"Той предаде Словакия": Разследват бивш министър на отбраната, дал твърде много военно оборудване на Украйна

Словашкото правителство, ръководено от премиера Роберт Фицо, подаде наказателна жалба срещу бившия министър на отбраната Ярослав Над за дарение на Украйна на единствената система за противовъздушна отбрана и целия флот от самолети МиГ-29, които Словакия притежава, пише Reuters.

След като Фицо стана министър-председател през октомври 2023 г., той спря цялата словашка военна помощ за Украйна във войната й с Русия, след като бившият временен изпълнителен директор, близък до бившия либерален президент Зузана Чапутова, предложи на Киев големи количества оръжия и боеприпаси, включително всичките 13 изтребителя МиГ-29 и единствената противовъздушна система С-300 в оборудването на словашките ВВС. 

"Убеден съм, че (Ярослав) Над предаде Словакия", каза в петък държавният секретар на словашкото министерство на отбраната Игор Мелихер, член на формацията на премиера Фицо, социалдемократическата партия Smer-SD.

"Министерството на отбраната съставя наказателна жалба за съмнение за извършване на престъпленията саботаж, предателство, злоупотреба със служебно положение и неизпълнение на задължения на държавен служител", съобщи същият държавен секретар. 

Аргументът, посочен в наказателната жалба казва, че предишното правителство е било само временно, с ограничени прерогативи за вземане на решения, които е щяло да преодолее чрез решенията, издадени за военна помощ на Украйна. Бившият министър на отбраната обаче смята, че е постъпил правилно, като е подкрепил Украйна във войната с Русия и увери, че ако отново е министър, ще постъпи по същия начин. 

Вицепремиерът Робърт Калинак, понастоящем министър на отбраната, обяви в сряда, че неговото министерство ще подаде наказателна жалба срещу бившия министър Ярослав Над, когото той обвини в нарушаване на конституцията с решението да дари всичките 13 самолета МиГ-29 на Украйна и единствената система С-300, която Словакия имаше 

"Отслабването на въоръжените сили по този начин в нарушение на конституцията не може да бъде описано с нашия политически речник по друг начин освен "предателство", каза Калинак, твърдейки, че неговият предшественик е взел решението да даде на Украйна словашкия боен флот против волята на неговите коалиционни партньори по това време.

Наказателната жалба срещу бившия министър подчертава постоянното политическо напрежение в Словакия, което достигна кулминацията си на 15 май с опит за убийство на премиера Фицо, застрелян с четири куршума от симпатизант на опозицията, който призна политическата мотивация на атаката си, включително недоволството си от прекратяване на военната помощ за Украйна. 

Роберт Фицо, социалдемократичен политик, но близък до унгарския премиер Виктор Орбан чрез консервативните си позиции, критикувани от Брюксел, и отказа му да подкрепи Украйна във войната с Русия, е начело на коалиционно правителство от миналия октомври след неговия Smer- Партията SD спечели парламентарните избори. По-късно, през април, спечелването на президентските избори от неговия съюзник Петер Пелегрини радикализира пресата, благосклонна към опозицията и формиращите я партии, които организираха антиправителствени протести.

В първото си публично съобщение след опита за убийство Робърт Фицо каза преди две седмици, че прощава на този, който се е опитал да го убие, но го описа като "пратеник" на омразата на опозицията, "подкрепяна и толерирана от основните медии и правителството организации, финансирани от чужбина". 

"Отношенията между моето правителство и партньорите от ЕС и НАТО се обтегнаха след атаката на Русия срещу Украйна, когато ние отказахме да предоставим на Украйна военна помощ от нашите държавни резерви, с изключение на хуманитарната помощ, и продължихме да се застъпваме силно за мир вместо война. Конфликтът в Украйна е това, което доведе до консолидирането, дори просто до освещаването на концепцията за съществуването на единно правилно мнение в рамките на ЕС и НАТО, че войната в Украйна трябва да продължи на всяка цена и с цел отслабване на Русия", добави Фицо с уточнението, че всеки, който не се присъедини към тази гледна точка, веднага бива етикетиран като руски агент и стигматизиран на международната сцена, пише Reuters, цитирана от Agerpres.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения