансамбъл “Филип Кутев”. В Харманли живее до VI клас, а после се премества в Пловдив и учи в музикална паралелка в училище “Любен Каравелов”, с гайда и пиано. Завършва и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив.

Композира от малък, първите си мелодийки пише още на 10 години. Един филм, или по-точно саундтракът към него, запалва у Тихомир тръпката за филмова музика - “Титаник”. Тогава е още дете. Музиката го грабва до такава степен, че започва да си мисли и мечтае някой ден да участва в подобна огромна продукция.

Години наред се образова сам по адски сложните софтуерни програми за музициране. Всичко учи в движение. Гледа купища филми, като следи и сюжета, и музиката в тях. След завършването на академията се издържа с аранжименти на народни певци, на оперното трио “Сопрано”. Със сестра си Владислава, народна певица и също гайдарка, ходят по участия из България с народна музика.

Първата му филмова музика е за един документален филм за Карлово. След това изпраща своя музика на Сунил Санджан, известен индийски режисьор и продуцент в Боливуд. Индиецът е впечатлен и му възлага директно музика за късометражен и пълнометражен филм. Предизвикателството е огромно, особено в единия филм - “Обещание”, адски тежка любовна драма за мъж, който живее в спомените си за голямата любов на живота си, а тя е мъртва и той пише, пие и плаче. Нашият човек се справя юнашки с музиката към сълзливата драма. “Боливуд беше необходимата стъпка, за да продължа към Холивуд”, казва Тихомир.

Не е от хората, които чакат птичката да ти кацне на рамото, сам предизвиква нещата да се случат. Праща композициите си по интернет и в един момент разбира, че негова музика е включена в промото за филма Wonder Woman (“Жената чудо”) в Латинска Америка. Работи за “Студио Фонтана” в Чехия, което е и първият му агент.

После включват негова музика и за реклами на филми като “Шерлок Холмс” с Робърт Дауни Джуниър, за сериала “Красавицата и звяра”, за филма “Колибри” с Джейсън Стейтъм. Негова музика звучи и в Alita: Battle Angel (“Алита - боен ангел”) на Джеймс Камерън, компютърна анимация, в хитовете “Червената лястовица”, “Ready Player One”.

Обяснява, че звуковият дизайнер създава уникални звуци, като ги моделира на компютъра. Използват се много в трейлърите за отделяне на кадри, за подсилване на разни експлозии, на въздействащи сцени. Много негови композиции са използвани за някои от латиноамериканските сериали, предпочитани са и от тв канали като Discovery, ВВС, МTV и Gео.

Голям успех е включването на негови звукови дизайни за официалния трейлър на “Годзила 2”, блокбъстъра на “Уорнър Брадърс” Godzilla: King of the Monsters. После негова музика звучи и в рекламата на филма.

“В началото познати и приятели ме плашеха с реплики от типа “Имаш ли си представа колко е трудно да се пише филмова музика?”, смее се Тихомир. Как става това, когато между екипа и композитора е цял един океан? Когато не се използва готова музика от някой от 100-те му албума, а му дадат директна поръчка, има точно определени инструкции коя част как ще се развие. Понякога дават да гледа самия трейлър и по него да прави музиката. Има много инструкции, описания какво точно искат да направиш. “Интересното е, че хем имаш много ограничения в техните инструкции, а хем си свободен да направиш това, което искаш - споделя Тихомир. - Когато хората ми кажат какво точно искам, и някак си си го представям. Например сега работим по новия “Пинокио” на “Нетфликс”. Направих 2 композиции, с всичките инструкции - как Джепето конструира Пинокио, какви чувства изпитва в този момент. И това всичкото някак си го представям как аз го бих усетил...”

Писал е с удоволствие и музика за хоръри, плюс изобилие от дизайнерски звуци и му е много забавно, но признава, че не обича да ги гледа. На официалните награди за трейлъри - Golden Trailer Awards, са номинирани 3 от официалните трейлъри със звукови дизайни на Тихомир: на “Годзила 2”, на хоръра “Scary stories to tell in the dark” (“Страшни истории за разказване в тъмното”) на Гилермо дел Торо и на sci-fi трилъра Captive State (“В плен”).

Напоследък най-вълнуващо за него е, че негова музика звучи в 3 сериала по кино сагата “Междузвездни войни”. А шансът идва от компанията Dos Brains, от която го канят да работят заедно. Така избират негова музика за реклами на три от сериалите по “Междузвездни войни” - “Mandalorian”, “The Book of Boba Fett” и “Bad Batch” по “Disney Plus”.

Темата “Междузвездни войни” продължава да се експлоатира успешно в Холивуд. Вземат определен герой от сериала и правят нов мини сериал до 10 епизода за него, в който той е основен герой. Минисериалите се правят за големите стрийминг платформи, след като заради пандемията се затварят много кино салони.

Само човек, който е в индустрията знае какво е да направиш музика за реклама или трейлър. Тя е “върха на сладоледа”, от всякаква гледна точка - като кадри, монтаж, ефекти и като силно въздействаща музика, която подсилва ефектите. Знае това и Тихомир и се радва на успехите си при трейлърите.

Няколко негови композиции звучат и в “Заразно зло” (“Resident Evel”), хорър, който излезе през ноември миналата година по кината и беше изключително успешен. За него продуцентите са направили няколко трейлъра и телевизионни реклами с музиката на Христозов.

Напоследък все повече поръчки му възлагат “от днес за утре”. “Звънят ми вечер, когато в Лос Анджелис е сутрин, обясняват ми какво искат, пращат ми видео кадри за трейлъра или рекламата и казват до утре по същото време да е окей. Понякога в главата ми е каша. Лягам рано, сутринта ставам рано и всичко се подрежда в главата ми”, казва Тихомир.

Когато главата му бръмне или няма супер спешни поръчки, зарязва всичко и... рисува репродукции на световноизвестни майстори. Прерисува всичко с маслени бои по снимки от интернет. Над едно платно работи няколко месеца. Не е учил рисуване. Гледа един филм - “Фалшификаторът” и си казва, защо да не опита и той. Първата му голяма репродукция е “Избиването на младенците” на Рубенс, по която работи 6 месеца почти всеки ден, после рисува “Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи.

Прерисувал е платна на Ван Гог. Голям фен е на Рубенс и е направил репродукция и на “Градините на любовта”. А също “Христос с корона от тръни”, “Сватбата на Купидон и Психея” на Помпео Батони... Някои картини закача вкъщи, други подарява, трети продава, но приема това просто като хоби. Напоследък му остава все по-малко време за това.

В момента рисува “Избиването на младенците” на Рубенс във втората є версия. Тихомир е нарисувал и “Дамата с шапката” на Густав Климт, както и “Господ с гълъба” на Помпео Батони. Вече не желае да продава репликите, предпочита да ги закачи в студиото си.

“В Пловдив съм като отшелник в града”, смее се Тихомир. Има малко приятели, но качествени, истински. Предпочита да седне с приятел в кафе или ресторант, но в клуб или дискотека - абсурд. “Слушам по 12 часа музика и не понасям силните звуци по тези места”, казва той. На 31 юли става на 35. Мечтите му? “Аз голяма част от мечтите вече съм ги постигнал. Дай, Боже някой ден да мога да отида и аз до Америка, да си сложа на камината едно “Грами” и един “Оскар” - къде на шега, къде насериозно казва Тихомир и вече съвсем сериозно добавя, че иска да направи един пълен саундтрак за някой от най-големите холивудски филми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл