Интензивен трафик по магистрала „Струма“ и пътя Е-79 към Гърция

Хиляди любители на народния фолклор се събраха в Жеравна

Загинал и десетки ранени при катастрофа на автобус в Русия

17 мъртви щъркела са открити до електропроводи край бургаско село

Прокуратурата повдигна три обвинения на Мартин Трифонов Може да получи 30 години затвор или доживотен

Нинова: Героите от Илинденско-Преображенското въстание показаха силата на българския национален дух

Румен Петков на Петрова нива: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Доброволци обновяват едно от най-големите български села

Евакуираха 400 пътници при авария на ферибот край Испания

Жан-Клод Юнкер ще се подложи на спешна операция

Полицаи задържаха въоръжен помориец след тричасови преговори Мъжът извадил пистолет при семеен скандал

Съд в САЩ издаде заповед за изземването на иранския танкер в Гибралтар

Клиент застреля келнер в парижки ресторант заради забавена поръчка

„Златният Орфей” тръгва догодина Община Несебър възражда традиционния фестивал на Слънчев бряг

Хутите атакуваха газово находище в Саудитска Арабия

Това ние ли сме, българи?

Сигурно гледате музикалното шоу “Като две капки вода”? Аз го харесвам, но някои присъждания ме нервират. Има явно неглижиране на така наречените “чалга” участници за сметка на улегналите естрадни звезди от недалечното минало. Става дума за подценяването на Коцето, Софи Маринова, а също и на известната плеймейтка Златка, която изненада всички с естествено поведение и певчески и артистичен талант.

Непрекъснато се подиграват с невладеенето на английски език от жизнерадостната Софи, покровителствено фамилиарно потупват по рамото чаровника Коцето, който брани мъжкарския си имидж, като позволява да се майтапят с него. В същото време обсипват със суперлативи натежалите и скучни “отрязъци” от старите ленти. Дори безкомпромисният Фънки, когото ценя високо за точните му преценки, изведнъж става снизходителен, когато се захласне в подскачащите тийнейджърки .

Защо ли се набърквам в този бизнес, който не е мой? Защото става дума за нещо много по-дълбоко – не толкова за дискриминация, колкото за лансирането на една изопачена представа за това кой какъв е в българското общество. И тази картинка е пълна с клишета, утвърдени социални клишета, които гъделичкат самочувствието на простолюдието и поставят в ъгъла цели културни и социални слоеве, които са заслужили по-добра съдба.

Да назовем тези предубеждения с истинските им имена. Софи и Коцето са “чалгаджии”, следователно са артисти без вкус, без ценности, печелещи много пари, като забавляват мутренската класа. Те може и да са забавни, но никога не могат да се домогнат до равнището на изпълнителите на англосаксонска музика или италианско-френските стандарти от 70-те години на миналия век. Ако пък се случи и да са от цигански произход, както Софи (за Коцето не знам), това вече не може да се прости. Затова Софи е допусната в шоуто не да се състезава, не-е-е, тя е там за фон, за забава, за смях. Нещо като шутовете в Средновековието. Или като гладиаторите в древен Рим. Нищо повече. И което вече е наистина лошо и потвърждава, че става дума за обществени предразсъдъци, публиката, която в други случаи е изключително справедлива, този път не счупва хатъра на веселяшкото “журе”.

Аз не съм съгласен. Общувал съм със Софи, не съм срещал по-открит, позитивен и весел човек от нея. Необикновен талант. Вярваща християнка. Азис с неговия ум и интелект достойно може да представлява своя народ в парламента. Вярващ християнин. Благородната Бони , която в играта “Вот на доверие” отстъпи своята печалба на пенсионер, защото бил по-нуждаещ се от нея. И която се разплака, когато занесохме подаръци в дома за сираци. Вярваща християнка. За разлика от един политик, спечелил много пари в същата игра, когато го помолих да отстъпи победата на момиче, чийто баща отивал войник в Кербала, за да изкара пари за нейното учение. Не, победа не се подарявала, според него. Видяха му сметката няколко известни “миски”, които бяха начело в надпреварата за няколко седмици. После подариха спечеленото на една фондация за борба с проституцията. И миските са жертва на обществено презрение – те били тъпи, продажни и грозни на всичко отгоре. Така ни ги представят по телевизиите, такива клишета насаждат. По този начин тези зрители, които са по-бедни, по-лошо облечени, си имат повод за гордост – ”е, ние поне сме честни”.

В основата на обществената омраза към тези уж привилегировани слоеве е завистта, разбира се. Навремето всички съчувствахме на медсестрите, затворени в Либия. Но когато се завърнаха и още на летището започнаха да им обеща- ват жилища, работа и други привилегии, любовта свърши и всички ги намразиха. Откъде накъде тези пък ще са облагодетелствани? Когато Димитър Бербатов премина в Манчестър Юнайтед, всички се надухме от гордост. Но когато мениджърите му имаха неблагоразумието да съобщят какви пари ще получава и когато хората обърнаха тези пари в българската им стойност, Бербатов стана по-мразен от мутрите дори. Мутрите са престъпници, но той е честен и се труди, значи аз просто съм некадърен, мислят завистникът. Когато Гришо биеше наред, всички изпитвахме национална гордост. Но когато се разбра колко пари е спечелил, дори интелектуалците не скриха злобата си.

Има ли смисъл да изброявам другите обществени слоеве с предупреждението “чети етикета”? Богатите са крадци. Политиците са корумпирани. Съдиите са купени. Журналистите са продажни. Чиновниците са мързеливи. Селяните са прости. В същото време сме “българи юнаци”. В същото време сме най-умните, най-надарените, най-работливите… Кои сме ние българите в действителност? Не сме онези от времето на Иван Хаджийски, нито от времето на Марко Семов. Но нима сме такива, каквито се оглеждаме в телевизионното огледало? Кой и защо има интерес да не се понасяме едни други? По-горди ли сме от това?

Играем нашите хора по площадите на Европа. Пеем повече от всякога нашите си песни. Веем нашите знамена, като че ли сега настъпва нашето освобождение. Гордост ли е това? Или прикриваме някакъв срам?

Анонимните репортери

Има няколко момичета и момчета, които скромно и честно вършат най-трудната и най-неблагодарна журналистическа работа. Има ги във всички телевизии. Мария Савкова и Петър Нанев от БТВ, Генка Шикерова от Нова телевизия, Валя Ахчиева от БНТ и още други имена, за които невинаги се сещаме. С тях не се гордеят, а би трябвало. Преди години имаше специални награди за телевизионни репортери. Днес трябва да са щастливи, ако все още ги държат на работа. Днес не е престижно да си честен и борбен репортер. Затова са и анонимни.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. Съгласен съм, г-н Гарелов. Прави впечатление лансирането на едни и несправедливата оценка за други в това ТВ шоу. Рачков особено отблъсква с грубия си нетолерантен хумор към повечето участници и мазното си уважително поведение към „фаворизираните“. Дори Фънки „клекна“ на старите величия. Жалко за иначе не лошото шоу! Много хора вече гледат руските и украинските подобни формати и с право – там има класа!

  1. Иван от айтос е майстора на фънки…

 2. Да такива сме!!! Кой ни направи такива?!кой
  превърна инциативния български селяни в пролетарии, чакаш милостинята на власта?!
  Кой ни заставяше да чакаме с години за да се
  сдобием с апартсмент или кола и вместо гордо
  да заявиш купих, срамно прошепваш и на мен ми
  дадоха?! Кой ни караше за да задоволяваме най-насъщните ни нужди да търсим връзки. Ще обясниш
  ли г-н Гарелов ,ти глашатая на това срамно общество,
  защо най страшната клетва бе “да ти умрат връзките”
  Кой създаде хауса и безвластие за да може твоите господари да заграбят имуществото на народа ?!?!?!
  Кажи ми ти гнусен пропагандатор, защитник на
  мутрите,кой съвременен милионер с труд е спечелил милионите си!!!! Вироятно твоите благодетели от пaртиятана правитизатоката на
  ТЕХНОИМПЕКС . Тях ти се опитваш да облагодариш,!!!
  Но всуе лумпените ще си лумпени

  1. Посткомунизма нанесе на страната ни огромни вреди които не можем да заличим десетки години ,,разпродадени и разрушени производствени предприятия , хиляди жертви от недохранване и лошо здравеопазване , прогонени млади хора отишли на запад за да бъдат слуги , предадени на безценица природни богатства и др. и др.,кой ви ослепи братя българи !

  2. Въх въх въх, за сметка на това тогаз явно е имало хапчета за лудите…

 3. ОЦЕНИТЕ СА ТОЧНИ , НО НЕ СЕ КАЗВАТ ПРИЧИНИТЕ !? А ТЕ СА МВОТО , МНОГО ВАЖНИ !-ДЪЛГО ЩЕ ВЛАЧИМ КОМПЛЕКСИТЕ СИ И ФАЛШИВИТЕ СИ “ ДОБРОДЕТЕЛИ “ .

 4. За „Като две капки вода“ Гарелов категорично не е прав. И Коцето и Софка получават много високи оценки и и от жури и от публика и са винаги в предното класиране, а Коцето почти винаги е фаворитът, при това заслужено. Освен че достатъчно добре се справи с песните, той удивително добре влезе в повечето образи. Не знам какво е гледал Гарелов, но всъщност не българите, а той е хейтърът. Софка обаче въпреки известните си глас и професионализъм, наистина е пълен провал. Във всички песни които изпя, се чуваше само нейният силен и остър глас, без за секунда да наподоби тембъра и маниера на имитираният изпълнител, а не това е целта на формата. Тя дори не усеща музикалните стилове на песните, извън чалгата и това си личи. Заради това и редовно е неубедителна вокално и дори фалшива, нещо необичайно за нея. Пълна катастрофа обаче Софка беше в изграждането на образите, като артист, независимо дали беше мъж или жена, като всички без Селин Дион и Уитни Хюстън бяха буквално пародийни и гротескни, а при имитацията на първата тя по-скоро приличаше Мая Бежанска, а и пя почти като нея. Това обаче никак не помрачи настроението на многобройните и фенове във форумите, които агресивно я бранеха от всяко съмнение за неуспех, като яростно ругаеха и псуваха всеки критик, наговаряха се да гласуват дружно за нея за да стане първа, защото тя е най-великата, най-страхотната, а останалите са тъпаци, простаци, завистници, некадърници, връзкари, помияри и прочие измет. Може би голямата и циганска маса от почитатели нагнетяваше расистки ситуацията, но подобно брутално поведение няма при феновете на никой друг изпълнител. Така че Гарелов повтарям ти си хейтарът. Най-малко можеш да обвиняваш Фънки, който беше толкова обран и внимателен при коментарите си за нейните изпълнения, докато останалите той често ругаеше доволно и свободно. Ако се има пред вид че Софка е певица с повече от 30 годишен професионален стаж ситуацията е направо катастрофална. Като пример за обратното в този сезон мога да спомена Русата Златка, която въпреки пълната липса на опит, освен учудващата точност във вокалната имитация, показа няколко поразяващи образа, които оставиха и жури и публика със зяпнала уста. А най-добрата в във този формат изобщо смятам 19 годишната Михаела Маринова, победителка от миналата година, което тя заслужава освен заради блестящите си вокални изпълнения, и за прекрасните имитации.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.