Тома Биков: Ако президентът Радев иска политическа криза, да го заяви ясно

Снимка: Денислав Стойчев

Ако президентът желае политическа криза в България, да излезе и да го каже ясно, но и да обясни с какво тя ще спомогне за решаването на всички проблеми, които изброи в своя отчет. За това призова депутатът Тома Биков от името на ГЕРБ.

Според Биков било притеснително, че възгледите на президента съвпадат с тези на БСП, защото трябвало да е президент на всички българи: "Той трябва да бъде равно отдалечен от всички политически сили, в противен случай прави груба политическа грешка, ако се позиционира от страната на опозицията." От ГЕРБ смятат, че с отчета си, Радев на практика е подкрепил мотивите на левицата за вота на недоверие. А самия отчет коментираха като преглед на управлението на ГЕРБ.

Ние сме поставени под мониторинг, коментира Тома Биков, но увери, че управляващите нямат проблеми с водената от тях политика, като и, че от ГЕРБ не водели войни, а искали да решават проблемите на хората. Който има време - нека да ги води, заключи депутатът.

Биков добави, че очакванията са били да чуят какво е направил държавният глава за тази една година в т.ч. и служебното правителство, чрез което, по думите му, е управлявал България. Вместо това, Румен Радев е казал какво всички останали са направили или не, докато той е президент.

За срещата на върха Турция - ЕС - ние в момента сме председател на ЕС и имаме ангажимент в тази посока, навлезе в конретика по отчета Тома Биков. Концепцията на Борисов, че отношенията между Турция и ЕС трябва да бъдат стабилни, е от времето, когато г-н Радев още не знаеше, че ще бъде кандидат за президент на БСП, отбеляза той. И подчерта, че Борисов няма вина, че Ердоган, Туск, Меркел имат желание да се срещнат с него, защото явно му имали доверие и това е добре за страната ни.

Голяма част от срещите на Радев бяха благодарение на премиера Борисов, описа международната активност на президента Биков. И допълни, че в отчета си държавният глава е забравил да спомене, че неговото правителство е подписало санкциите срещу Русия и за СЕТА, а ГЕРБ са ги подкрепили.

Изненадани сме от позицията му, че не са отделени още тази година 2 на сто за отбрана, трябва да каже от кои сектори да бъдат взети проценти и дадени веднага на отбраната, продължи по точките Тома Биков.

Той припомни също президентското вето върху целия антикорупционен закон. Ако бяхме го приели, изобщо нямаше да имаме в момента антикорупционно законодателство, обясни представителят на ГЕРБ.

Депутатът се спря и на успехите на управляващите в образованието, чуждите инвестици и беше категоричен, че у нас словото и медиите имат пълна свобода, уточнява БТА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика