Токът в Дания по-евтин от нашия

Цената у нас е 40,70 евро за мегаватчас, в скандинавските страни – до 33 евро

Цената на електроенергията на едро в Дания, Швеция и дори Финландия е по-ниска от тази в България. Това показват данните от статистиката на Генерална дирекция “Енергетика” към Европейската комисия. У нас цената за един мегаватчас е достигнала 40,70 евро в края на 2017 г., докато в трите скандинавски държави варира от 30 до 33 евро за мегаватчас. Цената за България се доближава до тази, която плаща бизнесът у нас за електроенергия, като към нея се добавя и такса за пренос. В най-развитата европейска икономика – Германия, цената на електроенергията също е далеч под тази в България - 33,90 евро за мегаватчас.

Най-скъпо струва токът на едро в Южна Европа. Като лидер е Италия, където за мегаватчас електроенергия се заплащат 61,80 евро. Причината е, че държавата е нетен вносител на електроенергия, обясняват експертите. Следват я Гърция и Португалия с цена от 60,50 евро за киловатчас. Въпреки че Прибалтийските страни също са нетен вносител на електроенергия, цената варира между 33,10 евро в Естония и 34,50 евро в Латвия за мегаватчас.

Румънците и французите също плащат повече от нас за ток. При съседите цената на едро е 47,60 евро за мегаватчас, а във Франция - 57,40 евро.

Според данните от доклада цената на електроенергията расте във всички държави в Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика