15 см по-голям гледа българинът Цената на най-търсения модел на изплащане е над 1000 лв.

Френската полиция задържа още двама за стрелбата в Страсбург

Тереза Мей: Сделката за Брекзит ще бъде гласувана в края на януари

Министър Вълчев: Проект за 100 млн. лева ще подкрепи децата с образователни затруднения

Хит в Япония са календари с Путин Изпревари знаменитостите в Страната на изгряващото слънце

Каракачанов: Прекалено много интереси настъпих и заради това бях ударен

Благоевград изгражда анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци

Европейската сметна палата иска затягане на контрола при отпускането на пари за НПО-та

Aтентат на Президентство и Министерски съвет? Обществено обсъждане на Националният план за противодействие на атаки

Външният министър на Иран: Бих поискал от Вашингтон да стане „по-малко беззаконен“

Разкриха гробница на 4400 години в Египет

Парис Хилтън иска дете, търси донор

Биг Бенд – Благоевград и децата на Благоевград с ДЖАЗ КОЛЕДА “LET IT SNOW”

Шефът на албанския Конституционен съд свален от длъжност заради недекларирани доходи

Мъж издъхна на пазара в Горна Оряховица след преглед в Спешна помощ, зет му наби доктора 30-годишният Невен М. арестуван за хулиганство

Томас Джеферсън имал слабост към хубавите жени Авторът на Декларацията за независимост е изобретил въртящия се стол

Томас Джеферсън

Има личности, които са променили хода на човешката история, оставили са дълготрайни и неизлечими следи върху живота ни, служили са единствено и само на благородни каузи. Точно такава е и съдбата на третия американски президент Томас Джеферсън – една от най-влиятелните и забележителни фигури в амерканската и световната история.

Великият американец е роден в Шедуел, щата Вирджиния, през 1743 г. в семейството на емигранти от Уелс. Родителите му са едни от първите заселници в пустошта. Заедно с Бенджамин Франклин той е смятан за най-образования американец на своето време. Адвокат, философ, архитект, изобретател и земeделец, неговото име ще остане завинаги записано със златни букви в световната история. Именно тези негови неограничени познания ще го изведат към върха на славата. Но като всяка велика историческа личност, той е

боготворен от едни и охулван от други

След като наследява семейното имение Монтичело в град Шарлотсвил, щата Вирджиния, с площ от 5000 акра (около 20 000 дка) като виден архитект той съставя план и изгражда по свой образец къщата си в европейски неокласичски ренесансов стил. В неговата плантация по това време работят неколкостотин роби, което до голяма степен влиза в противоречие с борбата му за премахване на робството. Доста често упрекван заради този факт, винаги подчертава, че макар и роби, той е направил първата крачка, осигурявайки им нормален начин на съществуване.

Като всеки земен човек и той има своите слабости, а неговата слабост са хубавите жени. От брака си с Марта Уейлс – овдовялата дъщеря на добрия негов приятел и търговец на роби Джон Уейлс – има шест деца. Упрекван е и заради кратка любовна авантюра с красивата англичанка Мари Козеуй, жена на художник, по време на дипломатическата си мисия във Франция. Опонентите на Томас Джеферсън търсят доказателства до края на неговия живот за

връзката му с красивата мулатка Сали Хемингс

която работи по това време в неговата плантация и е полусестра на покойната му съпруга Марта. Връзка, която не е доказана до ден днешен. Твърденията, че той е имал от Сали три или четири деца, се подхранват от факта, че робовладелецът освобождава потомците на Сали в завещанието си.

След като основава един от най-престижните световни университети в наши дни – Вирджинския, който днес носи гордо неговото име, Джеферсън натрупва страхотни дългове. Другите му дългове са от строежа на имението в Монтичело, които се опитва да погаси, продавайки личната си библиотека на Националната библиотека на Съединените щати срещу 24 000 долара. Фонд от книги, който се пази досега.

Като всеки велик политик и мисионер, неговите политически решения не се харесват на мнозина. Но както той самият подчертава като истински философ и дипломат: «Без саможертва не е възможно да се изгради свободно общество, а дървото на свободата трябва да бъде поливано от време на време с кръвта на патриоти и тирани“. Според Джеферсън това е „естественото наторяване на всяко общество“.

Той е първият американски президент, който официално встъпва в длъжност в новоизбраната столица Вашингтон и изкарва два мандата (1801-1809) . През време на предизборната си кампания предприема нападки и хули срещу опонента си за президентския пост, доскорошен приятел и съратник Джон Адамс (вторият американски президент след Джордж Вашинтгон). Малко по-късно те се помиряват в името на най-великата американска идея – Декларацията за независимост.

Джеферсън финансира с 2500 долара първата официална експедиция на двамата изследователи Мериуедър Луис и Уилям Кларк, чиято основна мисия е да изследват все още непознатата Америка, както и коренното население на страната. През време на първия си мандат Томас Джеферсън осъществява и най-голямата политическа сделка в историята на Америка –

закупува Луизиана от Наполеон Бонапарт

По това време тя е френско владение, но обхваща и някои от съседните щати. Плаща на тогавашния френски император 15 милиона долара (в наши дни се изчислява на около 220 милиона). Преговорите за тази колониална сделка се водят от тогавашния държавен секретар Джеймс Мадисън. С получените от сделката пари Наполеон финансира завоевателните си походи.

Наред с изключитените си политически успехи, Джеферсън е блестящ изобретател. Усъвършенства и патентова полиграфа (детектора на лъжата) и изобретява въртящия се стол, който почти всички днес ползваме. Историята е отредила на Томас Джеферсън да състави най-важния демократичен документ – Декларацията за независимост на Америка от 4 юли 1776 г., която официално признава независимостта на тринадесетте амирикански колонии от Британската империя. Петима изключителни американци оставят подписа си под нея – Бенджамин Франклин, Роджър Шърман, Робърт Ливингстън, Джон Адамс и Томас Джеферсън. Но съставителят е Джеферсън. По ирония на съдбата, той умира точно в Деня на независимостта – 4 юли 1826 г., в имението си в Монтичело. Ликът му е гравиран върху скалния мемориален паметник в Маунт Ръшмор в щата Южна Дакота, заедно с тези на четиримата велики американски президенти, променили историята на Америка и света – Джордж Вашинтгон, Ейбрахам Линкълн, Теодор Рузвелт и Томас Джеферсън. А мнозина сочат именно Джеферсън за най-великия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Историята на Велика Америка
  Эапочва от ЕВРОПА и впоследствие
  Е Омърляна от Черна Африка

  Душа, не можеш да живееш беэ Светлина

  А черното е символ на …скръбта…и още нещо…

 2. Подробно е описан приносът му,но пък какво заглавие е избрано?По заглавието далеч след кандидатът ни за президент Митьо Пищова,но времената са били такива.

 3. Не само Томас Джеферсън е обичал хубавите жени. Това е нормална мъжка реакция. Напоследък се е народил един хубав женски свят! Без силикона, разбира се.

 4. Хайде по-кротко с полиграфа (няма как – тогава не са били много наясно с тоците). Изобретен е 52 години след смъртта на великия Джеферсън. Изобретил е обаче метода на Д’Ондт много преди Д’Ондт. Що не четете малко преди да пишете? Има и гугъл, най-малкото.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.