Тол камера снимала джипа на НСО преди удара

Шофьорът от НСО казал, че въпреки опита си, не е могъл да избегне сблъсъка с излязлото на пътя “Ауди”.

Шофьорът, возил Кирил Петков, смята, че е карал “с нормална скорост”

Джип излязъл на пътя преди аудито

Тол камера на Агенция “Пътна инфраструктура” снимала автомобила на НСО, в който се возел Кирил Петков, мигове преди тежката катастрофа близо до табелата за варненския квартал “Аксаково”. Според експерти по записите от такива камери могат да се направят изчисления с каква скорост преминават превозните средства под рамката.

Както писа “Труд news”, към 17,30 ч в четвъртък джипът “Фолксваген Туарег” на службата за охрана удари автомобил “Ауди” А4, излязъл внезапно от път без предимство. На място загина 63-годишният водач на аудито Христо Д., а 58-годишната му съпруга Красимира Д. бе открана във варненската болница “Св. Анна” и цял ден вчера лекарите продължиха да се борят да спасят живота й.

Тол камерата на рамката на АПИ заснела автомобила на НСО миг преди удара.

Кирил Петков оцеля без драскотина при катастрофата.

До момента не е известно с каква скорост се е движел автомобилът на НСО, като предположенията са за около 100 км/ч. На това място на пътя Добрич-Варна движението става в три ленти (две за Добрич и една за Варна) и няма знак за ограничение на скоростта, тоест разрешената е до 90 км/ч. Няма и знак шофьорите да намалят нито заради за Т-образното кръстовище, нито заради наближаване на табелата за населено място, след която огжраничението е до 50 км/ч.

На разпита шофьорът от НСО старши сержант А. М. казал, че не си е поглеждал спидомера, но в този район джипът излизал от голям завой и затова карал “с нормална скорост”. По негови думи той видял два автомобила на Т-образното кръстовище, които са готови да се включат в главния път. Първият бил джип, който без проблем направил ляв завой и потеглил към

Добрич, а вторият - “Ауди”-то, би трябвало да спре на знака “Стоп”, но последвал джипа и се озовал пред колата на НСО, така, че старши сержанът почти не успял да реагира и да избегне сблъсъка.
Според експерти не бива водачът от НСО да бъде подозиран като съпричинител на катастрофата, преди да са правени каквито и да е изчисления за скоростта на джипа.

Военна прокуратура: 
Възможно е и шофьорът от НСО да има вина

Полк Христо Тинев, шеф на Военно-окръжна прокуратура-Сливен.

“Възможно е да има съпричиняване на инцидента от двамата водачи”, заяви вчера ръководителят на Военно-окръжната прокуратура в Сливен полк. Христо Тинев. Като се позова на дългогодишния си опит, той предположи, че “е възможно служебният автомобил на НСО да се е движел с по-висока от допустимата скорост”.

“Ще бъде установено с каква скорост се е движил автомобилът на НСО. Ще бъдат възложени експертизи. Вещите лица ще отговорят на въпросите по всички детайли. Предмет на разследването е какви са извършените нарушение на Закона за движение по пътищата. Предстои да се разбере. Към момента не можем да дадем данни, защото ще бъде спекулация. Целта на разследването е да се установи виновно поведение на единия или на другия водач, или и на двамата”, посочи още Тинев. Колегата му от Варна полк. Данчо Славов уточни, че в автомобила на НСО не е имало видеорегистратор.

От Военна прокуратура уточниха, че огледите на местопроизшествието са приключили в 22,55 ч в четвъртък. Разпитани са Кирил Петков, пътуващият с него Найо Тицин, шофьорът и охранителят от НСО - това са четиримата души, пътуващи в джипа “Фолксваген Туарег”. Този автомобили и смачканото “Ауди А4” са задържани заедно с други веществени докадателства и огледите по тях ще продължат и в следващите дни.

Изявление на Националната служба за охрана:

Националната служба за охрана призовава към въздържание от разпространение на спекулативни, непроверени и необективни тези и хипотези по адрес на участниците в тежкия пътен инцидент, докато компетентните институции не приключат работата си. Убедени сме, че професионалните действия на разследващите и назначените експертизи ще покажат обективната истина. Ръководството и съставът на НСО поднасят дълбоки съболезнования на семейството и близките на загиналия при катастрофата водач и изразяват искрена надежда за успешно и скорошно възстановяване на неговата съпруга!

„Кризисният пиар“ на Найо Тицин възмути социалните мрежи

Снимката на Найо Тицин от мястото на катастрофата бе цензурирана от потребители на фейсбук.

Найо Тицин - пиарът на “Продължаваме промяната”, пътувал с Кирил Петков в катастрофиралия джип на НСО към Варна, възмути хиляди потребители в социалните мрежи. Малко след сблъсъка Тицин пусна в своя фейсбук снимка от смачканите коли с текста: “Човек не знае като се събуди какво му е писано през деня”. Въпреки че после бързо изтри своя пост и го замени със свещичка и съболезнования, с “кризисния си пиар” Тицин успя да предизвика множество гневни коментари.

Михаил Кръстев:
“Пиарът” на ПП Nayo Titzin първо публикува снимка с премазаната кола от автомобила на НСО, с жертвата още в нея и някакво идиотско послание като късметче от кафе...”Пиарът” е в кавички, не искам да обиждам професията, този човек няма нищо общо с нея”.

Борис Марков:
Само на мен ли това ми звучи изключително цинично?!? “Да се случи през деня” е препратка към преживелите, т. е. жали се, че на Кирчо ми се развалил деня, а не че има починал и тежко пострадал. Що за цинично и просташко отношение е това към инцидент с починал?! Ами дайте да газим всички, които нарушат правилника, да не ни развалят деня...

Ани Матова: 
Страшна трагедия за загиналия човек. Господ да го прости! За близките му! За жена му - натрошена в болницата... За всичкия ужас, преживян от тези хора... И коментарът на Найо... Найо, има смъртен случай... случването не е за теб... а за него. Кажи “Бог да го прости!” Не можеш...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България