Разширяват „синята зона“ във Варна Осигуряват нови близо 5800 паркоместа в широкия център на града

Дворецът в Балчик огря със славата си Чехия Директорът на културния институт Жени Михайлова получи символичния ключ на град Валмез

Организират Нощ на книгите за Хари Потър в библиотеката в Търново

Кметът на Габрово отново поиска станции за измерване на качеството въздуха в града Последните замервания са извършени от мобилна лаборатория на ИАОС – Русе през 2016 година

Верижна катастрофа затвори магистрала „Марица“ край Свиленград

Зърнопроизводители от Търновско предвиждат ниски добиви заради сушата Сухата почва води до забавянето на растежа на пшеницата и ечемика и до измръзването на растенията

Караянчева изпрати съболезнователен адрес на Турция след земетресението

Оперната прима Гергана Николаева е ментор в нов уникален проект Очарователната изпълнителка приема предизвикателството да подготви за голямата сцена 10 непрофесионални изпълнители

НАП: Ще попълваме данъчните декларации, хората ще могат да ги редактират

Масово честваха златни сватби в Сухиндол Двойките се врекоха отново във вечна любов след 50 години

Горяха бивши жилища на БДЖ в Горна Оряховица Разследват пожар на къща в село Димча

Доцент от ВМА: Рискът китайската болест да стигне до България е нулев

Китай разработва нова ваксина срещу коронавируса

Принц Уилям получи нова титла, малко след като брат му се отказа от монархията

„Бяла книга” за земеделския режим Насилия, злоупотреби и разврат при Александър Стамболийски

Този ЕС дискредитира Европа Ще има свят и след либералния капитализъм

Ален дьо Беноа и Ален Минк

Разговор с Ален дьо Беноа и Ален Минк

Ще се взриви ли системата? „Ние сме на път да открием, че „либерална демокрация” не се пише с една дума! Тя се пише с две думи и тези две думи не са синоними! Казано накратко, системата на демокрацията е системата на гражданите; либералната система е системата на индивидите. Демократичният принцип не е принципът на естествено равенство между хората, а принципът на политическо равенство на всички граждани, защото са граждани. Така че това са две доста различни системи. Либералите са сърдити на самия народ, особено когато той твърди, че е политически представен пред самия себе си. Ето защо, ако електоратът вземе напълно демократично решение, нарушаващо обаче определени либерални принципи, либералите няма да го приемат, поставяйки упражняването на демокрацията под условия. Светът е съществувал без либералния капитализъм, ще продължи да съществува и след него”, смята Ален дьо Беноа.

„Не бива да изхвърляме бебето с мръсната вода от коритото, защото дори с трудностите, които срещаме, системата произвежда растеж. Въпросът е в присвояването на този растеж от наемните работници”, убеден е Ален Минк. „Славой Жижек казваше иронично, че е “по-лесно да се предвиди края на света, отколкото края на капитализма”. Е, аз не гледам така на нещата… Невинаги е имало пазарна икономика, хилядолетия сме минавали и без нея, и няма причина да сме осъдени на фетишизма към стоката до края на времето”, възразява Дьо Беноа и допълва: „Изобщо не съм враждебен към идеята за Европа, нито дори към политическото й съграждане в континентална перспектива: аз съм враждебен към Европейския съюз, защото той се стреми да създаде Европа-пазар вместо да се постарае да изгради Европа-сила.

Спечелен за господстващата идеология, ЕС в крайна сметка дискредитира Европа, това е основният упрек, който може да му се отправи. Ще добавя, че за мен Европа е неделимото пространство на една цивилизацията, поради което не би могла да се ограничи с днешните граници на Европейския съюз.

(Със съкращения, превод Галя Дачкова – „Гласове“)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. ЕС не само дискредитира Европа, той я погубва, унищожавайки националните държави.

  1. Ти от коя националност си бре татар нещастен? Га ни ебешe СССР не рева нали. Пидираст.

   1. Съдейки от написаното от теб яко те е опъвал , още ти държи влага удоволствието , а СССР отдавна го няма , както няма да го има и ЕС след кратко време .
    Всяка формация която твърди ,че неграмотният престъпник циганин е равен и трябва да гласува наравно на един образован българин е обречена на разпад заедно с поддръжниците си .

   2. За тризъбеца не знам. Знам, че плевнелиев, цветанов и борисов не ривахЪ… никой от герб и сдс не рева, а маршируваха в строя, натискайки се за първите редици.
    Факт.
    Сега си вземи хапчетата, шизи слабоумно.

 2. Двама Алени с едно тъпо комунистическо списание, с прпвод на идиотка …..и нищо и 1/2…

  1. Няма българин еврейн ! Чифутските тарикатлъци ще ги разправяш на баба ги ! Тук НЕ !

   1. Не знам за другите, но знам, че сюлейман паси е потурнашки евреин…

  2. Пий си хапчетата, шизи недоклатено…

 3. Пример за казаното в статията е единодушната забрана на референдумите в кочината холандия.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.