Спец в разкриване на телефонни измами оглави полицията в Павликени

Данъчният е застрелян в движение с пушка

Цацаров: Търсят убиеца на 8-годишната Дамла от Момчилград по ДНК проби

Разследват неуспешен опит за палеж на гараж в Разградско

Служителят на НАП е причакан от нападателите си на метри от входа на детска градина Данъчният е бивш полицай

Банско е най-евтиният семеен ски курорт в Европа

Простреляният данъчен е ранен в дясното рамо, засегнати са големи кръвоносни съдове

Митнически служители разкриха 5,5 тона литра прекурсор за производство на хероин

Йорданка Фандъкова: На 12 януари ще внеса официално проектобюджета на Столична община за 2018 година за разглеждане по комисии и окончателно гласуване

Задържаха босненски гражданин за контрабанда на 5,5 т. прекурсор за производство на хероин

„Миса Криола” ще прозвучи под диригентската палка на митрополит Киприан

Шофьор пострада след удар в дърво

Отмениха около 170 полета на летището във Франкфурт заради снеговалеж

Скарлет и Колин Джост се показаха заедно

ВТУ и Башкирския университет договарят обучение на студенти и докторанти на разменни начала

Тих бял Дунав се вълнува, опера кънти Духовенство и местна управа откриха първия летен фестивал „Крепост на вековете“ във Видин

"Мантията" е заглавие, което не е поставяно в България в последните 80 години.

Лек бриз откъм реката, която се извива като гигантска анаконда, охлажда раменете на елегантно облечената публика. За премиерата на първия летен фестивал във Видин „Крепост на вековете“ – „Баба Вида“ в петък вечер са пристигнали градските първенци, представители на духовенството и местните власти, видински интелектуалци и гости. Не липсват и оперните туристи – любителите на това изкуство, които обикновено пътуват по цял свят, за да гледат нови постановки. Билетите са напълно разпродадени.

Фестивалът се открива с две едноактни опери от Пучини – „Мантията“ – заглавие, което не е поставяно в България в последните 80 години, и „Джани Скики“.

Всъщност никой не би могъл да очаква това, което беше подготвил този път режисьорът акад. Пламен Карталов. „Мантията“ е опера от Джакомо Пучини с простичък, но неколкопластов сюжет за изневяра и отмъщение, за лична и социална трагедия. Особеността в случая е, че по либрето действието се развива на шлеп по река Сена. Може би за първи път в света тази опера се поставя в реални условия – върху истински шлеп в река. Телевизионните камери, които заснемаха премиерата, няма как да предадат цялостното изживяване. Това, което елитната публика във Видин гледа, е 5D опера. Спектакълът протича, обогатен от всичките ухания и едва доловими звуци на лятната крайдунавска нощ.

Жегата е отстъпила място на нощната прохлада. Покрай „сцената“ (шлепа) преминават лодки, а гласовете на дамския хор звучат откъм водата. Съучастничка на режисьора и артистите е голямата, почти пълна месечина – особено ефектна при реплики като „Тази вечер луната свети така ярко.“ А камбанен звън на градския часовник, отмерващ 22 ч, звучи като част от музиката. Реалните условия са използвани максимално, а реката е действащо лице, понесла в проблясващите си в мрака води дълбоко символично и философско значение – такова, което се усеща с порите на кожата, което прониква в дробовете, донесено от свежия полъх на вятъра.

Ценителите на оперното изкуство с леко недоумение очакваха да видят какво ли решение е намерил режисьорът Карталов за втората опера „Джани Скики“, чието действие се развива в дома на флорентински покойник, където алчни роднини пристигат като ято лешояди да търсят завещанието. И ако шлепът е естествен декор за първата опера, как ще се преобрази в благороднически дом за втората. Образованият зрител със сигурност е останал възхитен от творческата визия на режисьора за първата опера, но решението му за втората може спокойно да бъде определено като вдъхновено свише. Впрочем самият Карталов точно това и казва: „Господ ми подсказа как да го направя.“

Постановката на „Джани Скики“ е съвсем различна от тази, която сме гледали на сцената на Софийската опера и новият прочит определено е по-свеж и крайно удовлетворителен.

Най-новият летен фестивал на Софийската опера във Видин започна с фантастично изживяване. След всички летни фестивали, които Пламен Карталов е осъществил през последните няколко десетилетия – на хълма Царевец в Търново, в парка на военната академия, пред храм-паметника „Александър Невски“, пред Мавзолея и др., този е най-поетичният – зареден с двойното очарование на вечния Дунав и на красивия летен Видин.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.