На 14 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 14.12.2019

Шофьорът, блъснал 2 деца в София: Карах бавно, минавах на зелено

Тръмп: Импийчмънтът е измама

Игор Додон: България и Румъния са готови да пропуснат руски газ до Молдова, ако транзита през Украйна спре

Триумф за Джонсън, Брекзит на хоризонта (обзор)

Дете е починало, след като е било блъснато от кола на столичен булевард, друго е в болница

Джип се удари в „Голф“ след обратен завой и блокира булевард „Цар Борис III“ в София

Неизвестен откри огън по пешеходци в Торонто

Борис Джонсън призова страната към единство след разделенията, предизвикани от Брекзит

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Камарата на представителите гласува следващата седмица импийчмънт на Тръмп

Министър Петя Аврамова: Климатичните промени са причина за водния режим в Перник

Свалят чиновниците от колите на НСО Повод е катастрофата с кола на НСО, която закарала до дома му секретар на Румен Радев

„Алкомет“ с приз в класациятa на True leaders

Тома Биков: Китай има интерес от добри търговски отношения с ЕС, да се възползваме

Снимка: Денислав Стойчев

Форматът 16+1, който събира 16-те източно европейски държави членки на ЕС и Китай, се провежда от няколко години, не е инцидентно случил се и със сигурност не е някакво пристигане на Дядо Коледа. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков по БНТ. По думите му ангажиментът на Китай е за търговско партньорство не само с България и с останалите 15 страни членки на формата, а и с целия ЕС. Биков смята, че фактът, че срещата се проведе в София, означава че са направени стъпки, за да се опитаме да се възползваме от ситуацията, в която Китай има интерес от добри търговски отношения с ЕС.

Европейският съюз и Китай имат немалки търговски отношения и това, че България успя да спечели домакинството на този формат, ще има полза, категоричен е Биков.

По думите Китай не е длъжен да дава каквото и да е на България, но има интерес от това да инвестира в определени сектори, както и да установява все по-добри търговски отношения с държави-членки на ЕС.

„Мисля, че самият факт, че срещата се проведе в София, означава че са направени стъпки за да се опитаме да се възползваме от ситуацията, в която Китай има интерес от добри търговски отношения с ЕС. Акцентирам върху ЕС, защото възможността да защитаваме националния си интерес в подобни формати се дължи главно на това, че сме членове на ЕС. Да бъдем равнопоставени с държави като Китай и е една от най-големите икономики в света. Това се дължи на нашето членство в ЕС и НАТО и е още едно потвърждение за нашата единствена възможна геополитическа ориентация в този момент“, каза Тома Биков.

На въпрос дали няма да се окаже, че Китай ни използва, за да прокара свои интереси в Европа, Биков заяви, че в тези отношения има основно интереси.

„Когато тези интереси се съчетаят, когато съвпаднат, тогава всички са доволни. Ние се опитваме като държава да съчетаем нашия интерес с този на ЕС и оттам с интереса на Китай. Така се прави бизнес. Бизнес не се прави със симпатия. Иначе ние сме си много симпатични с китайския народ, ние първи сме признали Китай все пак като държава. Но всички тези неща са напълно безсмислени за говорене, ако не се постави ясен интерес. Китай от една страна, ние от друга. Мисля, че това беше една много силна крачка в посока на българския национален интерес и показва, че сегашното управление не е индуктриниран, в която и да било икономическа посока или идеология. То иска да има добри отношения с всички от позицията на страна член на ЕС“, каза Биков.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Ако срещата не е случайна, то тогава би следвало България да си покрива вноските за НАТО и да се задейства спрямо всички проекти, които са вдигнати „на трупчета“. Стига само остроумия и протести, хайде и малко работа свършете. Няма кой отвън да ни вдигне къщата, иска се и малко самоинициатива! Или греша? Май днешно време, за всички политици е по-лесно да се ослушват и да крадат здраво без някой да се осмили да държи сметка и ще лежим на „идеологии“….

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.