Томислав Дончев: България трябва да си произведе сама машини за гласуване, а не да ги наема

Ако България уважава себе си като държава, тя трябва да си произведе сама машините за гласуване, а не да ги наема. Това може да стане със сътрудничеството на БАН и разходът за изработка ще излезе близо до цената, на която ще ги наемем. Това каза пред БТВ бившият вицепремиер Томислав Дончев.

Той допълни, че наемът на една машина е към 1500 лв.. и те се наемат от фирми, които ги дават на различни държави, за да провеждат гласуване.

Наемът за тези машини ще бъде между 20 и 30 милиона, стана ясно от думите на Дончев.

Ако ЦИК, която трябва да купи или наеме машините, беше поискала пари от МС, ние щяхме да осигурим, допълни той.

Причините да се стигне до тази ситуация с машинното гласуване са две. Първата е начинът, по който е написан Изборният кодекс, което позволява да се чете по различен начин. ЦИК го прочете, че за следващите избори трябва да се гласува с до 500 машини, а не да има във всяка секция, уточни бившият вицепремиер.

Съдът обаче се е произнесъл и решението трябва да се изпълни.

Втората причина да има такава трудност е, че тези избори са предсрочни – никой не е могъл да знае, че ще има парламентарни избори през пролетта на 2017 г. Според него те не са могли дори декември да знаят каква е датата на изборите. Машините се наемат за няколко дни, не за месеци и трябва е ясна точната дата, каза още Дончев.

По думите му машинното гласуване е важна крачка и предполага много улеснения, а Министерският съвет трябва да осигури финансирането.

С това гласуване няма да има невалидни бюлетини, дава шанс да се препятстват изборни измами, но нещата не са толкова лесни, тъй като това е скъп начин за гласуване, коментира бившият вицепремиер.

Той поясни, че разликата между хартиеното и машинното гласуване е едно към 20.

Относно програмата за управление, върху която работят от партия ГЕРБ, Томислав Дончев разкри, че тя е в стил „суров реализъм” – неща, които могат едно към едно да се случат.

По думите му обаче още е рано да се коментира, когато бъде готов документът, той ще бъде представен.

Всички политики, свързани с модернизация и благоразумно управление на публични финанси няма как да бъдат загърбени, допълни Дончев.

Според него за два-три месеца трудно някой от министрите в служебния кабинет би могъл да обърне посоката.

Нито една сериозна политическа сила не трябва да се страхува от отговорности да поеме управлението. Важното е с добри цели и добра политика да спечелиш доверието и да имаш шанс да реализираш целите си, заяви още Томислав Дончев.

Решението на ВАС за машинното гласуване не е изненадващо, тъй като решението на ЦИК беше противозаконно. Тук стои въпросът, ако не се подсигури машина във всяка една секция - това основание ли е за касиране на изборите, заяви от своя страна депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев.

По думите му това може да се превърне в политическа криза.

На въпроса дали хората ще могат да се справят с машинното гласуване, Тренчев каза, че не трябва да подценяваме българския избирател.

„Той е интелигентен човек, боравещ с техника. 80% вече са със смартфони, а гласуването отнема 20 секунди”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България