Тома Белев се изгаври с еврейския народ

С тази човешка трагедия се подигра Тома Белев, кандидат за общински съветник в София от „Демократична България“.

„Екологът“ погазва и международни норми

Цинично извинение поднесе кандидатът от „Демократична България“

Нахалството му стъписа обществото и партиите

Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно, написа във фейсбук Тома Белев, кандидат за столичен общински съветник от „Демократична България“.

Проверка на „Труд“ показа, че освен подигравка с Холокоста, позицията на Белев гази редица международни и български документи, приети от ООН, Съвета на Европейския съюз и Народното събрание.

Още през март 1999 година Общото събрание на Организацията на обединените нации приема резолюция срещу расизма, расовата дискриминация и ксенофобията. В текста е записано, че всички държави от ООН трябва да проявяват нетърпимост към изброените явления.

В края на миналата година Съвета на ЕС публикува декларация относно „борбата с антисемитизма и разработването на общ подход по отношение на сигурността за по-добра защита на еврейските общности и институции в Европа“.

„Държавите-членки да предприемат подходящи мерки срещу престъпленията от омраза и подбуждането към насилие или омраза срещу евреите и да гарантират ефективно разследване и наказателно преследване“, гласи текст от декларацията.

Българският парламент също има декларация, която е гласувана на 8 март 2013 г. В нея пише, че „Народното събрание решително осъжда всички прояви на ксенофобия, антисемитизъм, религиозна и етническа нетърпимост и се присъединява към световната съпротива срещу тях“.

Подигравателният коментар на Тома Белев на практика е в разрез с всички национални и международни документи по темата за антисемитизма.

Още в часовете след публикацията във фейсбук имаше масови реакции на написаното от „еколога“. Леа Коен, писателка, депутат от 7-ото Велико народно събрание и посланик в Белгия, Швейцария, Люксембург, Лихтенщайн и ЕС, изрази своето възмущение.

Вашата реплика е крайно неуместна. Би трябвало да се извините на хора като мен. 58 души от моето семейство са заминали с тези вагони. Репликата Ви е наистина оскърбителна“, написа Коен на Белев.

Дали подобен антисемитски коментар е част от кампанията Ви за общински съветник“, попита и българският общественик Вени Марковски.

Депутатът от ВМРО Александър Сиди изпрати сигнал до заместник-министъра на външните работи и национален координатор за борбата с антисемитизма Георг Георгиев.

„Не знам какъв е контекстът на това изказване. Проследих само последващата дискусия, в която Белев беше убеждаван с разумни аргументи да се извини за глупостта, която е написал и той категорично отказа да го направи. В случая глупостта не е оправдание. Още повече, когато идва от човек, който заема място в листата на „Демократична България“, написа народният представител от ГЕРБ Тома Биков.

В неделя СДС излезе с декларация, в която настоява „Демократична България“ и кандидатът на коалицията за кмет на София Борислав Игнатов да заявят позицията си за изказването на Тома Белев.

„Постъпката на Белев е опасна, защото става дума за политик от коалиция, претендираща да е демократична и проевропейска. Точно техен представител си направи недопустима гавра със съдбите на евреите и дори не намира за необходимо да се извини. Липсата на реакция от страна на ръководството на „Демократична България“ и Борислав Игнатов ще приемем за мълчаливо съгласие с позицията на Белев“, написаха от СДС.

В същото време медии като „Дневник“, „Капитал“ и Медиапул, които винаги пишат големи заглавия само при подозрения в антисемитизъм, този път мълчат. Няма позиция и от Българския хелзинкски комитет. В социалните мрежи вече питат какъв е този двоен стандарт – медиен и правозащитен.

След като спори в продължение на 24 часа, че не вижда нищо обидно в написаното от него, Тома Белев публикува във фейсбук извинение, което е цинично колкото поста му. Вместо съжаление, от написаното лъха нахалство и самонадеяност.

Белев не изтри от социалната мрежа подигравката си с едно от най-трагичните събития в човешката история – Холокоста, когато с „конски вагони“ в лагерите на смъртта са изпратени и избити милиони евреи.

Коментарите във фейсбук не спират и стават все повече.

„Знаете ли какво е имало в в тези вагони? Хора! Живи хора. Пътуващи към смъртта си деца, старци, жени, мъже, наблъскани без място за дишане“, припомня на Белев потребителка с име Нинел Кьосева.

„Труд“ научи, че с началото на новата седмица няколко партии ще поискат официално от Централната избирателна комисия да отстрани „природозащитника“ от изборите заради антисемитските му изказвания.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България