Тома Иванов - Технократът

Кандидатите за генерален директор на БНТ са ясни. Едни имат потенциал, други кураж, а трети – неутолима жажда за участие. Прозират и усилия конкурсът да бъде дискредитиран, за да живее днешното ръководство. Добро или лошо, подобно развитие на нещата няма да е етично. Сега на ход е СЕМ. Кой би могъл да управлява успешно обществената медия? Досега ви представихме едни от основните претенденти. Ред е на технократа – Тома Иванов.

Тома Иванов не е сред разпознаваемите лица, въпреки че работи в медиите от 27 години. Не е разпознаваем, защото обикновено изгражда и поддържа системата отвътре, а не е неин говорител. Ако другите кандидати за генерален директор са били водещи на предавания (става дума за сериозните кандидатури), звезди от ефира, то този кандидат е безкрайно познат на цялата телевизионна общност, както и той познава нея. Всъщност ако има някой, който да е наясно с тънкостите на тази огромна обществена организация, е той. Буквално може да хване всяка една стотинка откъде идва и накъде върви. Дори в минало време. Той е и един от малцината кандидати, около които няма скандали – такива, от които властта бяга.

Иванов започва работа в телевизията през 1990-а като главен счетоводител. “През 1990-а БНТ беше една тежка и тромава система с 4200 души щатен персонал, при условие, че се произвеждаше една програма, при това тя започваше някъде преди обяд и свършваше с химна. Втора програма беше реално повторение на съдържание от Първа, докато Нери Терзиева не стана програмен директор и не я разви, но това стана по-късно.

До октомври 2001-а последователно става финансов директор, член на управителния съвет и стига до поста временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ.

Докато е в екипа на различни директори, Тома Иванов участва в три технологични революции. Когато постъпва, все още част от съдържанието, а и дори част от новините се снимат на филмова лента. В БНТ имало специална машина, която преработвала ненужните ленти, а понеже в тях имало сребро, годишно телевизията е предавала между 300 и 400 килограма сребро в централното управление на БНБ.

Става временно изпълняващ генерален директор през 1998-а, когато Иван Попйорданов подава оставка и напуска. Тома Иванов напуска след като Лили Попова поема поста след конкурс. Срокът е относително малък, но достатъчно тежък и сложен. Тогава се приема Закона за радио и телевизия и БНТ много бързо трябва да се приведе към изискванията на новата нормативна база. Трябва да се освободи честота на Ефир 2, за да се приватизира и обяви конкурс за първа частна национална телевизия. Праймтаймът трябва да се освободи от реклама, да се обявят конкурси и подпишат или предоговорят всички външни продукции. Всичко това трябва да се свърши за четири месеца.

След като напуска БНТ за пет години, Тома Иванов влиза в състава на СЕМ от квотата на президента Петър Стоянов, а след това и на Георги Първанов. В момента е заместник директор на Информационния център към Министерството на отбраната.

Според него БНТ е изключително тежка и сложна организация, с много средства, с много голям щатен и нещатен персонал, със стопански и юридически взаимоотношения с много субекти в страната и трябва да се пипа много внимателно.

В концепцията си за шеф на БНТ Тома Иванов пише, че медията “няма нужда от радикална промяна”, а “постигнатото до момента е съизмеримо с обективните дадености.” Това обаче не означава, че няма какво да се направи. Според него в момента генералният директор и Управителният съвет имат огромна, почти безгранична власт и затова има нужда от обществен програмен съвет, преразпределение на отговорностите и контрола. Смята също така, че БНТ не трябва да действа като комерсиалните телевизии, а трябва да бъде алтернатива на тях. Това, според него, не означава, че няма ресурс за увеличаване на приходите и техническото израстване на медията.

“За да си генерален директор, не трябва да си най-добрият журналист, най-добрият инженер, най-добрият драматург, най-добрият администратор или дори финансист. Трябва да успееш да намериш най-добрите в своята област и да ги обединиш в един екип”, казва той.

 

Започва като ревизор в БЛРС

Тома Иванов завършва УНСС, специалност “Финанси и кредит”. Разпределят го в централното управление на БНБ, защото е отличник на специалността. Имал е шестици при така наречените Малката и Голямата секира – Стоян Александров и Георги Петров. Той обаче се явява на конкурс за финансов ревизор в Българския ловно рибарски съюз и го печели. Стига до поста главен счетоводител.

“Професор Петров ми каза, че там ще се съсипя не като професионалист, а като човек, щото само се похапвало, но не беше прав. Това беше огромна школа, защото имаше и много финансова дейност, и стопанска дейност и външнотърговска дейност и ловен туризъм”, казва Иванов.

 

За него

Изключително точен човек

Отношенията ми с него са изцяло свързани със филмите, които съм правил, и които в по-голямата си част са били подкрепяни от БНТ. През годините се видя колко малко са истинските ръководители, които могат да водят кораба на културата в тези бурни води. Тома е с разбиране и с отношение към българското кино. Той е много точен човек. Има толкова голям опит, че БНТ само може да спечели от него.

Иван Ничев, кинорежисьор

 

Перфектен кандидат

Познавам го повече от 25 години. Работил съм с него и е перфектен професионалист. Не само познава проблемите на БНТ, но и знае как да се справи с тях. Беше финансов директор по времето на Хачо Бояджиев, когато се сблъсквахме с огромни проблеми и бяхме принудени да въведем продуцентското начало при създаването на съдържание. При сложното финансово състояние, в което се намира БНТ днес, Тома ще бъде един перфектен вариант, точно защото разбира и от финанси. Един от перфектните кандидати за поста.

Доц. Иво Драганов, преподавател по телевизия в НБУ и НАТФИЗ

 

Разбира от финансите за телевизия

Добър професионалист е. Разбира от телевизия и най-вече разбира от парите, които са нужни за една телевизия. Има огромен опит - бил е на най-важните постове в обществената медия, включително е бил и временно изпълняващ длъжността генерален директор. И освен това е свестен човек.

Стефан Димитров, композитор, телевизионен продуцент

 

Не би навредил на никого

Започна работа в БНТ още през 1990 година и оттогава, може би с някакво незначително изключение, работи в медиите. Въпреки че по професия е икономист, Тома Иванов познава много добре и телевизионното производство. С огромен опит е. Не забравя приятелите. Не познавам човек, който да е пострадал от него, а точно обратното – познавам много хора, които му навредиха, въпреки че направи много за тях.

Проф. Д-р Михаил Мелтев, ръководител на департамент “Масови комуникации” в НБУ, режисьор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети