Тодор Костадинов представи сборник с разкази

Истинският писател остава такъв дори когато не издава книги в продължение на години или дори десетилетие. Паузите в творческия процес водят до натрупване на невидима енергия, която все някога избухва. Такъв е случаят и с писателя Тодор Костадинов, който е автор на пет книги, издадени през големи интервали от време: „Девет дни в Париж“ (разказа, 1986), „Забрави страха, Филипе“ (повест, 1986), „Признай, че мислиш за мен“ (1996), „Софийско жителство“ (роман, 2004, 2012).  Неговата нова книга с пловдивски разкази „НИЧИЯ.

Трите начина на Мариана“ излезе през декември 2022 г. и беше едно от хитовите заглавия на Коледния панаир на книгата. 

Дойде време и за официална премиера, която се състоя на 28 февруари 2023 г. в кафе-книжарница „Сиела“ – МОЛ София.
Събитието се водеше лично от Веселин Тодоров – изпълнителен директор на „Сиела Норма“, който приветства гостите с думите: „Добре дошли! Ние предприехме нова инициатива: да направим всички наши книжарници с кафе кът, за да има възможност за събития и общуване с читателите. С Тодор сме приятели и бизнес партньори от много години. Свързват ни прекрасни спомени, но в новия сборник ще намерите не само спомени за Пловдив, но и великолепни разкази“.

Тодор Костадинов се върна назад 33 години и разказа любопитни факти за възникването на издателство „Сиела“.

Литературният критик Владимир Тороманов говори подробно за стила на автора и сюжетите, които ще заинтригуват читателите: „Тодор Костадинов притежава талант на разказвач. Неизбежен център в книгата на Тодор Костадинов е темата за любовта. Любовта, която е идеалната, която докосва и стимулира томление към другия пол, желание към друг, красив и понякога недостижим обект с нежно име. Адмирации заслужават разказите, които често имат неочакван край – имам съспенс, има нещо, което витае за сбъдване на тийнейджърската любов.

В книгата има романтика и дори елементи на фантастичен сюжет. В контекста авторът лансира въпроси, които тежат вече много години: Каква е съдбата на хората, които не искат да имат началник? Защо напускат България хора с талант и как успяват да създадат успешен бизнес от нулата...? В това писане няма нищо екстравагантно, нищо провокиращо и непознато. Читателят ще се наслади на първокласна литература, която изразява изконни вълнения на човешкото съществуване. Той анализира човешката душа в различни етапи. Разказвачът ни съблазнява да разгръщаме страница след страница. Липсва всякаква маниерност. Тодор много точно възпроизвежда атмосферата, случките и хората на Пловдив“.

В последвалия свободен разговор се включиха присъстващите писатели: Васил Люцканов, Костадин Костадинов, Атанас Капралов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура