На 15 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 15.11.2019

Премиерът Борисов: Няма гръцка компания, която да работи в България и да се е оплакала от нещо (ВИДЕО)

Изчезналото в село Николаево момченце най-вероятно е било отвлечено

Великобритания бави новата Еврокомисия Брюксел в юридически пат

89,65 лв. тол такса от София до Бургас По-екологичните камиони ще плащат по-малко

ЕК започва наказателна процедура срещу Великобритания за отказа да изпрати еврокомисар

Русия създава военна база в кюрдски град в Сирия До неотдавна в Камишли бяха разположени US войници

Вируси с кашлица тръшкат наред Заради топлото време грипът ще се забави

КРИБ подкрепя изцяло предложението първият ден от болничния да не се плаща

Неуспешен дебют за Дерменжиев, звезда на „Нюкасъл“ попари България

Румен Овчаров и Бриго Аспарухов пазят гърба на Нинова Вътрешната опозиция втвърди тона - иска оставката на ръководството и промяна на партийния устав

Борисов от Солун: Газовият интерконектор с Гърция е важен за енергийната сигурност на Югоизточна Европа

Германия спира данък „солидарност” Промяната засяга 90% от плащащите налози

Оставиха за постоянно в ареста 68-годишен, обвинен в блудство с 10-годишно момиче

Тома Биков, депутат от ГЕРБ: Банско не заслужава упадък

Снимка: Денислав Стойчев

– Г-н Биков, на финала на предизборната кампания сме – защо в много ключови места в страната виждаме обединение „всички срещу ГЕРБ”?

– Не навсякъде е така, но вероятно това е най-лесният код за опозицията. Когато отделните политически субекти не могат да предложат собствени идеи, те сфромират безпринципни обединения срещу, а не за нещо. Този подход няма да е полезен най-вече за жителите на отделните населени места – изборите ще минат, а след тях ще трябва да се управлява. Когато властта се поделя от хора, които нямат нищо общо един с друг, настъпва хаос, а от това най-много страдат гражданите. Ако те искат ясни идеи, спокойствие и сигурност, могат да гласуват за нашите кандидати.

– Банско е сред тези градове – общинският център не е голям, но интересът към него е огромен, а анти-ГЕРБ обединението действа като на война. Как си го обяснявате?
– Банско през последните години се разви много и не е тайна, че има сериозен потенциал за бизнес. В главите на някои хора това автоматично означава и разпределение на финансов ресурс. Предполагам, че това е основната причина, която цели да позволи на определени икономически кръгове и интереси да се докопат до разпределение на баницата. Тези хора не искат да допринесат, а да грабят. Ако банскалии се подведат да гласуват за неясни субекти и интереси, ще понесат последствията. Такъв тип коалиции водят общините към застой и упадък. Обещанията, които дават на избори са големи, но след това се случва, както винаги. А Банско трябва да развива потенциала си. Това не е просто община, а обект с национално и международно значение и общите усилия на държавата и кмета Георги Икономов ще го направят със световна репутация.

Нещо съвсем различно ще видим при развитие на експерименталния сценарий “да видим какво ще се случи, ако дойдат 6-7 човека и си разделят властта поравно”. От това ще загубят всички банскалии и всички, които обичат Банско.

– Политическите противници на Икономов го винят, че не е сключил политически сделки, а се явява като партиен кандидат и определят като наивност вярата му, че хората имат доверие на ГЕРБ и оценяват многото свършена работа. Наивно ли е да се доверяваш на хората?
– Нашата позиция е, че трябва да е ясно кой носи политическата отговорност – честно е спрямо хората. Коя е партията, която издига Икономов – това е ГЕРБ, кой е той – всички го познаваме като един от успешните ни кметове. Хората заслужават да знаят кой предлага кандидата и кой ще носи последствията, ако той не се справи – партията, той самият и общинската структура. Много е лесно да се сложи подставено лице, зад него да стои абстрактно гражданство, което неясно откъде идва и за какво се бори. Хората, ако преценят да гласуват за Георги Икономов, ще знаят, че и той, и партията, която стои зад него, ще носят отговорност. Вярвам, че Банско ще има хубава съдба и ще се превърне в курорт на световно ниво.

– Много често в тези обединения попадат и бивши ваши съпартийци. Вие сте политолог – защо се случва това?
– Всеки прави избора си, но обикновено подобен тип действия завършват с неуспех. Имало е много такива случаи, вероятно и занапред ще има. Хората не са толкова наивни, колкото други хора си мислят за тях.

– Могат ли да се спечелят избори въз основа на добре свършената работа или хората са жадни за обещания на килограм?
– Аз мисля, че хората са разумни. Те са лъгани във времето много и са придобили имунитет по отношение на такова поведение. Затова смятам, че те ще гласуват за работата и резултатите, които ние им показваме, а не за приказки.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.