Руските балерини отслабвали с бяло вино

„Арена Шумен“ – впечатляваща архитектура и функционалност

И днес не взеха втора проба за чума в Болярово

Гръцка туристка падна от лифта в Драгалевци, няма опасност за живота й

Протести в Австралия заради мерките срещу нелегалната имиграция

Нови случаи на африканска чума по свинете в Румъния

Откриха следи от аварията във Фукушима в калифорнийско вино

Щракнете перфектното селфи час преди залез Дръжте телефона на нивото на лицето или малко по-нагоре, никога отдолу

Али Хаменей: Преговорите с Вашингтон ще бъдат очевидна грешка

Волен Сидеров с контрапроверки по морето

Банков обир в Несебър Отмъкнаха 100 000 лева

Правнучка на фотографа Димитър Карастоянов откри изложба Германски шпионски камери колкото кибрит и дагеротипия на 168 години пазят в музея на фотографията в Казанлък

Обвиниха в опит за убийство нападателя от Любек

Президентът Радев: Никола Вапцаров се осмели да предизвика историята

Мъж заплаши да скочи от втори етаж на болницата

Токът в Дания по-евтин от нашия Цената у нас е 40,70 евро за мегаватчас, в скандинавските страни – до 33 евро

Цената на електроенергията у нас от 40,70 евро за мегаватчас се доближава до тази, която плаща бизнесът.

Цената на електроенергията на едро в Дания, Швеция и дори Финландия е по-ниска от тази в България. Това показват данните от статистиката на Генерална дирекция “Енергетика” към Европейската комисия. У нас цената за един мегаватчас е достигнала 40,70 евро в края на 2017 г., докато в трите скандинавски държави варира от 30 до 33 евро за мегаватчас. Цената за България се доближава до тази, която плаща бизнесът у нас за електроенергия, като към нея се добавя и такса за пренос. В най-развитата европейска икономика – Германия, цената на електроенергията също е далеч под тази в България – 33,90 евро за мегаватчас.

Най-скъпо струва токът на едро в Южна Европа. Като лидер е Италия, където за мегаватчас електроенергия се заплащат 61,80 евро. Причината е, че държавата е нетен вносител на електроенергия, обясняват експертите. Следват я Гърция и Португалия с цена от 60,50 евро за киловатчас. Въпреки че Прибалтийските страни също са нетен вносител на електроенергия, цената варира между 33,10 евро в Естония и 34,50 евро в Латвия за мегаватчас.

Румънците и французите също плащат повече от нас за ток. При съседите цената на едро е 47,60 евро за мегаватчас, а във Франция – 57,40 евро.

Според данните от доклада цената на електроенергията расте във всички държави в Европа.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. I v Canada toka e po evtin – 9stotinki e kilovata za krainia potrebitel. Ama nashte kradlivi izednici – bai Bokovci ili Gunki, Gichki I sekvi DS pichki ne se nayadaha. Malko sa I’m magistralkite.

  2. Не е само токът. И други стоки са по-евтини. А пенсии и заплати са космически спрямо нашите. Датчаните не гледат да грабят народа си,а мислят за живота му.

  3. Предполагам, че държавата дотира. В Дания няма АЕЦ , ВЕЦ и соларни паркове. Само ТЕЦ и ветрогенератори, а те са с нисък КПД, и вятърната енергия е скъпа.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.