Токът за бита върви с 40 на сто нагоре

Токът за бита би поскъпнал с 40%, ако днес домакинствата плащат пазарни цени. Правителството предлага хората да излязат на свободния пазар на ток на два етапа - от 1 юли 2024 г. и от 1 януари 2026 г.

Отлагат първата стъпка за либерализация на пазара за 1 юли 2024 г.

Регулираните цени за домакинствата остават до края на 2025 г.

Година и половина ще дават компенсации

Токът за бита ще поскъпне с около 40% в резултат на прилагане на промените в Закона за енергетиката, които са внесени от Министерски съвет в парламента. Това обаче едва ли ще стане наведнъж, а е по-вероятно повишението на цената да стане постепенно до края на 2025 г. Следващото поскъпване на тока се отлага за от 1 юли 2024 г.

В момента средната цена на тока за домакинствата е около 146 лв. за мегаватчас без ДДС и без таксите за достъп и пренос. А борсовата цена на тока на пазарния сегмент “Ден напред” е 208 лв. за мегаватчас. Промените в закона за енергетиката предвиждат домакинствата да плащат пазарни цени на тока, което при днешните цени би означавало повишение на сметките с над 40 на сто.

Поскъпването на тока вероятно ще стане постепенно. Пълната либерализация на пазара на ток ще бъде от 1 януари 2026 г., гласят предложените промени в закона. Първоначалният вариант на промените предвиждаше първият етап на либерализацията на пазара да стартира от началото на 2024 г. Но след много негативни становища по проекта, включително и от страна на КЕВР, в редактирания вариант се предлага това да стане от 1 юли 2024 г.

До средата на следващата година ще действат сегашните регулирани цени на тока. От 1 юли 2024 г. до края на 2025 г. КЕВР също ще определя на какви цени електроразпределителните дружества да продават ток на битовите потребители. Но в този преходен период ЕРП-та ще купуват електроенергия на пазарни цени. За разликата между цената, на която ЕРП-та купуват електроенергия, и на която я продават на домакинствата, ще получават компенсации от Фонд “Сигурност на електроенергийната система”. От средата на следващата година ще отпадне ролята на НЕК на обществен доставчик на електроенергия и ще отпаднат квотите за продажба на ток от електроцентралите на НЕК на определени от КЕВР цени.

Това означава, че за да бъдат поддържани сегашните цени на тока, ще трябват огромни суми за компенсация на ЕРП-та.
В ръцете на КЕВР е оставено решението дали токът да поскъпне на няколко стъпки от 1 юли 2024 г. до края на 2025 г., или от средата на следващата година да има минимална промяна и рязкото поскъпване да бъде оставено за началото на 2026 г., когато домакинствата ще трябва изцяло да минат на свободния пазар на ток.

Средствата във Фонд “Сигурност на електроенергийната система”, които ще бъдат използвани за изплащане на компенсации, ще постъпват от производителите на ток. КЕВР ще определя таван на приходите на производителите на електроенергия, а разликата между получената от тях пазарна цена и определения таван ще влиза във Фонда. От средата на 2024 г. във фактурите на домакинствата ще бъде записано каква е реалната цена на тока и какви компенсации са изплатени, за да плащат по-ниски сметки. След края на 2025 г. компенсациите отпадат и домакинствата ще плащат пазарни цени за тока.

Ще можем да следим потреблението в реално време

Ще плащаме за електромер, ако искаме да е умен

Ще има два типа договори

Ако домакинство иска да има умен електромер, който отчита потреблението на ток в реално време, ще трябва да плати за подмяната на стария електромер.

Хората ще трябва да плащат, ако искат да имат умен електромер, който отчита в реално време потреблението на ток, а показанията му могат да бъдат наблюдавани онлайн. Това гласят промени в Закона за енергетиката, внесени от правителството в парламента.

В момента електромерите са собственост на оператора на електропреносната мрежа. Това няма да бъде променено. Но сега повечето електромери имат само дневна и нощна тарифа, а не измерват потреблението на ток в реално време. Промените в закона предвиждат, при липса на системно въвеждане на интелигентни измервателни уреди, всеки битов клиент да има право да поиска да му бъде поставен умен електромер, но за целта ще трябва да поеме съответните разходи.

При излизане на домакинствата на свободния пазар на ток ще има два основни типа договори за доставка на електроенергия. Първият вариант е за доставка на ток на фиксирана цена, като може да има гъвкав елемент - цена на тока при върхово и невърхово натоварване, тоест да има две тарифи (в момента има дневна и нощта тарифа). Вторият вариант е договор с динамична цена на тока, при който хората ще плащат реалната борсова цена. Но за сключването на такъв договор, домакинството задължително трябва да има умен електромер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари