Тодор Чобанов: Компютър ще извършва класирането в първи клас от догодина

Снимка: БНТ

Единната система за за гард като София няма как да удовлетвори всекиго, но тя се приема на база всеобщата нужда на града, коментира заместник-кметът на София Тодор Чобанов по БНТ. Той добави, че 7-8 училища ще са по-натоварени при приема, но ще има и такива, където ще останат свободни места.

Чобанов отбеляза, че имаме много либерален режим у нас, защото все пак има право на избор.

"Няма как да няма общо правило, там където има уседналост, се приемат най-бързо децата, за да може родителят да ги води в района, в който живее. Идеята е да натоварим равномерно образователната мрежа и детето да не пътува рано сутрин", коментира заам.-кметът на София.

Адресът на майката е адресът на детето, водещият родител е на майката. Затова и той е водещ в законодателството, каза още той.

При неизпълнение на критериите за уседналост просто няма да се ползват предимствата, но има достатъчно места в София, ще има 7-8 училища, които ще са по-натоварени при приема, заяви заместник-кметът на столицата.

Той уточни, че дори и да не са приети в най-желаното, децата ще може да бъдат приети в други учебни заведения, където бройките няма да са заети.

За улеснение на приема най-вероятно по-следващата година ще има софтуер, който ще извършва класирането. Това ще позволи използването на съвременната система за картиране и ще е доста по-справедливо определянето на това коя сграда в кой район се намира, добави зам.-кметът на София.

Чобанов коментира и критерият за месторабота на родителите и го определи като доста рисков, защото много родители успяват да си изфабрикуват документ за работно място, в което не работят.

Коментари

Задължително поле