На 20 август 2019 да почерпят

Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Тодор Кантарджиев: Не допускайте комари в спалните помещения вечер

Снимка ПЛАМЕН СТОИМЕНОВ, архив

Най-застрашени от усложнения на нервната система при заразяване със западнонилска треска са възрастните хора над 60 години. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, цитиран от Дарик радио. Той информира, че миналата година смъртните случаи след ухапване от комар и заразяване са десетки в Сърбия, Гърция и Румъния. По думите му мерките против комарите и пръскането на тревните площи е трябвало да започнат през март и април месец.

„Най-важното е да се започне с унищожаване на комарите във водоемите, заблатените и мочурливи места. Когато унищожаването на комарите във водоемите се прави няколко пъти годишно и се съчетава с пръскане – тогава резултатът е най-добър. Фактически преди две седмици, знаете, държавата даде една не малка сума от над 3млн. лв., за пръскане със самолети по Дунава, където наистина, тази година, поради влажното време и високото ниво на Дунава преди два месеца, имаше много голяма популация на комари“, обясни проф. Кантарджиев. Той каза още, че е важно вечер комарите да не се допускат в спалните помещения. Професорът успокои, че популацията на тигров комар в България не пренася опасни болести като чикунгуня.

Професорът съобщава, че 95 са случаите на вирусните менингити от началото на годината в нашата страна. По думите му броят на случаите е с 35 повече в сравнение с миналата година. „Това са възпаления на централния мозък, причинени от вируси. Тежки състояния със загуба на съзнание, силно главоболие и схващане на врата. Понякога се появява и треска“, обясни проф. Кантарджиев. Той посочи, че се причиняват от две групи вируси.

„Едните са двукрилите комари. Нашенският комар пренася западнонилската треска. Другият вид са папатаците, които пренасят треска, наречена „тоскана“. В случай на установени симптоми да се потърси незабавна медицинска помощ в неврологично отделение“, посочи още проф. Кантарджиев. Той посочи още, че през тази година у нас няма доказан случай на западнонилска треска, но пикът на болестта се очаква в края на август и началото на септември.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.