Тома Биков: Китай има интерес от добри търговски отношения с ЕС, да се възползваме

Снимка: Денислав Стойчев

Форматът 16+1, който събира 16-те източно европейски държави членки на ЕС и Китай, се провежда от няколко години, не е инцидентно случил се и със сигурност не е някакво пристигане на Дядо Коледа. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков по БНТ. По думите му ангажиментът на Китай е за търговско партньорство не само с България и с останалите 15 страни членки на формата, а и с целия ЕС. Биков смята, че фактът, че срещата се проведе в София, означава че са направени стъпки, за да се опитаме да се възползваме от ситуацията, в която Китай има интерес от добри търговски отношения с ЕС.

Европейският съюз и Китай имат немалки търговски отношения и това, че България успя да спечели домакинството на този формат, ще има полза, категоричен е Биков.

По думите Китай не е длъжен да дава каквото и да е на България, но има интерес от това да инвестира в определени сектори, както и да установява все по-добри търговски отношения с държави-членки на ЕС.

"Мисля, че самият факт, че срещата се проведе в София, означава че са направени стъпки за да се опитаме да се възползваме от ситуацията, в която Китай има интерес от добри търговски отношения с ЕС. Акцентирам върху ЕС, защото възможността да защитаваме националния си интерес в подобни формати се дължи главно на това, че сме членове на ЕС. Да бъдем равнопоставени с държави като Китай и е една от най-големите икономики в света. Това се дължи на нашето членство в ЕС и НАТО и е още едно потвърждение за нашата единствена възможна геополитическа ориентация в този момент", каза Тома Биков.

На въпрос дали няма да се окаже, че Китай ни използва, за да прокара свои интереси в Европа, Биков заяви, че в тези отношения има основно интереси.

"Когато тези интереси се съчетаят, когато съвпаднат, тогава всички са доволни. Ние се опитваме като държава да съчетаем нашия интерес с този на ЕС и оттам с интереса на Китай. Така се прави бизнес. Бизнес не се прави със симпатия. Иначе ние сме си много симпатични с китайския народ, ние първи сме признали Китай все пак като държава. Но всички тези неща са напълно безсмислени за говорене, ако не се постави ясен интерес. Китай от една страна, ние от друга. Мисля, че това беше една много силна крачка в посока на българския национален интерес и показва, че сегашното управление не е индуктриниран, в която и да било икономическа посока или идеология. То иска да има добри отношения с всички от позицията на страна член на ЕС", каза Биков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика