Вучич обучава съпартийците си как да мразят опозицията

Драгомир Стойнев, БСП: Цацаров е силна кандидатура за шеф на КПКОНПИ

Кметът на Перник: Ефектът от водния режим засега не е такъв, какъвто всички желаем

Защо отрязали 100-годишно дърво в Македония?

Почистват от дървета 10 км пътища в Шуменско

Болници си прехвърлят 3-годишно дете с апендицит – спасили го в „Пирогов“

Black Friday за напреднали Как най-добре да се възползваме от кампанията?

Изписват натровените деца от болницата в Ямбол

Петима загинали при експлозия в цех за фойерверки в Италия

Унгария с вето срещу резолюция на ЕС за годишни доклади за върховенството на закона

Джейн Сиймор – секси и на 68

Доналд Тръмп: Не съм искал нищо от Украйна

Папа Франциск отправи призив за опазване на жените и децата

Турция е задържала адвоката на германското посолство за шпионаж

Край на политически таргетираната реклама в Google

Тома Белев се изгаври с еврейския народ „Екологът“ погазва и международни норми

С тази човешка трагедия се подигра Тома Белев, кандидат за общински съветник в София от „Демократична България“.

Цинично извинение поднесе кандидатът от „Демократична България“

Нахалството му стъписа обществото и партиите

Най-евтино са пътували евреите в конските вагони – напълно безплатно, написа във фейсбук Тома Белев, кандидат за столичен общински съветник от „Демократична България“.

Проверка на „Труд“ показа, че освен подигравка с Холокоста, позицията на Белев гази редица международни и български документи, приети от ООН, Съвета на Европейския съюз и Народното събрание.

Още през март 1999 година Общото събрание на Организацията на обединените нации приема резолюция срещу расизма, расовата дискриминация и ксенофобията. В текста е записано, че всички държави от ООН трябва да проявяват нетърпимост към изброените явления.

В края на миналата година Съвета на ЕС публикува декларация относно „борбата с антисемитизма и разработването на общ подход по отношение на сигурността за по-добра защита на еврейските общности и институции в Европа“.

„Държавите-членки да предприемат подходящи мерки срещу престъпленията от омраза и подбуждането към насилие или омраза срещу евреите и да гарантират ефективно разследване и наказателно преследване“, гласи текст от декларацията.

Българският парламент също има декларация, която е гласувана на 8 март 2013 г. В нея пише, че „Народното събрание решително осъжда всички прояви на ксенофобия, антисемитизъм, религиозна и етническа нетърпимост и се присъединява към световната съпротива срещу тях“.

Подигравателният коментар на Тома Белев на практика е в разрез с всички национални и международни документи по темата за антисемитизма.

Още в часовете след публикацията във фейсбук имаше масови реакции на написаното от „еколога“. Леа Коен, писателка, депутат от 7-ото Велико народно събрание и посланик в Белгия, Швейцария, Люксембург, Лихтенщайн и ЕС, изрази своето възмущение.

Вашата реплика е крайно неуместна. Би трябвало да се извините на хора като мен. 58 души от моето семейство са заминали с тези вагони. Репликата Ви е наистина оскърбителна“, написа Коен на Белев.

Дали подобен антисемитски коментар е част от кампанията Ви за общински съветник“, попита и българският общественик Вени Марковски.

Депутатът от ВМРО Александър Сиди изпрати сигнал до заместник-министъра на външните работи и национален координатор за борбата с антисемитизма Георг Георгиев.

„Не знам какъв е контекстът на това изказване. Проследих само последващата дискусия, в която Белев беше убеждаван с разумни аргументи да се извини за глупостта, която е написал и той категорично отказа да го направи. В случая глупостта не е оправдание. Още повече, когато идва от човек, който заема място в листата на „Демократична България“, написа народният представител от ГЕРБ Тома Биков.

В неделя СДС излезе с декларация, в която настоява „Демократична България“ и кандидатът на коалицията за кмет на София Борислав Игнатов да заявят позицията си за изказването на Тома Белев.

„Постъпката на Белев е опасна, защото става дума за политик от коалиция, претендираща да е демократична и проевропейска. Точно техен представител си направи недопустима гавра със съдбите на евреите и дори не намира за необходимо да се извини. Липсата на реакция от страна на ръководството на „Демократична България“ и Борислав Игнатов ще приемем за мълчаливо съгласие с позицията на Белев“, написаха от СДС.

В същото време медии като „Дневник“, „Капитал“ и Медиапул, които винаги пишат големи заглавия само при подозрения в антисемитизъм, този път мълчат. Няма позиция и от Българския хелзинкски комитет. В социалните мрежи вече питат какъв е този двоен стандарт – медиен и правозащитен.

След като спори в продължение на 24 часа, че не вижда нищо обидно в написаното от него, Тома Белев публикува във фейсбук извинение, което е цинично колкото поста му. Вместо съжаление, от написаното лъха нахалство и самонадеяност.

Белев не изтри от социалната мрежа подигравката си с едно от най-трагичните събития в човешката история – Холокоста, когато с „конски вагони“ в лагерите на смъртта са изпратени и избити милиони евреи.

Коментарите във фейсбук не спират и стават все повече.

„Знаете ли какво е имало в в тези вагони? Хора! Живи хора. Пътуващи към смъртта си деца, старци, жени, мъже, наблъскани без място за дишане“, припомня на Белев потребителка с име Нинел Кьосева.

„Труд“ научи, че с началото на новата седмица няколко партии ще поискат официално от Централната избирателна комисия да отстрани „природозащитника“ от изборите заради антисемитските му изказвания.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.