Май Манолова: Изправени сме пред заплахата да влезем в Европа „на два стандарта“ заради храните

Тайната на моята красота? Първи душ от 3 дни

Премиерът на Япония Шиндзо Абе смята да посети Русия през пролетта на 2019 г.

Йоана Христова, зам.-кмет на София: Не би трябвало днес да има превишаване на нивата на фините прахови частици в столицата

Два милиона души протестираха вчера в Атина

Мъж потроши с камъни прозорците на Софийската синагога

В 7 града в страната е отчетено замърсяване на въздуха

Китайската икономика е забавила растежа си заради търговската война със САЩ

85 станаха жертвите на взрива от тръбопровод в Мексико

Богдан Милчев, Институт по пътна безопасност: През последните години МВР се провали в борбата с катастрофите

Грипът затвори над 460 училища и детски градини

Вижте какво е състоянието на пътищата в страната

Снежна буря и леден дъжд сковаха части на САЩ и Канада

26 милиардери разполагат с богатство, колкото половината най-бедно население в света

2000 пощенски служители остават без работа в Гърция

Тома Биков: Китай има интерес от добри търговски отношения с ЕС, да се възползваме

Тома Биков. Снимка: Денислав Стойчев/Архив

Форматът 16+1, който събира 16-те източно европейски държави членки на ЕС и Китай, се провежда от няколко години, не е инцидентно случил се и със сигурност не е някакво пристигане на Дядо Коледа. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков по БНТ. По думите му ангажиментът на Китай е за търговско партньорство не само с България и с останалите 15 страни членки на формата, а и с целия ЕС. Биков смята, че фактът, че срещата се проведе в София, означава че са направени стъпки, за да се опитаме да се възползваме от ситуацията, в която Китай има интерес от добри търговски отношения с ЕС.

Европейският съюз и Китай имат немалки търговски отношения и това, че България успя да спечели домакинството на този формат, ще има полза, категоричен е Биков.

По думите Китай не е длъжен да дава каквото и да е на България, но има интерес от това да инвестира в определени сектори, както и да установява все по-добри търговски отношения с държави-членки на ЕС.

„Мисля, че самият факт, че срещата се проведе в София, означава че са направени стъпки за да се опитаме да се възползваме от ситуацията, в която Китай има интерес от добри търговски отношения с ЕС. Акцентирам върху ЕС, защото възможността да защитаваме националния си интерес в подобни формати се дължи главно на това, че сме членове на ЕС. Да бъдем равнопоставени с държави като Китай и е една от най-големите икономики в света. Това се дължи на нашето членство в ЕС и НАТО и е още едно потвърждение за нашата единствена възможна геополитическа ориентация в този момент“, каза Тома Биков.

На въпрос дали няма да се окаже, че Китай ни използва, за да прокара свои интереси в Европа, Биков заяви, че в тези отношения има основно интереси.

„Когато тези интереси се съчетаят, когато съвпаднат, тогава всички са доволни. Ние се опитваме като държава да съчетаем нашия интерес с този на ЕС и оттам с интереса на Китай. Така се прави бизнес. Бизнес не се прави със симпатия. Иначе ние сме си много симпатични с китайския народ, ние първи сме признали Китай все пак като държава. Но всички тези неща са напълно безсмислени за говорене, ако не се постави ясен интерес. Китай от една страна, ние от друга. Мисля, че това беше една много силна крачка в посока на българския национален интерес и показва, че сегашното управление не е индуктриниран, в която и да било икономическа посока или идеология. То иска да има добри отношения с всички от позицията на страна член на ЕС“, каза Биков.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Ако срещата не е случайна, то тогава би следвало България да си покрива вноските за НАТО и да се задейства спрямо всички проекти, които са вдигнати „на трупчета“. Стига само остроумия и протести, хайде и малко работа свършете. Няма кой отвън да ни вдигне къщата, иска се и малко самоинициатива! Или греша? Май днешно време, за всички политици е по-лесно да се ослушват и да крадат здраво без някой да се осмили да държи сметка и ще лежим на „идеологии“….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.