Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев: Който премине нелегално границата, бързо го хващаме

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разград закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: България е на четвърто място в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Томислав Дончев: Българският еврокомисар трябва да бъде жена

Снимка: Архив

Следващият български еврокомисар трябва да бъде жена, такива са очакванията в Европейската комисия и в Европейския парламент. Добре е да е евродепутат – това означава опит в европейските институции. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред БНР предстоящото излъчване на български еврокомисар.

Пари няма да загубим. В средата на програмния период е много рано да говорим за загуба на средства, заяви Дончев относно опасенията за спиране на европрограми и загуба на средства от европейските фондове.

„Това вероятно е някакъв остатъчен травматичен рефлекс от 2009 година, където, мине се, не мине, все някой плаши какво ще ни спрат и какви ужасии ще последват от това, какво сме усвоили и какво не сме усвоили. На фона на всички самоунизителни коментари, които бяха правени през годините, приключихме стария програмен период с почти 98% плащания, което е нелош резултат дори за стара държава-членка. Системата натрупа доста опит и България вече знае какво прави.

Става дума за т.нар. “предварителни условия”, те са част от промяната в кохезионната политика, която обвързва използването на европейски пари с реформи в редица сфери. 45 е общият им брой, България до момента е успяла да затвори и отчете пред комисията 39. Остават 6, които трябва да бъдат затворени през следващите два месеца. Срокът на отчитане в Комисията е средата на тази година. По всяко от тези предварителни условия в годините назад е свършена доста работа. Мисля, че двумесечният срок би трябвало да бъде достатъчен.“, коментира Дончев.

Не можах да разбера какви са на концептуално ниво притесненията на президента относно Закона за концесиите, допълни още Томислав Дончев, според когото няма смисъл законът да се пише наново, защото старият закон е продукт на половингодишна работа на широк кръг експерти. Дончев определи духа на закона като добър и съответстващ на нуждите.

Голяма част от коментаторите не познават логиката на концесиите като вид процедура, при която държавата не губи собственост, голяма част от коментаторите не са чели и стария закон, има много политически спекулации например за така наречените “вечни концесии”, отчита още вицепремиерът.

Лиляна Павлова със сигурност е министър до 1-ви юли 2018 година, каза още вицепреиерът. Запитан дали в последния момент от коалиционните преговори за съставяне на кабинета “Борисов” 3 е бил направен реверанс към Павлова, която беше сочена за сигурен министър, преди прокуратурата да започне проверки в Агенция “Пътна инфраструктура”, Дончев подчерта:

Не знам да е попадала в криминални сюжети. По-скоро в рамките на предишния ѝ ресор като регионален министър има проверки. Това не означава, че тя самата е попаднала в криминален сюжет. Доколкото знам, тя самата все още не е клиент и правосъдието не е проявявало интерес към нейната личност, коментира Дончев.

„Няма нужда от излишно ниво на драматизъм, ако коалиционните партньори по отношение на даден законодателен текст имат различни виждания. И това не означава нито хоризонтален проблем в коалицията, нито краят й. По тази тема не успяхме да постигнем съгласие.“, посочи Томислав Дончев относно законопроекта за мажоритарното гласуване и разногласията между ГЕРБ и патриотите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. ми митов, младенов, а ако искат по-стара и филип димитров могат да ползват.

Отговорете