Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Токсиколог: Откритият в българска лютеница олеамид не е наркотично вещество

Откритият в българска лютеница олеамид не е наркотично вещество. Това каза пред БТВ токсикологът от ВМА Силвия Стойкова.

Има строга класификация за наркотичните вещества и олеамид не фигурира в нея, подчерта тя.

По думите й олеамид е широко разпространено около нас вещество. Има го в храни, които съдържат растителна мазнина, посочи токсикологът.

Веществото олеамид не фигурира в официалния списък на наркотичните вещества, каза и Богомил Николов председател на асоциация „Активни потребители”.

Асоциацията е изследвала 12 марки промишлено произведена лютеница, както и три вида домашни от различни региони на страната, за да се направи сравнение.

Лютениците са изследвани в България, но след намерения олеамид проба е изпратена и в белгийска лаборатория, която е потвърдила резултатите.

Концентрацията не е пренебрежимо малка – между 0,1 и 1%, коментира Николов.

Според него най-вероятно става дума за замърсяване в хода на самото производство, например веществото да е попаднало в продукта от дадена машина, от някакъв вид смазка. Знаем, че има практика да се внася пюре от най-различни краища на света. Тоест този инцидент може да се е случил на другия край на света, подчерта Николов.

Установено е, че при промишлените лютеници има много повече добавена захар – по 8-9 чаени лъжички на буркан от 500 грама, което означава средно по 2 чаени лъжички на 100 грама.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.