Меси развали проклятието „Челси”

Жандармерист спаси мишелов край Монтана

Стотици се простиха с Павел Панов

Валери Симеонов откри международната селскостопанска изложба „АГРА“

Подготвено е 72-часово задържане за стрелялия срещу полицаи в село Орешник

САЩ: Ще присъстваме в Черно море, Русия да свикне с това

Осиновителите на деца до петгодишна възраст ще ползват платен отпуск за една година

Румен Радев разговаря с посланика на САЩ у нас Ерик Рубин

Постоянен арест за десет извършители на тежки умишлени престъпления в Търновско

Обирджия заплашва в магазин: “Парите, или ще ви заколя” Заподозреният е заловен, плячката му е само 270 лв.

Рецидивист с 12 присъди ограби ученик

Показват инкриминираните през соца издания на Райко Алексиев

Задържани са трима за грабежи в Пазарджик и Пловдив

Немската окупация на Франция пристига в българския ефир

Генномодифицираната царевица е полезна

Тих бял Дунав се вълнува, опера кънти Духовенство и местна управа откриха първия летен фестивал „Крепост на вековете“ във Видин

"Мантията" е заглавие, което не е поставяно в България в последните 80 години.

Лек бриз откъм реката, която се извива като гигантска анаконда, охлажда раменете на елегантно облечената публика. За премиерата на първия летен фестивал във Видин “Крепост на вековете“ – “Баба Вида” в петък вечер са пристигнали градските първенци, представители на духовенството и местните власти, видински интелектуалци и гости. Не липсват и оперните туристи – любителите на това изкуство, които обикновено пътуват по цял свят, за да гледат нови постановки. Билетите са напълно разпродадени.

Фестивалът се открива с две едноактни опери от Пучини – “Мантията” – заглавие, което не е поставяно в България в последните 80 години, и “Джани Скики”.

Всъщност никой не би могъл да очаква това, което беше подготвил този път режисьорът акад. Пламен Карталов. “Мантията” е опера от Джакомо Пучини с простичък, но неколкопластов сюжет за изневяра и отмъщение, за лична и социална трагедия. Особеността в случая е, че по либрето действието се развива на шлеп по река Сена. Може би за първи път в света тази опера се поставя в реални условия – върху истински шлеп в река. Телевизионните камери, които заснемаха премиерата, няма как да предадат цялостното изживяване. Това, което елитната публика във Видин гледа, е 5D опера. Спектакълът протича, обогатен от всичките ухания и едва доловими звуци на лятната крайдунавска нощ.

Жегата е отстъпила място на нощната прохлада. Покрай “сцената” (шлепа) преминават лодки, а гласовете на дамския хор звучат откъм водата. Съучастничка на режисьора и артистите е голямата, почти пълна месечина – особено ефектна при реплики като “Тази вечер луната свети така ярко.” А камбанен звън на градския часовник, отмерващ 22 ч, звучи като част от музиката. Реалните условия са използвани максимално, а реката е действащо лице, понесла в проблясващите си в мрака води дълбоко символично и философско значение – такова, което се усеща с порите на кожата, което прониква в дробовете, донесено от свежия полъх на вятъра.

Ценителите на оперното изкуство с леко недоумение очакваха да видят какво ли решение е намерил режисьорът Карталов за втората опера “Джани Скики”, чието действие се развива в дома на флорентински покойник, където алчни роднини пристигат като ято лешояди да търсят завещанието. И ако шлепът е естествен декор за първата опера, как ще се преобрази в благороднически дом за втората. Образованият зрител със сигурност е останал възхитен от творческата визия на режисьора за първата опера, но решението му за втората може спокойно да бъде определено като вдъхновено свише. Впрочем самият Карталов точно това и казва: “Господ ми подсказа как да го направя.”

Постановката на “Джани Скики” е съвсем различна от тази, която сме гледали на сцената на Софийската опера и новият прочит определено е по-свеж и крайно удовлетворителен.

Най-новият летен фестивал на Софийската опера във Видин започна с фантастично изживяване. След всички летни фестивали, които Пламен Карталов е осъществил през последните няколко десетилетия – на хълма Царевец в Търново, в парка на военната академия, пред храм-паметника “Александър Невски”, пред Мавзолея и др., този е най-поетичният – зареден с двойното очарование на вечния Дунав и на красивия летен Видин.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете