Този ЕС дискредитира Европа

Ален дьо Беноа и Ален Минк

Ще има свят и след либералния капитализъм

Разговор с Ален дьо Беноа и Ален Минк

Ще се взриви ли системата? „Ние сме на път да открием, че „либерална демокрация” не се пише с една дума! Тя се пише с две думи и тези две думи не са синоними! Казано накратко, системата на демокрацията е системата на гражданите; либералната система е системата на индивидите. Демократичният принцип не е принципът на естествено равенство между хората, а принципът на политическо равенство на всички граждани, защото са граждани. Така че това са две доста различни системи. Либералите са сърдити на самия народ, особено когато той твърди, че е политически представен пред самия себе си. Ето защо, ако електоратът вземе напълно демократично решение, нарушаващо обаче определени либерални принципи, либералите няма да го приемат, поставяйки упражняването на демокрацията под условия. Светът е съществувал без либералния капитализъм, ще продължи да съществува и след него”, смята Ален дьо Беноа.

„Не бива да изхвърляме бебето с мръсната вода от коритото, защото дори с трудностите, които срещаме, системата произвежда растеж. Въпросът е в присвояването на този растеж от наемните работници”, убеден е Ален Минк. „Славой Жижек казваше иронично, че е “по-лесно да се предвиди края на света, отколкото края на капитализма”. Е, аз не гледам така на нещата... Невинаги е имало пазарна икономика, хилядолетия сме минавали и без нея, и няма причина да сме осъдени на фетишизма към стоката до края на времето”, възразява Дьо Беноа и допълва: „Изобщо не съм враждебен към идеята за Европа, нито дори към политическото й съграждане в континентална перспектива: аз съм враждебен към Европейския съюз, защото той се стреми да създаде Европа-пазар вместо да се постарае да изгради Европа-сила.

Спечелен за господстващата идеология, ЕС в крайна сметка дискредитира Европа, това е основният упрек, който може да му се отправи. Ще добавя, че за мен Европа е неделимото пространство на една цивилизацията, поради което не би могла да се ограничи с днешните граници на Европейския съюз.

(Със съкращения, превод Галя Дачкова - „Гласове“)

Коментари

Задължително поле